Skocz do zawartości

[e36] m52 - czyszczenie ukladu wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem ze wspomaganiem, 2x wymienialem plyn i dalej jest on mulasty, nijak nie przypomina czerwonego koloru.

Bardzo slychac pompe szczegolnie na wolnych obrotach jak krece kierownica.

Przed wymiana pompy chcialbym przeczyscic dokladnie caly uklad, caly - czyli co?

Tutaj pytanie do was, jak zabrac sie do tego.

Opublikowano

:search: było juz na ten temat. Użyj wyszukiwarki. Był też opis w dziale "zrób to sam".

Pozdrawiam

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
  • Autor
bylo o czyszczeniu zbiorniczka, a ja chce pojsc krok dalej i dlatego pytam o calosc
Opublikowano

jak mówie że było to było! viewtopic.php?t=43359

z tego co widze po Twoich postach masz problem od dawna ze wspomaganiem. Najprawdopodobniej masz zarzniętą pompę.

Możesz spróbować dolać do oleju przed wymiana jakiejs płukanki do silnika i potem zalać nowym.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
  • Autor

potwierdzasz to, ze jest to temat o czyszczeniu samego zbiorniczka.

Gluty wraz z plynem przeciez poplynely gdzies jeszcze..

W zbiorniczku jest filtr, czy zalanie go benzyna zalatwi sprawe?

Druga, wazniejsza sprawa dla mnie to to, czy da sie cos jeszcze wyczyscic, np przekladnie kierownicza?

Opublikowano
byl na forum temat, o regeneracji przekladni, wiec jak chcesz sie bawic to mozesz, instrukcja jest :search:
Opublikowano
Jeśli mogę doradzić coś więcej niż czyszczenie zbiorniczka to rozebranie i wyczyszczenie pompy. U mnie jest pompa ZF i zestaw uszczelek kosztował 100 zł OEM. Musisz się dowiedzieć czy w M52 też jest rozbieralna pompa.
Opublikowano

Witam.

Wydaje mi się że jest rozbieralna i podobno nie jest to zbyt skomplikowana konstrukcja tak jak piszesz "stefan", a same części nie drogie. Sam też się do tego będę zabierał niebawem. A z drugiej strony dziwi mnie, że nowa pompa w aso kosztuje krocie, a sama regeneracja od 300 zł do 400 zł (tam w środku wcale nie ma dużo do wymiany), a z kolei na allegro kupisz za 200 zł nową pompę wspomagania . . . dziwny ten świat.

Pozdrawiam