Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozwólcie że wtrącę swoje 3 grosze.

X3 (F25) - strasznie mi się podoba jako samochód - bardzo przypomina większego brata jakim jest X5. Należy jednak nieco się opamiętać i wziąć pod uwagę że X3 jest nowym wypustem który nie będzie pozbawiony wad wieku dziecięcego. Trzeba się liczyć z wizytami w ASO na poprawkach. Stąd chłodna kalkulacja. Pod tym względem X5 jest jednak bardziej dopracowane i gdybym ja miał taki dylemat chyba celowałbym w używkę większego X'a. Co prawda F25 nie miałem okazji jeździć ale X5 już tak. Jeśli ktoś się boi bujania na zakrętach sugeruję szukać X ze sportowym zawiasem - minimalizuje ten efekt. Należy również pamiętać że są to SUV'y a więc nie ma opcji żeby całkowicie wyzbyć się tego odczucia.

Kwestia Jeepa -> porównujemy do X5 - gabarytowo a cenowo do X3 ;) - dokładnie się przyjrzałem temu pojazdowi. Owszem niektóre plastiki we wnętrzu są na nie na miejscu ;) ale absolutnie nie wykluczałbym tego pojazdu. Ciekawy silnik, nowa skrzynia 8-biegowa w dieslu, staranne wykończenie no i oczywiście cena. Tutaj najlepiej wypada wersja Overland ze wszystkimi dodatkami to wydatek około 230-250kPLN (zależy od dealera). Nie dość, że dostajemy nowe auto z gwarancją, ładne i dobrze wyposażone to jeszcze tańsze o stówę od X5 z opcjami za które słono w BMW się płaci (wentylacja przednich foteli/dobre audio/panorama dach etc) a w F25 nie będą dostępne (hydraulika zawieszenia). Kiedy rozmawiałem z dealerem pod kątem zakupu Jeepa mowa była o upuście na poziomie 9% -> handlowiec był skłonny dać więcej ale musiałem zdeklarować pewny zakup (myślę o 11-12%). Oczywiście auto nie jest pozbawione wad (styl jazdy jest o niebo lepszy od Jeepa poprzedniej generacji - w tym zachowanie na drodze i bujanie). Personalnie w tym przedziale cenowym rozważałbym zakup: BMW X5 -> prywatny import z Niemiec pewnego egzemplarza (kurs EUR nie nastraja ale czasami lepiej więcej niż mniej a później dopłata w ratach) lub Jeep Grand Cherokee z pełnym wypasem nówka i z gwarancją.

ML też nie jest złym wyjściem zwłaszcza, że wszedł nowy model i w DE samochody polecą w dół więc można coś dobrego wyhaczyć.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Pozwólcie że wtrącę swoje 3 grosze.

Kwestia Jeepa -> porównujemy do X5 - gabarytowo a cenowo do X3 ;) - dokładnie się przyjrzałem temu pojazdowi. Owszem niektóre plastiki we wnętrzu są na nie na miejscu ;) ale absolutnie nie wykluczałbym tego pojazdu. Ciekawy silnik, nowa skrzynia 8-biegowa w dieslu, staranne wykończenie no i oczywiście cena. Tutaj najlepiej wypada wersja Overland ze wszystkimi dodatkami to wydatek około 230-250kPLN (zależy od dealera). Nie dość, że dostajemy nowe auto z gwarancją, ładne i dobrze wyposażone to jeszcze tańsze o stówę od X5 z opcjami za które słono w BMW się płaci (wentylacja przednich foteli/dobre audio/panorama dach etc) a w F25 nie będą dostępne (hydraulika zawieszenia). Kiedy rozmawiałem z dealerem pod kątem zakupu Jeepa mowa była o upuście na poziomie 9% -> handlowiec był skłonny dać więcej ale musiałem zdeklarować pewny zakup (myślę o 11-12%). Oczywiście auto nie jest pozbawione wad (styl jazdy jest o niebo lepszy od Jeepa poprzedniej generacji - w tym zachowanie na drodze i bujanie). Personalnie w tym przedziale cenowym rozważałbym zakup: BMW X5 -> prywatny import z Niemiec pewnego egzemplarza (kurs EUR nie nastraja ale czasami lepiej więcej niż mniej a później dopłata w ratach) lub Jeep Grand Cherokee z pełnym wypasem nówka i z gwarancją.

ML też nie jest złym wyjściem zwłaszcza, że wszedł nowy model i w DE samochody polecą w dół więc można coś dobrego wyhaczyć.

Grand też jest nową konstrukcją no i niestety skrzynia jest tylko 5 biegowa. Ale jakoś nie przeszkadzało mi to w jeździe. Ale żeby mieć pełen obraz muszę wziąć go na kilka godzin do testów.

Opublikowano

Obecnie jest skrzynia 5-biegowa > masz rację ale z tego co wiem rok modelowy 2012 będzie miał już 8-biegową ZF'a -> http://www.autokrata.pl/artykul/8-biegowa-skrzynia-automatyczna-w-jeepie-grand-cherokee-12011

Ja Jeepem jeździłem niezbyt długo (jazda testowa) mnie przypadł on do gustu mimo iż niektóre elementy nie pasują (plastik do skóry na kokpicie ;) ). Polecam się przejechać i zdecydować.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Ja wybrałem X3 30d.

Jak pisali koledzy wcześniej co nówka to nówka - ogólnie boję się kupowania użuwanych samochodów.

Silnik jak dla mnie bomba i Jeep z 3.0 CRD, X5 z 30d ze względu na masę zostaną w tyle.

Rodzina ( żona, dziecko i pies ) się spokojnie zmieszczą.

Co najważniejsze z parkowaniem zdecydowanie mniejszy problem.

Spalanie myslę , że w 10l się w mieście zmieszczę.

Upust dostałem niezły - wyposżenie prawie full wypas.

Teraz czekam na dostawę...

Opublikowano

Gratuluje wyboru! Zazdroszczę bo sam chciałem 30d ale to zbyt dużo jak dla mnie :D

Ile kolegę to wyszło z pełnym wyposażeniu jeśli można wiedzieć oczywiście i na kiedy odbiór?

Pozdrawiam

Rafał Piaskowski.

Opublikowano
Hehe, niezły deal :), lepiej wybierać silnik - jego będziesz czuł cały czas, a kolor tylko zobaczysz wsiadając :mrgreen:

A jaki był Twój kolor?

Ja się zastanawiałem pomiedzy "5" Touring a X3, żona bardzo chciała X3 więc ja wybrałem model,kolor i wyposażenie pod siebie - 35i M-sport Carbon Black :twisted:

Opublikowano

Ja się zastanawiałem pomiedzy "5" Touring a X3, żona bardzo chciała X3 więc ja wybrałem model,kolor i wyposażenie pod siebie - 35i M-sport Carbon Black :twisted:

No i dokonałeś złego wyboru,jeżdżę obecnie zastępczą F10(doskonały pojazd),a moja nowa X3 stoi niestety z małymi przerwami od początku w serwisie :mad2:życzę Ci abyś miał szczęście ze swoją x3.

Opublikowano
Równie dobrze to f10 może stać w serwisie, a x3 wytrzymać 250k km bez awarii. Nigdy nie wiesz na jaką czekoladkę trafisz.
Opublikowano
ja juz 3 uzytkownikow spotkalem z roznymi usterkami w nowej x3 ( standard to huczenie z przodu auta przy nerkach, stuki w zawieszeniu, u mnie dodatkowo jeszcze trzeszczaly czesci od strony kierowcy, a od pasazera swiszczy - ale to tylko u mnie - tak mi powiedziano JUHU) nic tylko sie cieszyc. Chyba nie jestescie odosobnieni z usterkami w swoich X3. Najgorsze jest to ze ja bede jechal z tymi samymi usterkami juz trzeci raz do serwisu ! Rozumiecie z tymi samymi ! I jeszcze o wszystko musze sie klocic, ponaglac, naciskac...
Opublikowano
I jeszcze o wszystko musze sie klocic, ponaglac, naciskac...

Zmien dealera. Powaznie. Ja jedynie moge polecic tylko gosci ze Swilczy, kolo Rzeszowa - znam i polecam.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
I jeszcze o wszystko musze sie klocic, ponaglac, naciskac...

Zmien dealera. Powaznie. Ja jedynie moge polecic tylko gosci ze Swilczy, kolo Rzeszowa - znam i polecam.

Szczerze dziekuje za info, jednakże jestem z Warszawy, nie po drodze mi Rzeszow. Wiesz tam kupilem pojazd, tam serwisuje. Jeszcze bede rozmawial, naciskal, bo zaczeli temat, nie dokonczyli go. Jak skoncza wtedy podzialamy ze zmianami.

Z dobrych wiesci bedzie juz recepta chyba na nasze bolaczki i przygody z ASO. Kolega z innego watku zostal za swoim wlasnym pomyslem poproszony o zalozenie watku z rankingiem serwisow ASO. Zobaczymy czy sa to odosobnione przypadkie z ktorymi sie tutaj forumowicze stykamy czy to cala polityka firmy czyli osob ktore ja reprezentuja, tam pracuja w serwisie.

Oby jak najmniej nieplanowanych wizyt w serwisach koledzy.

Opublikowano
Ja mam zasade - nigdy nie jade do dealera i tylko "opisuje" usterke. Zawsze mam zdjecia i/lub video. A przynajmniej biore Service Advisora na przejazdzke i pokazuje mu co i jak (e92 sciagalo na jedna strone i mieli to naprawic). Czasem nie obejdzie sie bez szorstkiej uprzejmosci, ale ten sposob jeszcze mnie nie zawiodl (czy to z BMW, czy Volkswagenem, Nissanem, Infiniti czy innymi). Poza tym, dealer nie robi lachy - placi mu BMW Polska za wykonana prace gwarancyjna. Dlatego serwisuje samochod w najblizszym ASO, ale kupilem od dealera ponad 160km dalej...

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano (edytowane)

Dandanio,

funkcjonujesz troszkę w innej rzeczywistości ;) czyt. kraju, w którym nie opłaca się być niemiłym dla Klienta, a za fuszerkę można zapłacić spore odszkodowanie.

Wystarczy śledzić "Turbo Kamerę" na TVN Turbo i przygody nabywców nowych aut, czy aut będących na gwarancji i postępowanie naszych Dealerów, firm ubezpieczeniowych :duh:

Nie chcę narzekać, na pewno "idzie ku lepszemu", ale dużo jeszcze nam brakuje.

Nie twierdzę też, że w Polsce, wszystko jest "be", a w USA "cacy", ale brakuje mi tego, że ludzie, czy też instytucje odpowiadają za swoje błędy i poczuwają się do ich naprawienia lub pomocy, bo po prostu - NIE OPŁACA się zlać Klienta, gdyż fuszerka sporo kosztuje...

Edytowane przez miniasy
pozdr.,
  • Moderatorzy
Opublikowano

Podpisuję się pod tym co przedmówca napisał, dwoma rękami. Bez urazy "dandanio".

Wiem jak u Was działa obsługa klienta i szczerze zazdroszczę. Niestety u nas (czyt. w PL) klient jest jeszcze traktowany jako zło konieczne, dla wielu gałęzi gospodarki nadal nie ma konkurencji. Podobnie ma się rzecz w dealerami / serwisami BMW. Komu przy zdrowych zmysłach się chce jechać z jednego miasta do drugiego do serwisu? Chyba, że się ma tak jak w Wawie więcej niż jeden pod nosem. Taka sytuacja tylko sprzyja "olewaczom" z serwisu spod znaku BMW.

P.S. Poza tym chyba powinniśmy zmienić nazwę tematu, bo obecna nie pasuje zbytnio do tego o czym dyskutujemy.

Opublikowano

witam

nadal nie kupiem ani x3 ani x5 - wiem że x3 jest jednak dla mnie "mentalnie" za mała zaś dalej roważam X5, LC 150 i doszło Pajero..- reszta jak na razie odpada...tj. ML, Q7 . Problem X5 dotyczy braku auta z gwarancją jaki i braku auta z fakturą- gdyż będzie to leasing.

pozdr

Opublikowano

Słuchaj, a może Dacia Duster? Nowa, z fakturą, na gwarancji i nie dla snobów...

Sorki za odrobinę ironii, ale nie wiem czego Ty chcesz? Chcesz kupić auto - to wypada mieć sprecyzowane wymagania ad. gabarytów, osiągów, wyposażenia, zastosowania, ceny itd., a Ty już wymieniłeś z 6 różnych modeli... Piszesz, tak jakbyś chciał kupić spodnie, ale które? bo są dresowe, jeansy, a może wybrać wizytowe? Bez sensu...

pozdr.,
Opublikowano

może i dacia...

:twisted:

kwestia x5 - to to co chcę, ale znaleźć to co powinno być w aucie z kompromisem używenego, ceny, przbiegu a najważniejsze braku przeglądów w aso - jes tematem niezwykle trudnym.

stąd pomysły auta które jest z 2010 ew. 2011 (pajero - cena 200k), i ma gwarancję fabryczną.

Serwis bmw zwrócil mi uwage na usterkowośc aut (patrz wyzej x3)- stąd tez auto musi miec gwarancję.

nie jestem na tyle "szalony" by kupic auto na chwilę - stąd dywagacje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

poradzcie proszę!!!

X5 30D X- z 2011 wypasażenie ... nowe ca. 380-390 k - moge to mieć za 290 brutto - przebieg ca. 15.000 km - zakup u poskiego dealera z fakturą - auto kupione z BMW AG Monachium - spraw pilna bo decyzje musze mieć do poniedziałku. Rozważałem rózen auta ale - poza Dacią - :twisted: - nic nie wchodziło praktycznie w rachubę - ale budzet zakąłdany na auto przekraczam o 90 K.

Licze na pomoc rozsądnych bratnich głów!!! POZDRAWIAM

Opublikowano
X5 30D X- z 2011

Ale to jest forum o X3, nie o X5. Poradzic nie mozemy. Pytaj forum obok. :twisted:

Kiedyś było tak: