Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

swojego "Bandytę" kupiłam dokładnie 25.05.br w Polsce. Przyznam się to jest mój pierwszy samochód marki BMW wcześniej jeździłam Peugeotem 307 1,4 HDI. Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z zakupu tego autka - teraz wiem co to znaczy komfortowa jazda :D . Jak zobaczycie na zdjęciach to wcześniejszy właściciel bardzo dbał o niego.

Tutaj podaję link do zdjęć, które wykonał wcześniejszy właściciel :) - Zdjęcia mojego autorstwa zamieszczę jak wróci ładna pogoda... wtedy porobię fotki

https://picasaweb.google.com/555simarco/BMW525TdsTouringAut97?authkey=Gv1sRgCNWHs5L57JOmbA&feat=embedwebsite#

Poniżej wstawiam opis tego co dokładnie w nim jest:

BMW 525 Tds Touring Automat '97r

Kod typu: DG81

Typ: 525 TDS (EUR)

Typoszereg: E39

Seria: 5

Rodzaj nadwozia: TOURING

Układ kierowniczy: LL

Drzwi: 5

Silnik: M51

Pojemność skokowa: 2500 ccm

Moc: 105 kW (143 KM)

Napęd: HECK

Skrzynia biegów: AUT

Kolor: Oxfordgruen metallic (324)

Tapicerka: Standardleder Schwarz (N6SW)

Data produkcji: 09-06-1997

Wyposażenie:

- Automatyczna skrzynia biegów

- Wspomaganie kierownicy

- ABS + ASC

- Elektryczne szyby przód i tył

- Elektryczne i podgrzewane lusterka

- Automatyczna klimatyzacja dwustrefowa

- Skórzana czarna tapicerka

- Podgrzewane fotele przednie

- Zintegrowane foteliki dla dzieci w tylnej kanapie

- Podłokietnik przesuwany przód

- 4 poduszki powietrzne (kierowca, pasażer, 2 x boczne)

- Radio BMW Business CD z RDS

- Komputer pokładowy (wskazuje m.in. spalanie, temperaturę zewn.)

- Zawieszenie samopoziomujące pneumatyczne NIVO (tylne)

- Urządzenie ogrzewania dodatkowego (webasto silnika i wnętrza)

- Pilot zamka centralnego w kluczyku z opcją otwierania i zamykania szyb

- Lampy przeciwmgłowe

- Lampy przednie soczewkowe

- Instalacja czyszczenia reflektorów

- Roleta bagażnika

- Uchylana szyba w klapie bagażnika

- Elektryczne domykanie klapy bagażnika

- Zestaw głośnomówiący do telefonu NOKIA 6310 + dodatkowa słuchawka

Opublikowano
No i znowu ja pierwszy :lol: Dobrze nadmieniłas że ktoś dbał,bo autko jest zadbane,kolorek przyjemny i zadbany,bidota to nie jest,ma skóre z podkładka dla dzieci,masz CD nie kaseciak,fela fajna ja bym ją przypolerował.Coż tu dużo gadać -autko jest zadbane,ładne i tak trzymaj.A tak od siebie dla siebie to ja bym przyciemnił tylne szybki(troche),zmienił lampy na biały kierunek,założył felge 17",ale pamietaj szabelka kazdy ma swój gust,a mój własnie taki jest i ty nie :nienie: musisz się z nim zgadzać ani podporządkowywać.Jeszcze jedna kwestia,bardzo chciałem turinga(miałem przed tą) jak nabywałem obecną,ale... :wink: Dbaj i smigaj,a jak coś pozmieniasz to pamiętaj o fotach i opisiku :cool2: .POzdr
Opublikowano

Dani z tymi szybkami to trafiłeś w 10 :) myślałam o tym, ale chyba chcę wszystkie przyciemnić tak minimalnie... ciekawe jaki efekt będzie.

Póki co wyprawkę szykuję dla małej, bo nie długo (29.06.br) mam termin więc córcia jest w tej chwili ważniejsza :)

Opublikowano

witam

tak na początek bardzo ładne autko :) jakby troszke podobne do mojego tylko że ja jakoś nie mogę przekonać się do automatu i skóry ale może kiedyś coś się zmieni :) jeżeli chodzi o przyciemnienie wszystkich szyb to super sprawa widziałem takiego turaska i naprawdę ładnie się prezentuje, musisz tylko pamiętać o jednej bardzo istotnej rzeczy a mianowicie w Polsce nie można przyciemniać przedniej ani przednich bocznych szyb. przepustowość światła przez szybę czołową musi wynosić 75% a przednie boczne (kierowca pasażer) 70% i z tego co się orientuję nie ma takiej folii aby uzyskać taki wynik (oryginalnie może już tyle być) więc w razie kontroli drogowej lub przeglądu możesz być niemiło zaskoczona kiedy zabiorą dowód lub każa zrywać folię na miejscu. ja u siebie zrobiłem cały tył na maksa przepuszczalność ok 1% i myślę że nie jest źle co możesz oczywiście zobaczyć w galerii kilka postów pod Twoim :)

pozdrawiam

Opublikowano
Co do procentów zgoda jak najbardziej,ale dobry fachman od folii założy minimalniutko ciemne na kierowcy i pasażera a reszte troche ciemniejszą dla kontrastu z przednimi,wtedy miśki nie podejzewają że jest za bardzo.BMW orginalnie ma 85-87% przepuszczalności w zależności od urządzonka do pomiaru.Stanowczo nie polecam tak mocne przyciemnienie szyb tylnych,to nie malutki samochodzik,małe dzieciątko i widzisz tyle co w lusterkach,a o nocnych manewrach nie wspominam.Dobre przyciemnienie jest takie jak z zewnatrz dobrze widać kontury wnetrza.Przerabiałem czarne mniej czarne i słabiutkie własnie w e34 turing,potem e39 turing,także wiem jak to jest.Z czarnymi całkiem manewry dla dziewczyny sa jak dla mnie nocne manewry naczepą :norty: Kończac powiesć radze przednie minimalnie,a tył troche bardziej dla kontrastu :cool2: POzdr i przemyśl szabelka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Auto bardzo ładne.

Co do szyb to kol. Jack ma rację.Tylną i boczne w tylnych drzwiach można przyciemnić,tyle że nie aż do tego stopnia(1%),bo to niepraktyczne.Jak szybki będą przyciemnione delikatnie,to nie wpłynie to negatywnie na funkcjonalnośc auta,pasażerowie tylnej kanapy też chcą sobie popatrzeć przez okna.Co do szyb przednich drzwi to bardzo często są już przyciemnione fabrycznie(u mnie są z zielonkawym odcieniem)mają one przepuszczalnośc światła 74%.Miałem dostęp do urządzenia więc dokonaliśmy pomiarów.Więc nie wskazane jest przyciemnienie ich jeszcze bardziej,zwłaszcza że "Misie"(pozdrawiam)mają ze środków unijnych autka z wyposażeniem tzw. ekologicznym i szaleją bo sprzęt musi pracować,a jego wartość zwrócić się.

Co do przyciemnienia szyb jestem ogólnie na nie bo lubię(w większości) to co fabryczne,a czarne szyby kojarzą mi się źle,czyli z "łebkami" w autach co to tatuś kupił i z cwaniactwem(i w większości mam rację proszę spojrzeć tak na spokojnie na ruch drogowy).Ja mam zaciągniętą roletę w tylnej szybie,zresztą nie patrze się w nią bo nie jestem przyzwyczajony patrzeć się w okna znajdujące się za mną.Podejrzewam,że kol Dani sądzi tak jak ja-najważniejszą rzeczą są dobre i dobrze ustawione lusterka zewnętrzne,prawe też chociaż większość ludzi uważa je za niepotrzebne :shock: .

Jedna rzecz niepasująca nie tyle do auta co do silnika TDS jest automat,który myśli bardzo wolno i dużo zabiera z i tak nie najmocniejszego silnika i jeszcze zwiększa spalanie.

Pozdrawiam.

Edit:Co do poprawy ogólnego wyglądu nie ma to jak ładna felga(17-18") i odpowiednia do nich opona(ładne auto z brzydkimi kołami będzie wyglądało na brzydkie/skapciałe).Co nie zawsze też sprawdza się w praktyce,ale............ŁADNE JEST :cool2:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Dzięki Chłopaki za opinię na temat mojego Bandziora... :)

co do moich szybek... - to bez przesady, aż tak mocno nie będę ich przyciemniała. Oglądałam kiedyś na TVN Turbo "Drogówkę" i widziałam co zrobili kobiecie, która miała za mocno przyciemnione szyby i sam jej urok osobisty nie pomógł w negocjacjach. A silnie zapierała się,że przyciemnione są fabrycznie... Niestety zabrali jej kwity i miała tydzień na usunięcie folii i zgłoszenie się do komendy po odbiór dokumentów.

Poza tym ja jakbym miała tak przyciemnione mocno szyby to czułabym się jak kret wychodzący z nory :D i porównanie Dani-ego jest dobre "Z czarnymi całkiem manewry dla dziewczyny sa jak dla mnie nocne manewry naczepą :norty: " - także na bank bym sobie nie poradziła... :]

Poza tym tak jak Cichy napisał "czarne szyby kojarzą mi się źle,czyli z "łebkami" w autach co to tatuś kupił i z cwaniactwem" - u mnie (na wschodzie) na takich "łebków" mówi się "dresiki" co to cwaniakują, wielcy figo fago, tere fere... co to odprawiają lanse - niuanse. Ja do takich osób nie należę i nawet nie chcę być z nimi kojarzona... bo to wstyd.

Także w grę wchodzi delikatne przyciemnienie co by dziecko jak podrośnie widziało co się za oknem dzieje :) Więc Dani - "Kończąc powieść radze przednie minimalnie,a tył trochę bardziej dla kontrastu :cool2: " - tak też uczynię :)

Pozdrawiam Was Koledzy :)

Opublikowano

witam

kolego dani3011 uwierz mi że nie ma takiej folii która będzie legalnie założona na przednich szybach w naszych buniach, może cośby z tego wyszło przy piecowym ale wątpie w to również, a jeżeli już "miśki" jeżdża autem wyposażonym w taki sprzet to napewno są troszkę bardziej rozgarnięci a na bunie są uczuleni i to strasznie przynajmniej u mnie w mieście, wystarczy sobie nocą polatać i o 2 nad ranem sprawdzają trójkąt i gaśnice ale dobrze że w ogóle się pojawiają. jeżeli chodzi o jeden procent u mnie to jest to prześwit z zewnątrz pasażerowie od środka wszystko widzą (wiadomo troszkę ciemniej) więc nie wpływa to jakoś całkiem negatywnie ale każdy ma swoje zdanie i swój gust o którym ponoć sie nie dyskutuje :D weźmy jeszcze pod uwagę, że każde przyciemnienie w jakimś stopniu pogorszy widoczność a jednak widoczność z przodu jest dość istotna tym bardziej podczas nocnej jazdy. jeżeli chodzi o manewry tutaj nie mogę powiedziećże jest bajka chociaż w dzeń nie ma żadnej różnicy w nocy pozostają lusterka a tu już trzeba się troszkęprzyłożyć i może poćwiczyć ja ogólnie bardzo lubię cofanie parkowanie na lusterka więc może troszkę inaczej podszedłem sprawy, a drugi plus to taki że nikt nie zagląda do auta parkuję pod chmurką więc jest to dodatkowy plus.

na koniec Szabelka bardzo ładne autko i zrobisz jak będziesz uważała i jak się Tobie będzie podobało :) a napewno nam również sie spodoba :)

pozdrawiam

Opublikowano

Nic sie nie dzieje,aczkolwiek kto mówił o legalności,ja mówie o zmylenia oka- zrobić kontrast.Jeszcze kwestia zagladania do autka pod chmurka--z praktyki wiem ze wygląda to według moich statystyk odwrotnie,masz ciemne to korci po co :mrgreen:

Szabelka jest kobietką,dochodzi dzieciąko wypada żeby miała oczy wszędzie dla bezpieczeństwa.POzdr :cool2:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No to koledzy mogę się pochwalić, że mamy o jedną małą Klubowiczkę więcej w naszym gronie :)

Jestem już po porodzie i w domu. Moja córcia ma się dobrze i ma już pierwszą jazdę z Bandytą za sobą stety albo niestety była przespana :D hehe jutro kolejny wyjazd z garażu :)

Pozdrawiam Was serdecznie

Opublikowano
pozdrawiam milutko i życzę wszystkiego dobrego

chyba trzeba dla córci konto założyć a w buni jakiś fajny fotelik kubełkowy :)

póki co konto będzie miała ze mną :) a co do fotelika to dostała porządny sprzęt firmy MAXI-COSI w kolorze mojego Bandyty :roll: i jak w nim jedzie to prawie jej nie widać hehe tak ją otula :D

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak się małej klubowiczce pomyka TDS-em? To już rok zleciał.

Coś koleżanka się nic nie odzywa.

ec2Wze6.jpg