Skocz do zawartości

320d pokazuje dwie spalone zarowki ???????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam co jakis czas pokazuje mi z tylu blad spalonych 2 zarowek oczywiscie są sprawne wiec dzis powyjmowalem wszyskie popsiukalem styki wlozylem zarowki i caly czas pokazuje blad sponych dwoch tylnych zarowek wczesniej jak tak zrobilem to za jakis czas sie wyłaczyly ale dzis nic nie pomoglo i tak jezdzilem a to mnie to wkurza tak ze szok,a i dodam ze jak wczoraj mi sie palily i syn zamknął klape to zgasly ale pozniej to powrocilo:( Moze ma ktos jakis pomysl co z tym zrobic moze wymienic zarówki wszystkie aa i jak dojezdzalem do wawki ro juz pokazala ze jedna sie przepalila ale jak uruchomilem silnik to abarot pokazaly sie dwie spalone.Moze ktos mial taki przypadek i to naprawił??? A moze aku odłaczyc na 20min????
Opublikowano

Bo patrtzysz nie na te zarowki co trzeba :) Moge sie załozyc, ze masz spalone (lub nie kontaktujące - to tez mozliwe) nie żarowki w lapmach tylko te od podswietlania tablicy rejestracyjnej, w takim przypadku takze bedzie sie swieciło na liczniku ze masz spalone dwie zarowki z tyłu. jesli jest spalona tylko jedna z 2 to nic sie nie swieci, ale jak padna dwie to wyskakuje bład ze nie działają :)

Zarówki C5W 12V - jak bys miał szukac, takie rurkowe. Nie trzeba odkrecac całej listwy nad tablica, szkła zarowek wystarczy podwazyc z jednej strony i wyskakują. Zaopatrz sie tez w jakis tani odrdzewiacz, cos jak Wd40, bo w tym miejscy raczej na pewno znajdziesz mase syfu i styki w ktore wchodza zarowki beda zasniedziałe, pordzewiałe, taka przypadłosc E46 :)

Opublikowano
tak jak koledzy mówią tez to miałem i chodziło o podświetlenie tablicy rej...musiałem wymienić całą listwę tą czarną gdzie się otwiera bagażnik....
Opublikowano

Pewnie dlatego, że bardzo czesto te bolce w ktorych siedza zarowka są tak pordzewiałe ze sie łamią i odpadają i wtedy trzeba wymieniac listwe (lub tez instalacja wewnatrz jest cała zeżarta przez rdze). Moze masz szczescie i u Ciebie sa tylko zasniedziałe. Ja u siebie miałem na nich tylko troche rdzy i zielonego nalotu, wiec nie musiałem wymieniac tylko przeczyscic.

Btw. bedąć bardziej konkretnym, to nie "całą listwe" tylko jej "wnetrznosci" :) Bo samej listwy, tego "daszka" ktory jest lakierowany w kolorze nadwozia, nie trzeba wymieniac, mozna przełozyc do starego nowe wnetrznosci :)

Opublikowano
tak jak koledzy mówią tez to miałem i chodziło o podświetlenie tablicy rej...musiałem wymienić całą listwę tą czarną gdzie się otwiera bagażnik....

a dlaczego cala listwe????

u mnie tak było zaśniedziałe styki a ta listwa jest raczej nierozbieralna....

ps.i jeżeli pokazuje dwie spalone żarówki to podświetlenie rejestracji raczej bo jak się spali żarówka w lampie to pokazuje z której strony...pozdr.

może i da się to rozebrać ale ja nie próbowałem....