Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu przy zjeżdżaniu z krawężników albo przy zaliczeniu większej dziury z tyłu samochodu ( prawej strony ) dochodzi dość mocny i odczuwalny stuk. Coś jak by uderzało od spodu w nadwozie i to tak, że potrafi nawet lekko wytrącić samochód z toru jazdy. Byłem u fachmanów, zdiagnozowali tuleję przednią tylnego wachacza - została wymieniona, brak poprawy. Wczoraj wymieniłem poduszkę amortyzatora - dalej to samo. Zastanawiam się czy to nie sam amortyzator....nie wiem czy to normalne ale jak go wyjąłem to bez problemu go mogłem ściskać i rozciągać. Na badaniu wychodzi sprawność na poziomie 60% więc nie rewelacyjna ale jeszcze na zielonym polu:). Czy uszkodzona tuleja schowana w progach z tyłu może powodować opisywany przeze mnie efekt?

Opublikowano
Czy uszkodzona tuleja schowana w progach z tyłu może powodować opisywany przeze mnie efekt?

dokładnie może dawać taki efekt ale czy przednia tuleja tylnego wahacza która wymieniłeś to nie jest dokładnie to samo?

Opublikowano
Proponuję zbadać czy tłumik nie uderza ci o osłonę mniej więcej na środku auta. Ja szukałem parę miesięcy zanim okazało się ze przy dziurach tłumik walił o osłonę a mi się wydawało ze mam problem z prawym tylnim kołem. Podciągnąłem układ wydechowy na gumach i zaczepach perę cm w górę i problem ustał.
Opublikowano
Miałem to samo co opisałes jak jechałem po dziurach z tyłu słychac było stuk wszystkie tuleje wahaczy miałem dobre bo sprawdzałem. wystarczyło wymienic poduszki amortyzatora i spokoj stuków nie ma:)
Opublikowano

Spoko Panowie, dzięki za odpowiedzi. Okazało się że mechanik wymienił nie tą tuleję co mu powiedziałem - oczywiście już więcej się do niego nie wybiorę, menda jedna:)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=33_0840&hg=33&fg=30

Zamiast nr. 4 wymienił nr 14. Dziś podjechałem do Edisu w Krakowie i umówiłem się na robotę. Przy okazji wykryli wybity łącznik z jednej strony z przodu i sprawdzą całą geometrie bo samochodzik lekko myszkuje po drodze.