Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem fanem marki BMW i po e30 szykuje się do kupna e36 w silniku 2.5L i chciałbym wiedzieć ile szczerze pali takie bmw. Przeszukałem mnóstwo for, i portali i nigdy nie znalazłem jakiejś rozsądnej średniej w spalaniu a wiem że małych silników w beemkach nie opłaca się kupować. Jedni mówią że 9L a jedni że 15L i nie wiem w co wierzyć.BMW na pewno będzie w gazie sekwencyjnym więc spalanie gazu możecie też podać ;). Na pewno temat był wałkowany milion razy ale znalezienie porządnej odpowiedzi graniczy z cudem...

Pozdrawiam.

Opublikowano

zly dzial

miasto przygotuj sie na 15, trasa na 9 na benzynie, oczywiscie duzo zależy od sposobu jazdy, od tego jakie to jest miasto (korki itp) i od stanu motoru

Opublikowano
Do tego co napisał kolega wyżej dodam że spalanie gazu to 10-15% więcej niż benzyny + trochę benzyny na rozgrzanie silnika. Moje spalanie to 10l/100km LPG w trasie i 11-13l/100 LPG w koło komina. Do tego przepalam benzynę na rozgrzanie silnika za 30zł/miesiąc latem i 100zł/miesiąc zimą.
Opublikowano
mi przy 90-100 paliła 9,5-10,5 gazu (9,5 do trójmiasta , w drodze powrotnej 10,5) przy 120 paliła 11-12 , w mieście(20k mieszkańców) przy spokojnej jeździe koło 13 , przy dynamicznej 15 , w trójmieście paliła 15-18 zależało od korków i jak ciężkie buty założyłem (przy jeździe do odcinki doszedłem raz do 22 litrów, nigdy więcej nie spaliła :) )
Kamil
Opublikowano
co prawda mam 2.0 ale nie mam gazu i nigdy nie mialem.benzyny pali mi w miescie przy delikatnej jezdzie max 3tys obrotow 12 litrow trasa jakies 8.przy butowaniu spali nawet 15.mysle ze 2.5 spali jakies 2 litry wiecej na 100 niz moja.tyle odemnie.pozdro

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jeśli chodzi o lpg to 14-15l przy normalnej jezdzie 50/50 trasa/ miasto, benzyny łyknie 13l. Myślę, że umiarkowanie spalanie jak na tą pojemność.