Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

chce wymienić płyn hamulcowy w mojej buni i mam kilka pytan:)

1) zaczynamy od koła które jest najdalej od pompy ale... mam DSC i przy spuszczeniu starego płynu moge "pompować pedałem" ??

2) co to znaczy ze spuszczać płyn grawitacyjnie?? włączyć zapłon, silnik?? odkręcić odpowietrznik i ma samo lecieć?? próbowałem to przez 30min 20ml zleciało wiec coś nie halo

jak ktoś cos wie na ten temat to prosze pisac:D

Opublikowano

W "Sam naprawiam" jest napisane : "Jeżeli powietrze dostanie się do ABS należy ze względów bezpieczeństwa odpowietrzyć cukład w ASO" - to z ostrzeżeń, ale poza tym normalnie - deptaniem hamulca i od najdalszego do najbliższego koła.

No i najważniejsze :!: - po zalaniu nowego płynu przejechać się po słabo przyczepnym i depnąć hamulcem tak żeby ABS zadziałał przynajmniej raz.

A jeśli chodzi o grawitacyjne spływanie płynu - to chyba prędzej broda rośnie niż sam spływa - ja deptałem :D.

Opublikowano
W "Sam naprawiam" jest napisane : "Jeżeli powietrze dostanie się do ABS należy ze względów bezpieczeństwa odpowietrzyć cukład w ASO" - to z ostrzeżeń, ale poza tym normalnie - deptaniem hamulca i od najdalszego do najbliższego koła.

No i najważniejsze :!: - po zalaniu nowego płynu przejechać się po słabo przyczepnym i depnąć hamulcem tak żeby ABS zadziałał przynajmniej raz.

A jeśli chodzi o grawitacyjne spływanie płynu - to chyba prędzej broda rośnie niż sam spływa - ja deptałem :D.

dzieki :) a sprzędlo odpowietrzałes??

Opublikowano

normalnie deptać,

w sprzęgle też miałem wymianę płynu hamulcowego i też deptałem,

po wymianie jestem trochę zawiedziony bo myślałem że będzie jakaś różnica (lepsza kosa) a w sumię bez zmian

Opublikowano
czyli płyn ze sprzęgła spuszczamy w taki sam sposób jak z hebli czyli dusimy i luzujemy odpowietrznik i spuszczamy :D własnie wymieniłem hamulcowy płyn i zrobiłem starą sprawdzoną metodą czyli duszenie hamulca i jest wszystko ok :cool2: dziwne płyn niby ma 2 lata i wygladał bdb w poprzednim moim samochodzie był brunatny a tu ładny słomkowy kolor :D
Opublikowano
czyli płyn ze sprzęgła spuszczamy w taki sam sposób jak z hebli czyli dusimy i luzujemy odpowietrznik i spuszczamy :D własnie wymieniłem hamulcowy płyn i zrobiłem starą sprawdzoną metodą czyli duszenie hamulca i jest wszystko ok :cool2: dziwne płyn niby ma 2 lata i wygladał bdb w poprzednim moim samochodzie był brunatny a tu ładny słomkowy kolor :D

Nie zapomnij tylko o tym co napisałem wcześniej - odpowietrzenie ABS-u :norty: .

Opublikowano

Nie zapomnij tylko o tym co napisałem wcześniej - odpowietrzenie ABS-u :norty: .

trzymałem poziom w zbiorniczku na max wiec powietrze sie nie dostało i wydaje mi sie ze lepiej hamuje teraz:) pewnie subiektywne odczucie :8)

Opublikowano
normalnie deptać,

w sprzęgle też miałem wymianę płynu hamulcowego i też deptałem,

po wymianie jestem trochę zawiedziony bo myślałem że będzie jakaś różnica (lepsza kosa) a w sumię bez zmian

Płyn hamulcowy ma właściwości silnie higroskopijne- czyli wchłania wode. Jak ma wode to jego temperatura wrzenia się obniża i w czasie OSTREGO hamowania gotuje się - hamulce słabną i to właśnie wtedy gdy są nam najbardziej potrzebne. Dlatego, MIĘDZY INNYMI należy go wymieniać.Widać nie miałes sytuacji krytycznej :D i to jest ok :D