Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Odkąd kupiłem auto, wyskakwiwał mi błąd silnika "check engine". Wyrzucało także jeden cylinder. W końcu przestał pracować czujnik położenia wałka rozrządu.

Kilka dni temu - pomimo wymiany czujnika położenia wałka rozrządu i cewek na cylindrach - okazało się że diagnoza komputerowa wykryła "ZCIĘCIE MECHANICZNE VANOSA". Mechanik mówi o 550 zł robocizny i opcji kupienia nowych dówch vanosów.

Co sądzicie o tym przypadku? Ponoć to kosztowna impreza te vanosy. Nowy silnik czy robić swój???

Bardzo Mądry Wybór ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Opublikowano

to chyba jeden z tych mechanikow, ktory nie wiedzac o co chodzi, od razu chce kupowac nowe

przydaloby sie chyba najpierw je rozkrecic i zobaczyc co sie stalo

mysle, ze w warszawie nie bedziesz miec problemu ze z znalezieniem takiego warsztatu - sprawdz tutaj na forum

Opublikowano
Mam podobny problem.Wymienilem uszczelniacze vanosa i był spokój na jakiś czas ale znowu powrócil blad zaciętego vanosa strona wydechowa.Miałem sam to rozebrać ale jakoś nie mam weny i nie wiem na co zwrócić szczególną uwagę.Odczuwasz spadek mocy albo masz jakieś dziwne dźwięki w silniku?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem tak: jak tylko odpale silnik zaczynam dodawac gazu zeby szybciej go ogrzac. W ten sposob nie wyskakuje mi "check engine" i nie mam problemu z utrata mocy. Jesli natomiast odpale auto na zimnym silniku a i pozostawie na luzie, wowczas po m/w minucie zaczyna bujac silnikiem a potem wyskakuje check engine i spadek mocy, a dokladnie 30% mocy do dyspozycji!

Poczytajcie ten link:

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=524336

Problem z vanosami w m52 wystepuje we wszystkich silnikach tego rodzaju z lat: 99-00.

Bardzo Mądry Wybór ( ͡° ͜ʖ ͡°)