Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie o ilośc miejsca na tylnej kanapie. Czy jest jego więcej niż w 5 kombi? Chciałbym zmieścić tam 2 foteliki i dorosłą osobę a nie wiem czy dadzą radę, bo podobno w 5 jest ciasno.

No i na jakich siedzieniach są uchwyty isofix?

Opublikowano
Witam, mam pytanie o ilośc miejsca na tylnej kanapie.

Generalnie BMW raczej nie są robione pod rodzinkę,do tego nadają się lepiej jakieś vany,ale w X5 znajdziesz potrzebne miejsce,może zmieści się jeszcze Oma :D

Opublikowano

hahaha mialem ten sam temat :D

zona jezdzila passatem kombi z dwojka dzieci :D passacikowi stuknelo 5 lat i przyszedl czas na zmianę i tez wchodzil mocno w grę SMax :D ze względu na walory rodzinne.

Jednak powiem ci ze np w porownaniu z passatem kombi (gdzie miejsca z tylu jest wiecej niz w 5-tce bmw kombi, bagaznik tez wiekszy) osoba siedzaca miedzy dwoma fotelikami dzieciecymi na tylnej kanapie w E70 ma O WIELE wiecej miejsca niz w naprawde przestronnym Passacie czy 5-tce BMW!!! bagaznik mimo ze ma mniejsza pojemnosc w litrach niz np passat (610litrów) tak naprawde tez wiecej pomiesci! no moze nie wiecej ale tyle samo! po pierwsze schowek pod bagaznikiem jest duuuuzy! a i sam bagaznik jest wyzszy, walizki mozna postawic a nie klasc i juz masz od groma wiecej miejsca!

naprawde nie martw sie o miejsce na tylnej kanapie, jest bardzo bardzo ok!

zreszta chyba najlepiej gdybys po prostu pojechal do salonu BMW z dziecmi i sobie z nimi z tylu usiadl. Moja zona pojechala z wozkami i fotelikami ogladac X5 :D dopiero jak powkladala je i siebie do auta oraz mnie na dodatek, wszelkie watpliwosci zniknely.

polecam X5 jak oauto rodzinne! no i gdzie S-Max do x5 :D gdzie Rzym gdzie Krym ;) nie idz tą drogą!

Pozdrawiam,

Opublikowano
No tak tylko Smaxa za 150 000 to mam w pełni wyposażonego nowego a X5 to jakieś 200 000 za 2008 rok. I tu pojawia się pytanie czy jest się czego obawiać w trzyletniej x5 z przebiegiem jakieś 80 000 km?
Opublikowano

80 tys to dużo?

mz nie, wolę 80 tyś w x5 niż 0 w smaxie, nie ma co porównywać, tak jak kolega post wyżej pięknie to ujął, "gdzie Rzym..."

Opublikowano
Smaxa sobie odpuściłem. Teraz jeszcze zastanawiam się czy nie lepej jednak F11 520 - bo to prawie nową moźnajuż dostać. :mad2:
Opublikowano

no nie moge,,,, kolego, masz identyczne dylematy jak ja mialem :D po usmierceniu pomyslu z SMaxem zostaly na polu bitwy x5 uzywany, 2 - 3 letni i 520d kombi max roczny

dlaczego byralem x5?

1.) komfort jazdy, ABSOLUTNIE WYGRYWA x5 z 520d, inna liga! wygrywa x5

2.) bezpieczenstwo, niech ci w bok auta uderzy jakis osobowy, w x5 dostaniesz po pietach ;) dzieci w ogole beda ponad bezposrendnim uderzeniem, w 520d? sam sobie odpowiedz. A co jeszcze wazniejsze, kup sobie 520d z napedem na 4 kola, nie znajdziesz! ;) x5 w zime w deszczu bedzie DUUUUZO bezpieczniejsze! wygrywa x5

3.) radosc z jazdy, przyjemnosc,, ,wygrywa x5 nie ma o czym mowic

4.) wyposazenie, ciezko bedzie kupic 520 za 180 - 200 tys zł tak wyposazona jak x5, w sumie to niemozliwe chyba, ja nie znalazlem ;) wygrywa x5

5.) osiagi, ja kupielm 3.0 bi turbo, w tych pieniadzach dostal bym piątkę kombi z silniczkiem 2.0d, sorry ale bez szans,,, wygrywa x5

6.) przesrzen, bagaznik, mega wazne przy rodzinie! 520 z tylu powiedzial bym ze jest w miare,, ciasna! bagaznik tez nie powala, x5, z tylu dwojka dzieci i tesciowa jada mega komfortowo! bagaznik sporo pojemniejszy i bardziej ustawny! wozek po zlozeniu meiszcze w poprzek a ni w zdluz np! wygrywa x5

7.) spadek wartosci, 3 letnia x5 juz nie bedzie az tak tracila jak kilkumiesieczne 520d, wygrywa x5

8.) ekomonia, spalanie, oczywiscie wygrywa 520d, serwis, no tez 520d, bo masz jeszcze gwarancje, tu wygrywa 5-tka, i chyba tylko tu.

no i jedyna obawa, przebieg, sorry ale zywotnosci silnika 3.0 d jest DUUUUZO wieksza od zywotnosci silnika 2.0 ;) 100 tys to dla 3.0 spacerek ;)

oczywiscie to moja subiektywa ocena,

najlepiej drogi kolego, jedz do ASO na jazde probna 520d kombi, po czym wsiadz do x5 i tez sie przejedz ;) odrazu bedziesz wiedzial co powinienes kupic, nikt ci nie doradzi lepiej niz ty sam sobie!

to co lepsze dla mnie moze byc gorsze dla ciebie ;)

ja jeszcze mocno patrzylem na mercedesa e-klase, tą nową,, olbrzymi bagaznik (ponad 640litrow, o 100 wiecej niz w BMW)! bez porownania do 5-tki i x5. Masa miejsca z tylu i naped na 4 kola z silnikiem 3.0 diesel w cenie do 200 tys rocznik 2009, tylko czy chcesz mercedesa?

powodzenia!

Opublikowano

Byłem dzisiaj przejechać się 520 i powiem tak - szału nie ma. Obecnie jeżdzę Insignią i nie czułem jakiejs dużej różnicy w komforcie (na pewno nie takiej by dopłacać jakieś 100 000). No i miejsca jakby tyle samo.

W środę idę pojeździć x6 bo niestety dealer w Szczecinie nie ma x5 do jazd, ale podobno komfort z przodu taki sam.

Co do Mercedesa to jakoś marka nie dla mnie - może za 10 lat :)

Opublikowano
Co do Mercedesa to jakoś marka nie dla mnie - może za 10 lat :)

Nie mam 50 lat ani nie jestem wyznawcą motta "bez gwiazdy nie ma jazdy" ;) ale powiem wam że Mercedes nową E-klasą rozjechał konkurencję bezdyskusyjnie - mówię tutaj o wyglądzie i przestrzenności wnętrza i przedziału bagażowego. W szczegóły techniczne silnika się nie zagłębiałem - może inne mają lepszy efekt.

Jak zobaczyłem bagażnik to wielkość robi wrażenie. Co więcej - przy tej E-klasie człowiek nie czuje się jak 50-latek tylko jak 30-kilku latek z klasą (co innego W211)

Czarne "estate" E350 CDI z napędem na 4 łapy i linią Avantgarde to jest coś na co choruje i tutaj miałbym dylemat X5 czy E-klasa. Piątka F11 odpada w przedbiegach ;) . Nie wspomnę o użytych w środku materiałach bo moje E60 na tym tle wypada baaardzo blado - a i niewiele lepiej jest w F11 (indywidualna ocena).

Wg mojej opinii W212 ma podobny wydźwięk i drapieżny charakter co E60 w momencie premiery - czyli budzi emocje, wygląda zadziornie i ma pazura.

Wydaje mi się, że to ten sam pokrój samochodów - bo umówmy się w F11 nie ma szału jeśli mowa o wyglądzie - podobnie jest w Audi A6 ... można rzec w tym przypadku "kontynuacja" pewnej linii.

Natomiast do kolegi który pyta o ilość miejsca: bierz X5 tylko sprawdzone i się nie zastanawiaj (jeśli E klasa ci nie pasuje). A jak wsiądziesz do X6 do tyłu to się nie zdziw zbytnio ;)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

tez sie nie zgodze,,, e-klasa nowa wyglada dosyc dynamicznie i dosyc drapieznie! d otego w srodku tez raczej nie wyglada "emerytalnie", mi to auto strasnzie sie podoba! do tego przestrzen w srodku, z przodu, z tylu i bagaznik to lata swietlne od F11 do przodu!

a kierowanie sie takimi stereotypami, mowic ze Mercedes dla dziadków, litosci,,,,, to rozumię że po ewentualnym zakupie BMW odrazu wlozysz dres? ;)

zreszta bardziej "dziadkowa" wydaje mi się marka OPEL niż Mercedes ;)

i prosze nie porownuj Insigni do F11 :D litości :D :D :D :D :D zawieszenie, jakosc wykonania, silniki, to wszytko to zupelnie inny świat :D a o jakości Opla najlepiej świadczy wysokości spadku ceny używanych Opli ;) w porownaniu chociazby do VW ;)

i jezdziles X6? jak wrazenia?

a X5 obejzyj w jakims komisie skoro w ASO nie ma,,, tez dadza Ci sie przejechac ;)

Opublikowano

Na razie mój zapał ostygł po rozmowie z ubezpieczycielem. Zaśpiewał mi za X5 z 2008 roku warte 180 000 ubezpieczenie w wysokości 20 000. ( nie mam zniżek bo niestety w firmie jeździ trochę ludzi kilka razy w roku ktoś coś wywinie).

Ile płacicie za ubezpieczenie swoich X5?

Opublikowano

A to nie ma już ubezpieczenia przy leasingu ?? Z tego co wiem znajomy dość niedawno brał auto w leasing i miał bardzo korzystne warunki ubezpieczenia coś na poziomie 3%.

Przy okazji - jak chcesz mieć niemal nówkę - zastanów się nad: JEEP Grand Cherokee - MY 2011 - super wygląda, jest nieźle wyposażony, ma ciekawego diesla (w połączeniu z 5 biegową skrzynią i tu jest ból), jest super wyciszony i kosztuje coś około 200.000 PLN - po pierwszych spadkach cenowych. W dodatku wydaje mi się że chyba będzie miał lepsze właściwości "terenowe" niż reszta bulwarówek ;) .

Opublikowano

o w mordę! zmien ubezpieczyciela! lub leasingodawcę!

ja mam auto brutto 174 tys zł brutto 2008 rok 3.0 bi turbo, leasing 45% wplata wlasna, 3 lata, 1% wykup. Leasing proponowali mi najpierw 7,5% i ubezpieczenie 9 tys zł, a skonczylo sie na leasingu 6% i ubezpieczeniu 6.880,00 zł ;) i jeszcze karte paliwową Orlen dostałem

wiec ja nie wiem skad u ciebie takie kosmiczne stawki?!?!?! jak chcesz wal na priv to dam ci email do mojego leasingowca ;) moze ci zrobią lepszą ofertę!

leasing teraz ma ogolnie bzdurne stawki na ubezpieczenie, ale wtedy idziesz do agentow mowisz im ile ci dali a ile oni moga ci zejsc. Wybierasz najlepsza oferte i dajesz to na pismie z pieczatka brokera czy tam agenta ubezpieczeniowego do leasingodawcy i odrazu robią ci dokladnie taką samą ofertę!!! z ofertąleasingową to samo, pytaj w klku leasingach i mow odrazu ile dostales u konkurencji, będą sie nawzajem przebijac!

teraz o swoje trzeba troche powalczyc ;)

ale to 20 tysiecy to naprawdę żart! co by nie bylo, skoro ja dostalem 7 tysiecy, to skad u ciebie 20 ???!!!???

a do Preziosi ;) kto tak naprawdę potrzebuje wlaściwości terenowych? 99% potrzebuj by te "terenówki" pieknie wchodziły w zakręty i pieknie zachowywaly sie przy duzych predkosciach na autostradzie ;) oraz ladnie jechaly na zaśnieżonej drodze lub mil o się nimi dojezdzalo po polnej drodze gdzies na ranczo ;) i to tyle

Opublikowano

Witam. Mam X5 w bogatej wersji, 2009r wartość 190.000 brutto. Ubezpieczenie miałem w Allianzie ale mnie oszukali przy innej sprawie i przeniosłem do Warty (w czerwcu). Płacę za pełne ubezpieczenie w wariancie leasingowym (droższy) 4900 zł za rok. Oferta 20.000 zł to chyba przesada, warto założyć własny fundusz ubezpieczeniowy. Kiedyś taki mieliśmy w firmie. Kupowaliśmy tylko obowiązkowe OC a składki za AC wpłacaliśmy na osobny własny rachunek bankowy i z niego pokrywane były szkody. Przy 10 samochodach bilans był lepszy niż kupowanie polis.

Moje zdanie o kanapie: jest niewygodna przy dłuższej podróży. Zdecydowanie brak regulacji oparcia i przesuwu siedziska. Ale miejsca bardzo dużo.

Porównując Mercedesa E do BMW: czy ktoś jeździł gwiazdą trochę szybciej w zakrętach? Bo mnie wydaje się, że zachowuje się on jak emeryt na aerobiku...

Opublikowano
Porównując Mercedesa E do BMW: czy ktoś jeździł gwiazdą trochę szybciej w zakrętach? Bo mnie wydaje się, że zachowuje się on jak emeryt na aerobiku...

Tak ja jeździłem (wersja Avantgarde) i nie miałem takiego wrażenia. Inna rzecz, że ta "linia" jest generalnie nieco zmodyfikowana - ma bardziej usztywnione zawieszenie i nieco obniżone w stosunku do Classic i Elegance. Tak ma moja żona w A-klasse. Amortyzatory/sprężyny i coś tam jeszcze jest zupełnie inne i sporo droższe :)

Seryjne E60 wg mojej opinii (skromnej) jest na tym samym poziomie co Avantgarde.