Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam serdecznie właśnie założyłem instalacje LPG do swojej e38 740. Stag 300-wtryski Hana 2000-2* Zavoli zeta S ponoć najlepsza konfiguracja do tego silnika. Auto jak się okazało pali 15 litrów LPG jeżdżąc po głownie po mieście jestem z Wałbrzycha. Jestem bardzo miło zaskoczony z tego spalania. Poprzednio miałem e32 z takim samym silnikiem tylko że instalacja PRINSE- wtryski keihen,spalała 20 litrów co o tym sądzicie?
lokaty
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak silnik pali za mało gazu to bardzo niedobrze.Rozumiem radość z małego zużycia,ale proponował bym to sprawdzić.

Za mało gazu + za dużo powietrza =wypalone zawory.

U kumpla 3.5 pali w mieście 17-19l gazu.U mnie (jak miałem benzynę) też spalanie gazu mocno spadło a było to spowodowane usunięciem katalizatorów(rozpadły się).Po regulacji instalacji wszystko wróciło do normy.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Macie automaty czy manuale?U mojego kolegi w e38 m60b30 bez szaleństw w mieście(Częstochowa,250tyś ludzi) wychodzi 14 litrów lpg,skrzynia w manualu.W moim langu (manual) e32 z motorem m30b35 spalanie jest mniejsze niż we wcześniejszej e32 z motorem m30b30 w krótkiej wersji w automacie.Oprócz skrzyni spalanie zależy też od instalacji lpg,kondycji silnika i nogi właściciela :8)
Nur bmw e32
Opublikowano
to cos jest nie halo , sami pomyscie ,pomijajac to czy instalka jest sekwencyjna sredniej czy bardzo dobrej klasy,przeciez jesli pali 14 ,15 litrow gazu to ile spala benzyny 11 l 740???:))) po miescie ?????:))chyba sami nie wierzycie co piszecie,,,,jesli rzeczywiscie macie takie spalanie w dodatku po miescie to juz widze jak ten samochod przyspiesza, i tak jak napisał kolega wyzej zła mieszanka czyli za duzo powietrza i gniazda powypalane,,,,, moje 2,8 po miescie pali 17 litrow i to normalne,,,,,
  • 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

To zależy od techniki jazdy - zrób kilka pomiarów - wtedy będziesz miał średnią .

Mi w manualu V8 regularnie pali 14-16 gazu i przejechałem na gazie 180 000 km :)

Kolejna rzecz - przecież auto jeśli na niezbyt długich trasach - to pierwsze 2-3 km leci na benzynie a więc dodatkowo zmniejsza to zużycie gazu .

Dodatkowo ja zaobserwowałem , że na gazie z Lukoila pali mi 1,5 litra gazu mniej niż na gazie z BP

Pozdro

MD

Opublikowano
Moim zdaniem spalanie jest ok, dobra instalka + sprawny układ zapłonowy + dobry motor, z dużym momentem obrotowym i zapasem mocy, dają niskie spalanie. Nijak ma się zestawienie 4.0 z 2.8 sprawą oczywistą jest że 2.8 będzie paliło podobnie a jeździło dużo gorzej gdyż auto waży bardzo podobnie.

[OO==[][]==OO]

Kiedyś: E30 325 '86, E30 318 '89, E30 320 '90, E34 520 '92, E28 528 '81, E32 735 '90, E32 735 '89, E30 320 '89, E32 730 '90, E30 320 '87, E30 320 '89, E30 320 '89. Teraz: E30 320 '90, E34 525 '89

Opublikowano

dokladnie gdzie jest napisane ze maly silnik w duzym aucie malo spali:) silnik musi byc odpowiedni do masy itd wiec ...

2,8 jest dobre do e36 ostaecznie do turlania sie e39