Skocz do zawartości

Po jakim czasie gasną światełka od inspekcji oleju ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Małe pytańko. Po ilu kilometrach gaśnie pierwsza dioda od inspekcji oleju ?? Resetowałem inspekcje jakiś czas temu, przejechałem już około 10000 km a dalej swiecą mi wszystkie zielone :-|. Silnik M50 2.0 24V rcznik 1991 miesiąc listopad :-).

Znajomy ma E36 z silnikiem 1.6 (M20 chyba) przejechał dużo mniej i już mu zgasła. Zastanawiam się czy typ silnika ma tutaj znaczenie ??? i czy resetując inspekcję oleju mogłem ją jakoś zablokować ??? Dzięki z góry za odpowiedź.

Edytowane przez oleczek
Opublikowano
mowisz ,ze przejechales ok 10000 , wiec niedługo juz zmiana oleju - poczekaj i wtedy skasujesz inspekcje jeszcze raz. jak dalej bedzie zamarznieta to cos jest nie tak. Moze cos z koscmi pamieci .
Opublikowano

Hmm, a wiesz może czy to zapisuje się w tym samym epromie w którym jest zapisany przebieg i reszta parametrów samochodu ?? Miałem założony licznik od diesla i wymieniłem ten układ. Kupiłem na allegro licznik i przełożyłem kostkę. Przelutowałem też wyswietlacz bo był wypalony. Heh w sumie to z dwóch zrobiłem jeden. Prędkość i obroty pokazuje OK, a z tego co pamiętam to resetowałem go już po tej całej operacji :)

A wie ktoś może po ilu km zapala sie INSPECTION ??? poczekam i jak sie nie zaświeci to wywale ten licznik w beke :-))

Opublikowano

U mnie gasna co okolo 2500km (524TD) i u moich wszystkich kumpli gasnie tak jak napisal Frank (2000-2500).

Moga byc zepsute kondensatorki albo cos skitrales jak lutowales lub jeden kawalek nie pasuje do drugiego.

Pozdro

Opublikowano
U mnie gasna co okolo 2500km (524TD) i u moich wszystkich kumpli gasnie tak jak napisal Frank (2000-2500).

Moga byc zepsute kondensatorki albo cos skitrales jak lutowales lub jeden kawalek nie pasuje do drugiego.

Pozdro

Ano doczytałem się właśnie, że może to być akumulatorek

"Jeszcze jedna uwaga odnośnie komputerka. Wiele problemów i zakłóceń w pracy tego urządzenia powoduje akumulatorek podtrzymujący jego pamieć. Jeżeli dzieją się jakieś dziwne rzeczy typu mamy cały czas 5 zielonych diod zapalonych lub nie udaje nam się skasować pamięci to przyczyny należy szukać w zasilaniu (samo ogniwo i wszelkie połączenia jak ścieżki na tablicy zegarów) Akumulatorek umieszczony jest w dolnej-prawej części deski rozdzielczej."

Jak sprawdzę to dam znać co sie dzieje. Dzięki :-).

Opublikowano
Hmm. A zmieniał ktoś już te kondensatorki w E34 ??? Ja tam widze tylko trzy takie małe i nie wydaje mi się żeby miały coś wspólnego z podtrzymaniem pamięci. Akumulatorka też żadnego nie ma. Help ! :)