Skocz do zawartości

320d M47N - "Piszczy" przy starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegow

Po krotce historia. Pewnego dnia naszlo mnie na sprawszenie rolek, paskow wieloklinowych i kola pasowego w aucie. Rolka posrednia klekotala a napinacz paska lekko szumial, kolo pasowe zadnych drgan czy pekniec. Przy okazji zauwazylem pekniecie na pasku klimy - jeden rowek. Zakupilem wiec rolke i oba paski CONTI zeby autku zrobic dobrze (nagorliwosc jest gorsza od faszyzmu). Wymiana wszystko cyka jak trzeba. Zrobilem 450km do Polski odpalam po postoju a tu nagle pojawia sie dzwiny dzwiek ni to pisk ni to skrzek raz tak raz srak - trwa moze z sekunde. Szczena mi opadla ... podjechalem wiec do jednego mechanika ktory stwierdzil ze to cos w napedzie paska, zapewne napinacz juz slaby i dlatego z nowym paskiem piszczy. Do domu zamowilem napinacz z rolka, wymiana dalej to samo. Wiec kolejny pasek glowny tym razem BOSCH ... chwila ciszy a w zasadzie pierwszy start ... pozniej to samo. Dzwiek bywa tak dziwny ze sam zglupialem przelecialem auto od spodu nic nie dmucha, auto pali i jezdzi wiec nie gary ... wzialem spryskiwacz z woda popsikalem pasek odpalam dzwiek inny wiec to na 100% zrodlo. Tylko co ? Macie jakies pomysly bo ja juz nie wiem czego sie chwycic ... dodam ze wszystkie rolki umylem cleanerem. Moze teraz wszystko jest za suche ?

Opublikowano

to obawiam się, że będziesz musiał kupić jeszcze jeden pasek(ten dłuższy - główny). Ten od klimy może zostać. Tym razem pojedź do ASO BMW i kup oryginał.

Problem polega na tym, iż oryginalny pasek pokryty jest takim meszkiem (włoskami) na powierzchni wieloklinu a zamiennik są normalne (gładkie).

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano

Witam,

Tomaszf, u mnie tak samo, przy starcie silnika i przy jego wyłączaniu/gaszeniu. Sprzedawca, od którego zakupiłem auto twierdził, że trzeba napinacz/rolkę zmienić. Daj znać czy u Ciebie zmiana na oryginalny pasek coś dała, to oszczędzę zakupów różnych pasków.

Silnik taki jak u Ciebie, M47N '03.

Pzdr,

wilku

Opublikowano
  • Autor
to obawiam się, że będziesz musiał kupić jeszcze jeden pasek(ten dłuższy - główny). Ten od klimy może zostać. Tym razem pojedź do ASO BMW i kup oryginał.

Problem polega na tym, iż oryginalny pasek pokryty jest takim meszkiem (włoskami) na powierzchni wieloklinu a zamiennik są normalne (gładkie).

No i tu Ci powiem ze orginalny pasek jak to zwiesz byl to wlasnie Contitech bo sprawdzalem przed wymiana co tam siedzi. Dlatego ciezko mi zrozumiec o co kaman.

Opublikowano
Kwestia napinacza. Mam to samo po wymianie obu paskow na nowe. Piska przy starcie i gaszeniu, ale na 100% wina napinacza bo glupi wymienilem sama rolke zamiast z napinaczem. Na krotko to psiknij silikonem, ale i tak objawy powroca.
Opublikowano
ostatnio przerabialem u siebie ten krotki pisk przy starcie i gaszeniu silnika Wymienilem dlugi pasek na conti nie bylo poprawy chociaz ten stary byl juz lekko wyciagniety Pasek od klimy nie bo byl sciagniety i tez piszczalo Wymienilem napinacz na nowy INA i tez to samo Rolki ok bo byly sprawdzane Zaczelismy psikac wd-40 na kola pasowe i okazalo sie ze pisk dochodzil od kola pasowego wspomagania Pojechalem zobaczyc nowe kolo zeby porownac bo byla mozliwosc i moze z dwa milimetry stare kolo bylo bardziej starte Oczyscilem i przejechalem stare kolo lekko papierem sciernym,wlozylem stary napinacz,nowy pasek zostal i jak na razie bez piskow Jak zacznie piszczec to juz wiem co i bedzie trzeba wydac ok 120zl na nowe kolo wspomagania :|
Opublikowano
  • Autor
Kwestia napinacza.

Na pewno nie bo jak widzisz w tresci napinacz w komplecie czyli rolka i budzik zostaly wymienione. Swoja droga ile pierdzielenia sie z tym jest ehhhhh .... zamowiony pasek w aso .... angole tez cos pisza o innym conti dla bmw a na pozostaly rynek. Jutro bedzie to sie przekonamy. Napisze jak rezultat.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

No wiec dla wszystkich zainteresowanych ... tak jak napisal kolega matimisztal TRZEBA KUPIC PASEK W ASO (ok 50 euro).

Pasek jest z Contitech ale od srodka z meszkiem koloru jasno szarego ... moj poprzedni conti "na zamiane" nie ma tego meszku (tak samo jak i kolejny bosch). Wiec mimo, ze producent ten sam produkt nie jest taki sam. Czasem po prostu nie da rady oszczedzic :(

Pozdro i mati dzieki za wskazowki