Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już piszecie o odgłosach to u siebie też muszę zajrzeć i ewentualnie przeczyścić całe hamulce przednie bo X lat do nich nie zaglądałem a też pojawiły się dziwne odgłosy.

Na postoju żadnych dźwięków nie ma przy naciskaniu hamulca, więc to raczej nie jarzmo ani tłoczek czy tarcze.

Podczas ciągłego hamowania nic nie piszczy ale np. gdy dojeżdżam do skrzyżowania hamując dość mocno i gdy delikatnie odpuszczam pedał przy zatrzymywaniu się to w momencie odpuszczania hamulca słychać takie jakby trzeszczenie dochodzące z przednich kół. Przy pierwszych 2-3 hamowaniach tego nie ma ale im częściej tak hamuję tym wyraźniej to słychać.

Coś może być w zawieszeniu, ew. mocowanie kolumny u góry?

Opublikowano

Koledzy... u mnie też skrzypiały, trzeszczały hamulce z przodu, jakby miało by się coś za chwile urwać. Szczególnie po dłuższej jeździe.

Przyczyna.... może się wydawać śmieszna, ale nie była związana z hamulcami. Otóż zablokowało (zatarło) się łożysko w poduszce amortyzatora i sprężyna przeskakiwała na kielichu i powodowała dziwne trzaski, właśnie podczas hamowania lub przy wciskaniu hamulca na postoju.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wydaje mi sie, że u mnie dźwięk ten jest dosyć precyzyjnie skierowany z wnętrza koła. Gdyby to było coś z poduszkami to te same dźwieki powinny wychodzić przy najechaniu kołami na progi bez hamowania(gdzie zawieszenie mocno cofa się). Poza tym z tyłu nie ma takich poduszek a dźwięk też jest :)