Skocz do zawartości

bmw m3 3.0 traci moc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam fanatykow:) od roku jezdze bmw m3 3.0 i czasami mam problem z traceniem mocy. traciło moc podczas rozgrzewania, gdy temp do doszla do fulla było ok. problem robił sie coraz czesciej mianowicie silnik szarpał, przerywał, tracił moc, falował na luzie i miał inny dzwiek. wystarczylo troche pogazowac i potrzymac na wyzszych obrotach, zaskakiwało i znow było ok. Swiece sa nowe, przepływomierz powietrza jest ok, olej i filtry nowe, wszystkie rurki sa sprawdzone wiec nie ssa powietrza na lewo. dodam ze silnik głownie przerywa na malych obrotach powyzej 3-4tys potrafi zaskoczyc i ciagnie wtedy jak glupi. sa jakies pomysly? lub moze ktos mial podobny problem?? pozdrawiam
Opublikowano
spróbuj kolego sonde lambda przeczyścić, podejrzewam, że to może być coś z tym, co do falowania na niskich obrotach to przeczyść silniczek krokowy, zawór egr i ewentualnie przepustnice...
Opublikowano
Ja miałem taki problem tyle że w 2.5 benzynie i okazała się pompa paliwa. Naprawdę byłem w szoku ale poprostu stara już nie dawała takiego ciśnienia na listwę wtryskową.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano

Podłączam się pod temat.

Wydaje mi się ze mam identyczny problem, tylko z silnikiem 1.8IS M42.

Jadąć na niskich obrotach, chcąc delikatnie przyśpieszyć auto przerywa i odblokowywuję się gdy dodam więcej gazu.

Sprawdzałem już wiele rzeczy: podmieniałem przewody, cewke zapłonową, świece, silniczek krokowy i przepływomierz.

Ktos inny ma jakieś pomysły?

Opublikowano
Potencjometr przepustnicy ...ale powodów może być więcej i na pewno jest
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
spróbuj kolego sonde lambda przeczyścić, podejrzewam, że to może być coś z tym, co do falowania na niskich obrotach to przeczyść silniczek krokowy, zawór egr i ewentualnie przepustnice...

tak zawór egr.... :mad2:,nie wiem kolego czy zauważyłeś ale w M3 jest silnik benzynowy.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
I co z tego że w silnik benzynowy, Zawory recyrkulacji spalin były stosowane w benzynach już dobrze 25lat temu, dużo wcześniej niż w silniku diesla. Zobacz sobie to: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF91&mospid=47432&btnr=11_1324&hg=11&fg=50, w bmw tylko działa to na innej zasadzie, nie jest to typowy EGR.
Opublikowano
mój błąd :oops:
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
  • Autor
Pompa paliwa przelozona od innej m3 i dalej to samo. Zauwazylem ze z wydechu wylatuje inne powietrze jakby gestsze i do tego czuc bardziej paliwo. katalizatory sa puste ale az tak czuc nie bylo:) pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może rzeczywiście cos z sondą lambda, Byłeś na kompie, powinno coś wykazać.
Opublikowano
  • Autor
owszem, zero bledow. moze rurki pod kolektorem?? co do sondy to chyba powinny sie palic kontrolki na desce.
Opublikowano
Nie musza sie palic zadne kontrolki. A jak z ukladem dolotowym? Nie ma zadnych nieszczelnosci? Moze czegos na pierwszy rzut oka nie widac?

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

JAko że mam bardzo podobny problem ( o ile nie ten sam ) również sprawdziłem pompe paliwa.

Sprawdziłem wydajnosc pompy według instrukcji naprawiam sam i wyszło mi, że pompa za mało paliwa podaje.

Sprawdzałem trzy razy:

na wężu odpływowym z filtrem paliwa wyszło ze podaje 250ml zamiast 1l

bez filtra wyszło tak samo

na wężu idącym prosto z pompy wyszło ponad 1l.

Pytanie czy może na listwie wtrysków nie ma czegoś zapchanego lub zepsutego?

Jakieś pomysły?