Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od wczoraj stalem sie szczesliwym posiadaczem e90 320d ;)

przejrzalem sobie wstepnie cala instrukcje obslugi ksiazeczke itd i mam pytanie...

Poniewaz auto bylo serwisowane od poczatku do konca, tzn. pierwszy wlasciciel kupil w polsce w Ponzaniu w salonie SMORAWINSKI i do dzis ja serwisowal, oprocz ksiazki bylem w serwisie i dostalem wydruki kazdej wizyty w serwisie i wszystkich napraw i po przejrzeniu ich dokladnie nasunelo mi sie pytanie na temat oleju, tzn. ostatnia wymiana oleju byla w styczniu tego roku przy przebiegu 161 tys km. aktualnie ma 180 tys. na komputerze nic nie pokazuje a na wydruku najblizszych mozliwych wymian/awarii jest jedynie za 1200km filtr pylkowy, a olej w styczniu 2012 (czyli rowno rok po wymianie) natomiast co z kilometrami? wychodzi na to ze na tym oleju zrobil on juz 20 tys km.

Mam do was pytanie na ile kilometrow przewiduje sie tutaj wymiane oleju?

Moja matka ma corse 2009r. kupila nowa w salonie i tam jest do pierwszych 100tys km wymiana oleju co rok lub co 30 tys. czy tu jest podobnie? auto juz ma ponad 100tys. a dochodzi juz niedlugo do 200 tys km.

jak to jest?

dzieki z gory za podpowiedzi:) pozdrawiam

ps. jak bedzie ladniejsza pogoda porobie zdjecia i moze sie pochwale:p jak przystalo na "forumowicza-uzytkownika" hehe

Opublikowano

Komputer sam odlicza i pokazuje ile kilometrów zostało do wymiany oleju,sprawdź w kompie pokazuje ile km i i datę.

Po wymianie oleju i resetu kompa pokazuje 35 tyś.km.

Opublikowano
Komputer sam odlicza i pokazuje ile kilometrów zostało do wymiany oleju,sprawdź w kompie pokazuje ile km i i datę.

jak to sprawdzic?

wynika z tego ze olej jest na rok czasu lub na 35 tys km tak? (niezaleznie od przebiegu) ?

Opublikowano (edytowane)
Po pierwsze to gratuluje zakupu. W BMW stosowane sa oleje o specyfikacji LL04 (longlife). Powinno sie je wymieniac po ok 30 tys. lub 2 latach. Sa uzytkownicy, którzy robia to częsciej ale ja uwazam, ze nie ma po co przedobrzac jesli tak zaleca producent. Edytowane przez azajec
Opublikowano

jak to sprawdzic?

wynika z tego ze olej jest na rok czasu lub na 35 tys km tak? (niezaleznie od przebiegu) ?

Lewa manetka od kierunków jest przycisk i przełącznik i próbuj.

Przełącznikiem góra dół szukasz aż znajdziesz servis info przyciskiem wchodzisz resztę sam znajdziesz,musisz mieć zapłon włączony.

Opublikowano

Z tego co widze z wydrukow serwisowych ostatnio wymieniony i zalany zostal olej CASTROL 5W-30 - nie pisze nic o longlifie ale to pewnie jest to w serwisie chyba wiedza co leja:)

z tego co tu czytam opinie uzytkownikow na temat samego silnika i dbania o turbine szczegolnie lepiej chyba wymieniac czesciej olej?

tak mi sie wydaje ze te 20tys km. to tak akurat. Nie wiem czy te 35tys km. ktore daje komputer czy to do konca dobrze?jak wy zmieniacie u siebie?:)

Opublikowano

Ja wymieniam co 20tyś. jakoś tak zależy,przy wymianie oleju od razu wymieniam wszystkie filtry kupuje na allegro komplet.

Knecht robi dla BMW filtry,koszt kompletu około 400.

Co do oleju różnie jedni leją 0w/30 inny 5w/30 ja leje 0w/40.

Opublikowano
Knecht robi dla BMW filtry,koszt kompletu około 400.

co rozumiesz przez komplet filtrow? tzn. oleju, paliwa, pylkowy - tak?

co do oleju to tez tak zrobie wymienie teraz i bede pilnowal wymiany co 20tys km. ale zaleje taki jak byl lany w ASO, tzn. 5W-30 Castrol'a.

Opublikowano
Ale kazdy z tych filtrow jest pilnowany przez komputer? tzn. komputer wskazuje i przypomina o wymianie kazdego z tych filtrow?