Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj po przejechanie ok. 80km i kilkuminutowym postoju przy zapalonym silniku zauważyłem wydobywający się dym spod auta!!! Niewiele czekając ruszyłem i dymienie ustało. Po chwili stanąłem, spojrzałem pod auto i zauważyłem dym z okolicy filtra pdf na jego łączeniu (przed i za). Trochę się strachu najadłem, ale dziś przy krótkich dystansach spokój. Co się może dziać :?: Silnik 3,0 218KM, 198tyś.km. Czy mógłby być to objaw zapchanego filtra? Spadku mocy brak, żadnego komunikatu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wjedz na kanał i sprawdz szczelnosc wydechu, może masz jakieś pęknięcie lub uszkodzony łącznik elastyczny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wjedz na kanał i sprawdz szczelnosc wydechu, może masz jakieś pęknięcie lub uszkodzony łącznik elastyczny.
+ proces wypalania PDFa.
Opublikowano
+ proces wypalania PDFa.

Jak mam sprawdzić proces wypalania DPFa?

A propo dymu- nie wyglądał jak spaliny. Jeszcze jedno- kiedy i w jaki sposób wypala się sadza w dpf?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wpisz w szukaj- pdf lub filtr cząstek stałych ,możesz się dużo dowiedzieć .Samochód nie informuje Cię kiedy następuje proces wypalania , częstotliwość zależy od warunków eksploatacyjnych ( stopnia " zapchania " } np: długości pokonywanych tras itp. Może być wypalany np :po 200 lub po 800 km w tym czasie wtryskiwacze dozują dodatkową dawkę paliwa.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dym pod autem:

1. Kolektor pęknięty

2. Wydech nieszczelny

3. Koło pasowe się "zaciera" i zaraz zdechnie

4. Cuda wianki, jak to w E60 :)