Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

koledzy juz od jakiegos czasu mam przy wciskaniu spzregla skrzypienie, albo raczej dzwiek jakby sprezyny napinajacej sie, sprzeglo sie nie slizga ani nic, jakis czasem temu moj mechanior stwierdzil ze moge jezdzic i nic sie nie dzieje, ze jak sprzeglo sie zacznie konczyc to dojda jeszcze dodatkowe objawy. teraz od nie dawna zauwazylem ze przy wbijaniu 1. biegu, jak stoje czasami jest odczuwalne taki jakby gluche (basowe) topniecie. biegi wchodza jak zawsze tak sie nic nie zmienilo, ten dzwiek ten sprezyny tez jest do strawienia bo go w kabinie nie slychac tylko przy otworzonych drzwiach, ale to topniecie mnie martwi.

pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chodzi o to głuche puknięcie - czy jak to tam nazwałeś- przy wrzucaniu 1ki to w pierwszej kolejności sprawdź kondycję gumowego łącznika między wałem a skrzynią biegów. Jak się guma wyrobi to metalowe tuleje, które są w niej zawulkanizowane mają tam luz i przy wrzucaniu biegu/zmianie momentu obrotowego między skrzynią a wałem te tuleje metalowe walą tak właśnie w tej gumie. Ja to już przerabiałem u siebie - właśnie głuche puknięcie kiedy wrzucałem 1-kę lub wsteczny - i mój łącznik nadawał się do wymiany (miałem luz między tymi tulejami a gumą na około 0,5 cm).

Pzdr.

Opublikowano
Jeśli chodzi o to głuche puknięcie - czy jak to tam nazwałeś- przy wrzucaniu 1ki to w pierwszej kolejności sprawdź kondycję gumowego łącznika między wałem a skrzynią biegów. Jak się guma wyrobi to metalowe tuleje, które są w niej zawulkanizowane mają tam luz i przy wrzucaniu biegu/zmianie momentu obrotowego między skrzynią a wałem te tuleje metalowe walą tak właśnie w tej gumie. Ja to już przerabiałem u siebie - właśnie głuche puknięcie kiedy wrzucałem 1-kę lub wsteczny - i mój łącznik nadawał się do wymiany (miałem luz między tymi tulejami a gumą na około 0,5 cm).

Pzdr.

wiesz co wymeinialem juz ten lacznik wiec chyba mozemy go wykluczyc. tak sie zastanawialem ze moze sprzeglo juz nie dokonca odlacza albo to te gumowe zawieszenie skrzyni juz sie wyrobilo i przy wbiciu biegu cala skrzynia to odczuwa ( ale tu chyba byloby to do odczucia przy kazdym biegu nie tylko przy 1 biegu)

Tutaj sobie omawialiśmy ten problem.

viewtopic.php?f=72&t=139621&hilit=+skrzypi

dzieki za wskazowke. z tego co zrozumialem najprawdopodobniej skrzypi wysprzęglik w skrzyni. czyli trzeba by zdjac skrzynie i go nasmarowac jak ktorys z kolegow pisal. moje pytanie czy jest to nie zdrowe dla skrzyni, jezdzenie z tym skrzypieniem? poniewaz na razie nie mam zamiaru zdejmowac skrzyni i przetrzymalbym to do wymiany sprzegla poniewaz mysle ze w przeciagu roku bede wymienial sprzeglo poniewaz jezdze jeszcze na orginale (250 tys. km.)