Skocz do zawartości

320d Stuki w tylnym zawieszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu przy zjeżdżaniu z krawężników albo przy zaliczeniu większej dziury z tyłu samochodu ( prawej strony ) dochodzi dość mocny i odczuwalny stuk. Coś jak by uderzało od spodu w nadwozie i to tak, że potrafi nawet lekko wytrącić samochód z toru jazdy. Byłem u fachmanów, zdiagnozowali tuleję przednią tylnego wachacza - została wymieniona, brak poprawy. Wczoraj wymieniłem poduszkę amortyzatora - dalej to samo. Zastanawiam się czy to nie sam amortyzator....nie wiem czy to normalne ale jak go wyjąłem to bez problemu go mogłem ściskać i rozciągać. Na badaniu wychodzi sprawność na poziomie 60% więc nie rewelacyjna ale jeszcze na zielonym polu:). Czy uszkodzona tuleja schowana w progach z tyłu może powodować opisywany przeze mnie efekt?

Opublikowano
Czy uszkodzona tuleja schowana w progach z tyłu może powodować opisywany przeze mnie efekt?

dokładnie może dawać taki efekt ale czy przednia tuleja tylnego wahacza która wymieniłeś to nie jest dokładnie to samo?

Opublikowano
z tyłu na wahacze wchodzi 5 szt tulei na lewe plus 5 szt na prawe koło ... 2 szt górne z lewej i prawej raczej nie ma potrzeby wymieniać ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Proponuję zbadać czy tłumik nie uderza ci o osłonę mniej więcej na środku auta. Ja szukałem parę miesięcy zanim okazało się ze przy dziurach tłumik walił o osłonę a mi się wydawało ze mam problem z prawym tylnim kołem. Podciągnąłem układ wydechowy na gumach i zaczepach perę cm w górę i problem ustał.
Opublikowano
Miałem to samo co opisałes jak jechałem po dziurach z tyłu słychac było stuk wszystkie tuleje wahaczy miałem dobre bo sprawdzałem. wystarczyło wymienic poduszki amortyzatora i spokoj stuków nie ma:)
Opublikowano
  • Autor

Spoko Panowie, dzięki za odpowiedzi. Okazało się że mechanik wymienił nie tą tuleję co mu powiedziałem - oczywiście już więcej się do niego nie wybiorę, menda jedna:)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=33_0840&hg=33&fg=30

Zamiast nr. 4 wymienił nr 14. Dziś podjechałem do Edisu w Krakowie i umówiłem się na robotę. Przy okazji wykryli wybity łącznik z jednej strony z przodu i sprawdzą całą geometrie bo samochodzik lekko myszkuje po drodze.