Skocz do zawartości

Zatarty silnik, wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam okazje zakupić po kosztach BMW e39, z prawdopodobnie zatartym silnikiem. Tzn właściciel mówi że podobno do wymiany pompa wody i uszczelka pod głowicą, ale skoro silnik w ogóle nie odpala myślę że się całkiem zatarł. Podobnież wracał z jakiejś trasy i strasznie mu się spieszyło, i uwalił kontrolke temp. Nie wiem na ile to prawda, ale pobieżnie już na autko patrzyłem i generalnie gość wydaje się godny zaufania.

Zatem planuje kupić motor m52 bodajże tam wchodzi, aha wogóle to model 523i. No i wymiana.

Bardzo zależy mi na waszej opinii. Czy to bardzo kłopotliwa wymiana, czy ciężko taki silnik znaleźć, a jak już to na co zwrócić uwagę i jakie to mniej więcej koszta. No wszystko co dotyczy takiej wymiany.

Liczy się dla mnie każda wasza uwaga i porada dotycząca zarówno silnika jak i w ogóle całego auta ( na co popatrzeć itd - troche już forum czytałem ale nie zaszkodzi jak jeszcze coś podpowiecie) , z góry dziękuje :)

Opublikowano
To już wolał bym do tego kupić rozbitego anglika i wymienić silnik :) a części z anglika sprzedać. Tak zrobiłem z ojca mg zt 190 padł silnik zagotował go koszt silnika koło 3tyś plus wymiana 500zł. Koszt rozbitego anglika 4tyś z przywózką itp. Resztę części z anglika sprzedałem.Naprawa mnie nic nie wyniosła. Tylko sporo latania z częściami i musisz mieć gdzie je trzymać :) No i trzeba auto rozebrać
Opublikowano
To już wolał bym do tego kupić rozbitego anglika i wymienić silnik :) a części z anglika sprzedać. Tak zrobiłem z ojca mg zt 190 padł silnik zagotował go koszt silnika koło 3tyś plus wymiana 500zł. Koszt rozbitego anglika 4tyś z przywózką itp. Resztę części z anglika sprzedałem.Naprawa mnie nic nie wyniosła. Tylko sporo latania z częściami i musisz mieć gdzie je trzymać :) No i trzeba auto rozebrać

Popieram przedmówce,mozna zniuchać za psie pieniadze angola i rozbroić,wtedy masz pewniaka co i jak z serduchem,a klamoty stopniowo wyżenisz--na takim czymś dobrze wyjdziesz.

Opublikowano

Popieram przedmówce,mozna zniuchać za psie pieniadze angola i rozbroić,wtedy masz pewniaka co i jak z serduchem,a klamoty stopniowo wyżenisz--na takim czymś dobrze wyjdziesz.

da się jeszcze zarobić :norty: ale dużo czasu i pracy na to idzie

Opublikowano
  • Autor

A ile może kosztować taka przekładka w warsztacie? Ewentualnie czy znacie jakiś na terenie Krakowa lub okolic

Silnik z osprzętem już znalazłem za 1600zł..

Opublikowano

ja ci to moge zrobic

tylko musisz dostarczyc samochód i silnik do mojego garazu w Dąbrowie Górniczej

koszt wymiany 500zł i pare dni roboty do tego ci dojdą drobne koszty jak nowy płyn chlodniczy ,Olej ,uszczelki i prawdopodbnie łozysko oporowe

oczywiscie mozna wykorzystac stare rzeczy ale to juz twoja decyzja

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
ja wymieniałem u siebie silnik. Zapłaciłem 3tys zł ale jestem zadowolony. Od tego czasu zrobiłem 40tys kilometrów i wszystko super. Pytanie jest tylko jaki silnik kupisz?
Opublikowano
A ile może kosztować taka przekładka w warsztacie? Ewentualnie czy znacie jakiś na terenie Krakowa lub okolic

Silnik z osprzętem już znalazłem za 1600zł..

Witam prowadze auto serwis ul. Jana Tarnowskiego 4 Zapraszam na przekladke

Opublikowano
  • Autor
Dzięki koledzy, myślę że w przyszłym tygodniu będe mieć już furę to będe się kontaktował z wami przez priv.
Opublikowano
Witam. Czy mozecie polecic kogos na terenie rybnika lub okolic do przekladki? Jak sprawdzic silnik czy jest ok?
Opublikowano
ja ci to moge zrobic

tylko musisz dostarczyc samochód i silnik do mojego garazu w Dąbrowie Górniczej

koszt wymiany 500zł i pare dni roboty do tego ci dojdą drobne koszty jak nowy płyn chlodniczy ,Olej ,uszczelki i prawdopodbnie łozysko oporowe

oczywiscie mozna wykorzystac stare rzeczy ale to juz twoja decyzja

z Rybnika do dąbrowej masz 70km :P

Opublikowano
jeżeli zostawię skrzynie biegów z 2.0 a włożę silnik 2.8 to czy przełożenia będą krótsze? jak tak to o ile i jaka będzie prędkość max?