Skocz do zawartości

318i Wyciek z chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Mam wyciek z chłodnicy na dole zbiorniczka (łączenie chłodnicy ze zbiorniczkiem) Wyciek jest tylko na ciepłym silniku jak stoi zaparkowany albo uruchomiony . Ciekawi mnie to że raz cieknie mocno a za chwile długo nic . Dzwoniłem po warsztatach które naprawiają chłodnice i każdy z nich powiedział do wymiany , popękana. Czy warto spróbować wymienić uszczelkę na dole zbiorniczka i uszczelnić silikonem ? Bo wydaje mi się jakby było coś popękane to ciekło by cały czas . Dzisiaj robiłem test samochód uruchomiony na postoju przez 30min , 90 stopni co chwile włącza się wentylator i nic nie kapło a nieraz po chwili dosyć mocno. Proszę o opinie i czy ciężko wyciągnąć zbiorniczek. Dziękuje i Pozdrawiam
Opublikowano
Poczytaj tutaj- viewtopic.php?f=68&t=98120&hilit=zbiorniczek+ch%C5%82odnicy#p690880.Było już :wink:.Moja propozycja wymiana chłodnicy na pewno pomorze,ale broń boże zamienik :nienie:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak zbiorniczek jest caly, a chłodnica w miejscu łącznia ze zbiorniczkiem też to można wymienić uszczelki. Ale koniecznie oryginalnem bo one będą pasować najlepiej. Można też dopasowywać, ale nie zawsze się da.

Sam chłodnica moim zdanie mozna spokojnie jakiś sensowny zamiennik zamontować, Ja do swojej zalożyłem ponad dwa latra temu jedną z tańszych (srl) i hula bez problemu, nic nie cieknie, nic się nie grzeje.

Opublikowano
  • Autor
Kupiłem uszczelki oryginalne 18zł. Jak będą jakieś pęknięcia wiadomo do wymiany jeżeli nie to spróbuje naprawić. Mogę mieć chłodnice nową Nissens za 290zł warto ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nissens to już jest wyższa jakość niż Vanwezel, srl czy inne hińskie wynalazki i spokojnie dorównuje BEHR-owi. Cena moim zdaniem nawet przystępna więc można montować spokojnie.
Opublikowano
  • Autor
Zrobione :D Po wyjęciu chłodnicy okazało się , że zbiorniczek ma minimalne pęknięcie http://zapodaj.net/31c088b07d3b.jpg.html Kupiłem nowy za 70zł , wydaje mi się że było warto chłodnica BEHRA w dobrym stanie a lepsze to niż jakaś chinszczyzna . Wszystkim Dziękuje i Pozdrawiam