Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od wczoraj mam problem nagle zawiesił mi sie wskaźnik paliwa! Na komputerze pokazywał miedzy 180km do przejechania a 200 km raz schodził do 180km raz sie podnosił do 200km na komputerze. Wskazówka ilości ropy w baku w tym samym miejscu,postanowiłem zatankowac i wskazówka podniosła sie do poziomu jaki zatankowałem ale nadal stoi w miejscu a komputer teraz pokazuje że paliwa starcza do nastepnego tankowania w przedziale 500km -520km tez raz rośnie dystans raz maleje ale w tym przedziale ,mimo że po tankowaniu przejechałem juz 150km .Nie wiem czy to nie zbieg okoliczności ale wymieniałem aku i przy dokręcaniu plusa kluczykiem dotknołem budy.Moze jest jakiś bezpiecznik który za to odpowiada narazie nie mam dostępu do kompa żeby zobaczyć czy nie ma błedu...
Opublikowano

Po pierwsze nie rozumiem stwierdzenie:

"postanowiłem zatankowac i wskazówka podniosła sie do poziomu jaki zatankowałem ale nadal stoi w miejscu"

Jeśli chodzi o przygodę z zwarciem to nie powinien wywalić żaden bezpiecznik.

W mojej stopce masz link do ukrytych funkcji OBC, zaglądnij tam i wykonaj test zegarów! Tam też możesz sprawdzić dokładną ilość paliwa w baku.

Opublikowano
Po pierwsze nie rozumiem stwierdzenie:

"postanowiłem zatankowac i wskazówka podniosła sie do poziomu jaki zatankowałem ale nadal stoi w miejscu"

.

tzn miałem wskazówke na 1/4 baku a komputer pokazywał 120km do tankowania ,zatankowałem za 150zł wskazówka podskoczyła do ilości paliwa w baku czyli troche ponad połowe i tam stoi mimo ze że przejechałem juz 150km ,czyli wskazówka reaguje na podnoszace sie paliwo po zatankowaniu ale sie na tej wartości zatrzymaju a po przejechaniu 150km powinna troche opaśc,a cały czas pokazuje ponad połowe baku a komputer że do tankowania cały czas w przedziale 500km-520km .

Opublikowano
test zegarów zrobiony i pokazuje że wszytko Ze jest ok jakies inne propozycje???
Opublikowano
No to może masz dużą bezwładność. Zrób testy OBC tak jak pisałem i tam sobie podglądniesz parametry.
Opublikowano
No to może masz dużą bezwładność. Zrób testy OBC tak jak pisałem i tam sobie podglądniesz parametry.

ale jaki test masz dokładnie na myśli w OBC ??

Opublikowano
Test zegarów to jedna sprawa ale można też sprawdzić ile masz paliwa w baku dla czujnika 1 i 2 oraz sumy i zobaczysz czy ta informacja jest bliższa prawdy... i jak rozumiem o tym pisze kolega Szatynwroc?

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
zrobiłem ten test 6.0 i 6.1 i 6.2 i stan sie raz zgadza raz nie co wchodze inaczej pokazuje ;(
Opublikowano
No to może czujnik poziomu paliwa masz spierdzielony, zawiesił się lub coś z nim nie halo.
Opublikowano
raczej sie nie zawiesił bo jak zatankuje wiecej to sie podnośi wskazówka , ale jakby nie chce opadac wraz ze zurzyciem paliwa w baku,wiec sie nie zawiesił bo byłby cały czas nieruchomy w jenym miejscu chyba że sie myle..
Opublikowano

Pewnie mógł się zawiesić tylko w jedną stronę ;)

Wydaje mi się, że pod tylną kanapą jest bak wraz z osprzętem... może pływak coś nie działa.... nie wiem natomiast jak się zabrać konkretnie do tego pływaka, trzeba by poszukać w manualach i nie wiem zupełnie jaki to ewentualnie koszt.

Pozdrawiam

ps moze to pomoże viewtopic.php?t=38963

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
dziwne wydawało mi sie że pływak albo chodzi albo nie chodzi a nie że w jedna chodzi w druga nie ale moge sie mylic ,ktos ma jakies sugestje grzebanie w baku chciałbym na koniec zostawić
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
ja mam ten sam przypadek i DODAM że już ze strony kierowcy wyjełem pływak ale nie całkiem ruszałem nim na sucho i wskaźnik paliwa sie ruszal wiec jutro zaczne osd strony pasażera i napiszę gdy cos znajde a ty już sie uporałes z tym możę ??
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
dziwne samo sie naprawiło poprostu nie tankuje juz za 100zł tylko za 200zł mysle że nie zawsze był smarowany ropa