Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam taki problem. Posiada 325i czyli M50B25 i wogóle nie ma mocy. Wszystko poczyszczone, oleju nie ubywa, nie kopci, płynu chłodniczego nie ubywa. Jak się rozpęda to ledwo wchodzi na te wysokie obroty, jakby się zalewała tak burczy a nie jedzie, dopiero jak odpuszczę mu troszkę pedału gazu to się zbierze ale i tak nie tak jak powinna. Wymieniłem sondę, krokowy, wtryskiwacze wraz z regulatorem, filtry wszystkie no i została mi na oku przepływka oraz świece lub cewki... Ale to chyba nie świece ani cewki bo na obrotach chodzi idealnie równo, trzyma obrociki 800rpm. Kompresja na cylindrach jest. Czujnik położenia wałka też wymieniłem. Co jeszcze zostało? Naprawde od kąd mam to auto już kupe czasu nie mogę uzyskać normalnej mocy 325i. Pomóżcie mi jakoś... :/

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano

Koledzy, doszedłem do bardzo ważnego wniosku. Tylko potwierdzcie moją tezę! Jak kiedyś ściągałem listwe wtryskową to jak odpinałem wężyk doprowadzający paliwo do listwy to prysło paliwo naprawdę z dużym ciśnieniem! A teraz ten wężyk mogę sobie zdejmować normalnie i nawet kropla nie wyleci praktycznie, zero ciśnienia. Czy to znak że zapchany jest filtr paliwa? Czy tam nie musi być ciśnienia? Pompkę paliwa mam dobrą!

Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano

skad wiesz ze masz dobrą pompe paliwa?

jakie masz cisnienie? powinno byc ok 6,5 bara - sprawdzone.

filtr kiedy był wymieniany?

Opublikowano
Pompka paliwa ma brzęczek po przekręceniu zapłonu jakiś czas zależności od ciśnienia jakie panuje w przewodach. Wystarczy żebyś odkręcił kapselek na listwie wtryskowej z przodu i wcisnął wentyl wtedy się dowiesz czy masz ciśnienie na listwie ale i owszem filtr możesz mieć zapchany,ale i padającą pompę też
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Wyżej pisałeś że filtr paliwa wymieniony. Brak ciśnienia może być spowodowany zużyciem pompki paliwa, zapchanym filtrem albo uszkodzonym regulatorem ciśnienia. Samo sprawdzenie ciśnienia na pompie nie wystarczy. Ciśnienie w układzie paliwowym na listwie ma wynosić ok 3bar. Najlepiej sprawdzić to ciśnieniomierzem. Ja to robię montując trójnik z podłączonym ciśnieniomierzem między zasilający wąż gumowy a listwę wtryskową.
Opublikowano
Winą słabego auta była pompa paliwa. Wymieniłem ją z całym pływakiem na oryginalną i auto jakby dostało 50km więcej. Zamiata asfalt. Dzięki chłopaki za porady, co ja bym bez Was zrobił ;)

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano

witam forumowiczów.

kilka dni temu kupiłem kolejną BMkę, ale tym razem z silnikiem diesla i jest to mój pierwszy diesel w życiu, mianowicie jest to e36 325 TDS z 1996roku. Auto w świetnym stanie, automat, klimatronik itp, ale silnik, mimo że ładnie wygląda to jednak okropnie klamocze na wolnych obrotach. Sutuacja się nieco polepsza, gdy auto się rozgrzeje. Wymienię objawy i swoje spostrzeżenia i doradzcie mi proszę co o tym sądzicie:

1. bardzo głośny klekot zaworów - zmniejsza się na wyższych obrotach i nieco mniejszy na ciepłym silniku

2. na wolnych obrotach coś okropnie rzęzi w przedniej części silnika, czyżby łańcuszek rozrządu?

3. olej wymieniany rok temu, nie przejechał jeszcze 5 tyś a jest czarny jak smoła, czy to normalne w dieslu? dodam, że wlewany jest tam 10w40 dla diesla.

4. po odkręceniu korka oleju na pracującym silniku pryska olejem, może dla tego, że zwyczajnie widać pod korkiem dźwigienki, ale wolę zapytać czy to normalne:)

5. ogólnie silnik jest słabszy od mojej starej 318i z silnikiem M40. Już wiem, ze to częste zjawisko z tym TDSem.

6. czy jest sens wymieniać rozrząd? popychacze itp? poprawi to sprawność silnika i jego moc?

proszę o rady,

pozdrawiam,

Gabriel