Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam przepaloną lampkę oświetlenia klapy w e60 . Jak się do niej dobrać , czy trzeba zdejmować wykładzinę z tyłu klapy , czy można to wyjąć od zewnętznej strony?? POZDRAWIAM
Opublikowano
Da sie od zewnatrz co prawda ja zainstalowalem nowe lampy diodowe - nie trzeba wymieniac spalonych zarowek - ale sama zarowke tez bez problemu wymienisz.
Opublikowano
Kolego przy kloszu podważasz delikatnie śrubokrętem i wyjmujesz szkiełko a następnie wymieniasz żarówkę, ja akurat u siebie mam wymienione od niedawna na LED-y nic się nie pali i jest lepiej :)
http://imageshack.us/photo/my-images/190/95216545.jpg/
Opublikowano
Kolego przy kloszu podważasz delikatnie śrubokrętem i wyjmujesz szkiełko a następnie wymieniasz żarówkę, ja akurat u siebie mam wymienione od niedawna na LED-y nic się nie pali i jest lepiej :)

gdzie kupowałeś i jaki koszt?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam , jeśli żarówka dobra oprawka dobra bo na lewej chodzi podświetlenie , patrzałem bezpieczniki dobre , czego to może być przyczyna , czy coś z instalacją ???? znacie kogoś z okolic Piotrkowa Trybunalskiego albo okolic

POZDRAWIAM

Opublikowano
witam , jeśli żarówka dobra oprawka dobra bo na lewej chodzi podświetlenie , patrzałem bezpieczniki dobre , czego to może być przyczyna , czy coś z instalacją ???? znacie kogoś z okolic Piotrkowa Trybunalskiego albo okolic

POZDRAWIAM

Spróbuj jeszcze zamienić lampki ( i żarówki mimo wszystko też) miejscami i sprawdź czy będzie świecić, bo jeśli nie to trzeba nowy kabelek puścić.

Opublikowano
ile macie tych "ledów" w żarówce po 1 czy więcej ?? bo szukałem na necie żeby była jedna i nie mogę znaleźć, mają po 4 albo i więcej, i nie podoba mi się jak za mocno świeci
Opublikowano

koledzy podepnę się pod temat, aby nie zakładać nowego,

a mianowicie E61, z której strony znajduje się wiąska z kablami od podświetlania tablicy rejestracyjnej w E61jedna żarówka (z lewej strony) świeci a ta z prawej przerywa podczas otwierania klapy. Sądzę, że nastąpił kres kabla w zawiasie klapy, tylko nie chce rozbebeszać całej klapy, przypuszczam że wiązka odpowiedzialna za podświetlanie znajduje się z lewej strony, lecz mogę się mylić. Miał może ktoś podobny problem?

Opublikowano
koledzy podepnę się pod temat, aby nie zakładać nowego,

a mianowicie E61, z której strony znajduje się wiąska z kablami od podświetlania tablicy rejestracyjnej w E61jedna żarówka (z lewej strony) świeci a ta z prawej przerywa podczas otwierania klapy. Sądzę, że nastąpił kres kabla w zawiasie klapy, tylko nie chce rozbebeszać całej klapy, przypuszczam że wiązka odpowiedzialna za podświetlanie znajduje się z lewej strony, lecz mogę się mylić. Miał może ktoś podobny problem?

Jeśli nie pojawia się błąd żarówki to bym pociągnął nowe kabelki od drugiej lampki.

ile macie tych "ledów" w żarówce po 1 czy więcej ?? bo szukałem na necie żeby była jedna i nie mogę znaleźć, mają po 4 albo i więcej, i nie podoba mi się jak za mocno świeci
Ja mam wersję z 24 diodami, a możesz sobie kupić z 2 i jedną zasłonić jak ci za jasno jest. Tu masz link: http://allegro.pl/zarowka-led-rurkowa-2-smd-5050-36mm-biala-c5w-i1772095070.html Choć nie wiem czy ta akurat nie będzie stwarzać błędów przepalonej żarówki, bo w opisie nic nie wynika.
Opublikowano

[*Jeśli nie pojawia się błąd żarówki to bym pociągnął nowe kabelki od drugiej lampki.]

własnie wali błędem o spalonej żarówce na desce, aż oczy bolą, chyba jednak rozbiorę klape i sprawdze organoleptycznie na którą stronę idzie wiazka, i bedzie po problemie.

Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale nie sądzisz, że ciągnięcie kabla od drugiej lampki, troche takim druciarstwem zalatuje :nienie: Musi być zrobione jak ta lala.

Opublikowano

temat zdjagnosowany i rozwiązany,

powodem braku podświetlenia tablicy rejestracyjnej okazała się wiązka kabli po prawej stronie auta w rynience, zawiasie klapy - pięć kabli popękane miało osłonki, co powodowało zwarcie.

Zrobione wszystko tak jak być powinno, w sumie 2 godz. na ogarnięcie tematu i sprawdzenie wiązki z drugiej strony klapy.

Pozdrawiam wszystkich

Marceli

• 2 lata później...
Opublikowano

Mam pytanka, jakie żarówki znajdują sie w tym podświetlaniu rejestracji (takie rurkowe-długa czy krótsza?)? Można w orginalne mocowania zastosować żarówki ledowe? Napiszcie jeszcze jak tą lamkę wyciągnąć aby jej nie uszkodzić. Próbowałem podważać śrubokrętem ale cieżko szło i odpuściłem. W tych lampkach jest też takie zagłębienie tak jakby na śrubokręt aby coś odgiąć, ale mogę sie mylić.

Nikt Panowie nic nie podpowie???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Poradziłem sobie metodą prób i błędów. Można wstawić żarówki diodowe C5W LED byle by były CANBUS. Przy zastosowaniu takich żarówek komp nie pokazuje błądu przepalonej żarówki. Dodam że lampkę podświetlania należy podwarzać od strony w której posiada ona wcięcie na śrubokręt.
  • 3 miesiące temu...