Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam :)

Panowie, jaki mogę kupić płyn do chłodnicy? Wystarczy jak przyjdę na orlen poproszę pierwszy lepszy? Pływak mam kompletnie na dole, więc obawiam się, że najbezpieczniej będzie po prostu iść pieszo na stację i coś kupić, żeby chociaż do mechanika dojechać :(

Przed godziną bunia uraczyła mnie nowym zjawiskiem: kontrolką płynu chłodniczego. Kontrolka zgodnie z prawami fizyki zgasła jak auto się lekko zagrzało. Zmartwiło mnie to o tyle, że przez całą zimę problemu nie było, a pojawił się dopiero po małej przegonce 200km/h po autostradzie (która miała miejsce jakieś 8-9 godzin wcześniej). Zakładając najgorsze, tj. mikroszpary w głowicy - ile kosztuje nowa/używana głowica do m47? Oczywiście modlę się o zwyczajne zapowietrzenie, bo miałem motywy w stylu w mróz przy 150km/h na autobanie silnik mi "stygł" a ostatnio w gorąc ciepłowskaz nie był do pionu tylko lekutko w lewo :roll: rano sprawdzę, czy olej nie jest siwy - i się wyjaśni mam nadzieję.

Edytowane przez pielgrzym
Opublikowano
w miarę możliwości kup płyn G12 - taki jest zalecany. nie powinno być trudno go dostać na stacji benzynowej (tak sądzę)...
Opublikowano
jeżeli chodzi o dolanie niewielkiej ilości (do litra) to tak naprawdę można dolać czegokolwiek, nawet wody destylowanej.
Opublikowano

Dzięki za pomoc! Zobaczę co będzie na orlenie. Zastanawiam się - pewnie lepiej będzie dolać jutro jak się będę turlał do mechanika, bo w międzyczasie może znów wyciec? Zajrzałem pod auto i nie zobaczyłem, żadnych plam, tudzież kałuży. Nie chcę odpalać auta, więc nie bardzo chyba sprawdzę, czy olej jest "siwy" i płyn mi nie zmyka do oleju?

Ech, ten niesforny dizel :duh:

Opublikowano
kolego wlej prestone i wymien korek zbiorniczka wyrownawczego

Dzięki :) powiem jutro mechanikowi :) żywię szczerą nadzieję, że jeszcze tylko wymiana dwumasu i turbiny i do 250-260tys. może będę jeździć bezawaryjnie :duh: