Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie klubowiczów, jestem posiadaczem E36 316i M43 w Sedanie z 04.1995r.

Problem polega na tym że w wersjach po 95 roku nie było montowanych reflektorów soczewkowych a na takich mi zależy.

Mam zamontowane ori reflektory ZKW bez soczewek i mam kilka pytań na temat ich wymiany :)

1) Czy reflektory soczewkowe proponowane na alledrogo (marki x) są warte swojej ceny (od 300 do 500 za komplet), czy świecą jak należy i czy pasują tak jak oryginały ? (żeby nie było jakichś dziwnych szpar itp) Głównie zastanawiam się nad tymi dwoma kompletami - prosze o opinie

(przykłady: http://allegro.pl/lampy-soczewkowe-dc-xenon-bmw-e36-sedan-promocja-i1620170268.html , http://allegro.pl/nowe-lampy-bmw-3-e36-91-98-soczewki-komplet-i1607676746.html)

2) Czy pasują reflektory ze starszych modeli E36 (przed rokiem 95) w których były montowane soczewki (czy różnią się kształtem bądź mocowaniem?)

i oczywiście czy jest sens zakupu używek ori bo tylko używki wchodzą w grę ponieważ nowe są zbyt drogie.

Ewentualnie proszę o wasze propozycje, cóż mogę począć aby mieć soczewki które dobrze oświetlałyby mi drogę :)

(Nie byłem pewien w którym dziale umieścić zapytanie, więc jeśli się pomyliłem to proszę o przeniesienie)

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Ja bym kupił ori używki. Montaż plug&play.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

W nowych zamiennikach różnie to może być. Jedne będą OK, a drugie mogą być już nie bardzo. Ja zakładałem jakiś czas temu nowy halogen Depo, sugerowałem się raczej pochlebną opinią i w miarę jest to znana marka (podobna montowana niejednokrotnie fabrycznie w jakiejś marce). Halogen okazał się być identyczny z oryginałem. Jednak po pierwszym deszczu zaparował i tak już zostało. Muszę sprawdzić drożność kanałów odpowietrzających, ale wg mnie czegoś takiego nie powinno być w nowym produkcie.

Z używką także może być różnie. :roll: Musisz przed kupnem prosić o dokładne zdjęcia, ale co oryginał, to oryginał. :mrgreen:

Dużo zależy od tego jaki powód kieruje Cię na soczewki - jeśli HID, to ja bym brał zamiennik z homologacją na xenon. Jeśli estetyka, to używka. Zresztą, mi b. podobają się lampy projekcyjne w autach. :mrgreen:

Opublikowano

Też skłaniam się ku oryginałom bo jednak ori to ori i ponieważ będą napewno lepiej pasowały niż zamienniki no i oczywiście będą estetycznie wyglądały.

Nie chcę robić choinki z mojej buni :) Zależy mi na 100 % oryginalnym wyglądzie.

Posiadam lampy ZKW bez soczewki które mają już zużyte odbłyśniki i szkiełka, pozatym okropnie parują i nie chce mi się nad nimi kombinować bo odbłyśnika nie kupię a renowacja jest dość droga, doliczając nowe szkła to wyjdzie tyle co drugie ori lub nowe zamienniki.

Myślałem nad HID 4300k, (co do tego że lampy z homologacją) mija się to z celem ponieważ poza lampami należałoby zamontować spryskiwacze oraz samopoziomowanie, mało tego dowiadywałem się że, nawet taka lampa posiadająca homologacje traci ją gdy zamontuje się zestaw HID (dziwne ale fakt).

więc ostatecznie pozostanę prawdopodobnie przy dobrych żarówkach firmowych Boscha lub Philipsa :)

Opublikowano
Ja kupiłem sobie zamienniki mrygaczy firmy depo teraz mam szpare na papierosa i założyłem zpowrotem ori a 75 zł poszło :mad2:
Opublikowano
Ja kupiłem sobie zamienniki mrygaczy firmy depo teraz mam szpare na papierosa i założyłem zpowrotem ori a 75 zł poszło :mad2:

No i tak to jest z zamiennikami właśnie.

PS: z ciekawości, jeżeli bym miał lampy soczewkowe Bosch (GB czyli z wysp brytyjskich) to można je podobno przestawić, z tym że z tego co wiem to można je przestawić z ASYMETRII na SYMETRIE ? czy to przejdzie przegląd ? czy po przestawieniu będzie normalnie doświetlać pobocze ??