Skocz do zawartości

[E39] 523i Co to za kable pod siedzeniem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem a mianowicie pod siedzeniem pasażera zauważyłem kostkę z kablami, która leżała na ziemi. Jeden kabelek jest odpięty co widać na foto. Kable lecą z podłogi do siedzenia. W fotelu kierowcy kostka ta jest umocowana na stelażu pod siedzeniem. Dodam, że świeci mi się kontrolka od poduszek. Czy może to mieć związek z ową kontrolką? Co zrobić z tym zrobić? Fotki:

http://imageshack.us/g/193/dsc00029mi.jpg/

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Właśnie ma.Kostka która jest pod siedzeniem to służy w zależności od wyposażenia auta w np.elektryczne regulowane siedzenia, podgrzewane itd.,ale w każdym podpięte pod nią są mata siedzenia i napinacz pirotechniczny pasów czyli wszystko związane z Air Bag-em.Ktoś coś tam przerabiał bo ten żółty to jakaś kombinacja jest.Kontrolka od poduch będzie się świecic dopóki nie wykasujesz kompem,sama nie zgaśnie.Dlatego do np. wyjęcia siedzenia trzeba rozpiąć akumulator,bo jak rozepniesz tą kostkę to od razu pojawi się błąd i świecąca kontrolka.Zaświecenie kontrolki spowoduje również nawet najmniejsze chwilowe niełączenie kostki,zdarza się nawet podczas przesuwania fotela,zostało to bardzo kiepsko rozwiązane(niektórzy wyrzucają te kostki i lutują przewody do siebie bo lubią nie łączyc).A to ,że nie jest podwieszona pod siedzeniem to mogło puścić mocowanie,ale jest bardzo prawdopodobne,że ktoś w tym gmerał i tak to zostawił.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
dziś miałem trochę czasu i zajrzałem głębiej pod fotel i teraz wiem, że te "kombinowane" kable idą do napinacza pasów :| nie rozumiem jaki jest tego zamysł bo jeden pomarańczowy kabel jest przylutowany z jednej strony kostki do niebieskiego kabla i z drugiej strony do tego samego. drugi kabel pomarańczowy który lata luzem musiał się z jednej strony odczepić. tylko nie rozumiem co to miał być za sens żeby ominąć kostkę jeżeli niebieskie kable i tak przez kostkę przechodzą ??? :mur: