Skocz do zawartości

330Ci 00r gaśnie przy wysprzęglaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem z moją 330 że podczas jazdy przy wysprzęglaniu lub wrzuceniu na luz spada z obrotów i gaśnie zaznaczam ze dzieje sie to gdy silnik sie zagrzeje. objawy nasilają sie przy włączonej klimie. komputer servisowy w servisie BMW a nie u Pana Staśka nie pokazuje żadnych błędów w aucie wymieniłem:

Czujnik ustawienia wałka rozrządu ssący i wydechowy. termostat, czujnik temp silnika na wyjściu z chłodnicy. czujnik ustawienia wału jest ok. dolot szczelny silnik krokowy sprawny w 100% tak jak przepływomierz. Panowie proszę o pomoc bo już mnie szlak trafia z tym gaśnięciem. Pozdrawiam i czekam na wasze sugestie. :?:

Opublikowano
  • Autor
Nikt nie ma pomysłu? słyszałem od pewnego "szpenia" że to może być sterownik silnika?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z Twojego opisu wynika, że przy większym obciążeniu na wolnych obrotach auto się dusi, o ile czujniki na wałkach miałeś oryginalne to jedyne co myślę to albo pompa wody, wspomaganie dogorywa i nie ma siły uciągnąć wtedy nie będzie błędów albo coś z odmą etc.

Ja miałem tak że dusiło go przy ruszaniu i na ciepłym ciężko palił jak padł mi czujnik wałka wydechowy ale po wymianie na oryginał wszystko chodzi brzytwa.

Opublikowano
  • Autor
A więc wszystkie części czujniki termostat itp były oryginalne kupione w servisie BMW tam gdzie auto jest servisowane. zaznaczam że bez klimy też są te objawy i nasilają sie jak jest ciepło na zewnątrz. niemam już pomysłu....
Opublikowano

To wygląda jak problem ze stabilizacją obrotów. Przy obciążeniu silnik dawkuje tak paliwo i powietrze na wolnych obrotach aby były one stałe.

Jak dla mnie przepustnica do rozebrania i czyszczenia bo może o być czysto mechaniczne przytkanie.

Przyjrzałbym się także ukladowi odcinającemu paliwo przy hamowaniu silnikiem być może nie dostarcza paliwa po wysprzęgleniu.

Opublikowano

Ja bym sprobowal przeczyscic silniczek krokowy, w koncu to on odpowiada za wolne obroty.

Nie wiem czy to robiles bo napisales tylko, że jest sprawny.

Roboty nie duzo a moze pomoc.

Moj byl w srodku czarny jak komin i to 'cos' co tam powinno swobodnie latac praktycznie sie nie ruszalo.

Opublikowano
  • Autor
krokowy i przepustnica rozebrane i wyczyszczone. zastanawiam sie jeszcze nad tym odcieciem paliwa ale wydaje mi sie ze by wyskoczył błąd na kompie serwisowym?