Skocz do zawartości

330d - Nie wchodzi na wyższe obroty niż 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Auto jedzie z obrotami tylko do 2000. Można cisnąć gaz do dechy i nic to nie daje. Biegi owszem przerzuca i można jechać nawet 150 km/h ale nie ma mowy o żadnej dynamice . Jak skrzynia przerzucona jest na P (parking) to osiąga maksymalną ilość obrotów bez problemu. Co trzeba wyregulować albo wymienić? Edytowane przez wbm
Opublikowano (edytowane)
Teraz jest czasami jest już wszystko w porządku, ale nie zawsze. Opisana usterka miala miejsce podczas deszczu. Teraz czasami obroty osiąga ale świeci się żółta kontrolka silnika. Jaki czujnik mógł zmoknąć? Edytowane przez wbm
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Zanim rozwiązałem problem byłem u kilku fachowców od diagnostyki z laptopami i każdemu laptop mówił co innego. Takie były diagnozy: rozrusznik daje za mały prąd przy starcie i komputer silnika się zawiesza, czujnik położenia wału do wymiany, przepływomierz do wymiany. Nikt mnie jakoś nie przekonał a jednocześnie skojarzyłem, że krótko przed pierwszym takim przypadkiem wymieniałem wszystkie filtry i postanowiłem je sprawdzić. Zacząłem od filtra powietrza i bingo. Podczas zakładania mechanik go połamał i na dodatek nie dokręcił dobrze obudowy. Po wymianie i prawidłowym zamontowaniu filtra powietrza wszystko śmiga jak w wyścigówce.

Przy okazji pytanie: Czy są mechanicy potrafiący naprawiać te samochody bez laptopa?

Edytowane przez wbm