Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów !

mam następującą sytuację w mojej bawarce, otóż jak oglądam filmiki na YouTube, z przyspieszeniem do setki, w trybie Sportowym, wówczas każde BMW ciągnie na czerwone pole prawie. Moje e46 po przełączeniu na Tryb S ciągnie do około 3000 obr/min.... i wskakuje na następny bieg . Czemu ??

Nie często jężdżę w ten sposób bo sporo się nasłuchałem o awariach tych skrzyń - nie chce po prostu jej zajechać i ponosić nie potrzebne koszta.

prosiłbym o odp.

pozdrawiam

Opublikowano
w ogole reaguje skrzynia na reczna zmiane biegów ? gora dol czy zmienia wtedy kiedy ty to robisz drazkiem, i jeszcze czy jak zmieniasz na sekwencyjne przelaczanie biegów to zbija bieg w doł?
szukam
Opublikowano
A jak skrzynia pracuje w trybie D ? Sprawdz sekwencję jak kolega zasugerował. na D + S powinieneś odczuć agresywniejsza pracę skrzyni + dłuższe ciągniecie obrotów jak sam zauważyłeś, zatem cos jest nie tak.
Opublikowano
byc moze jak sie przerzucasz na S to komputer wcale tego nie widzi dlatego sprawdz czy na S mozesz sam biegi zmieniac, czy np. zredukuje ci i utrzyma wysokie obroty jak sam przerzucisz.
szukam
Opublikowano
Jak wciskasz do oporu gaz to tez przerzuca tak wczesnie? Zeby skrzynia wchodzila na czerwone to naprawde trzeba przycisnąć.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
No właśnie czy wciskasz tak mocno pedał gazu w podłogę że uruchamiasz przycisk Kick Down, który jest pod pedałem i daje opór ?
  • 2 tygodnie później...