Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądając dzisiaj jeden z portali internetowych znalazłem takie info: http://autonewsy.pl/index.php/2011/06/plany-bmw-dotyczace-modeli-miejskich/

W skrócie to zapowiedź M2 jako następcy obecnej jedynki, miałby to być samochód z serii M jako 5drzwiowy hatchback. Jest to możliwe czy to tylko plotka?

Jeśli wklejanie takich linków jest niezgodne z regulaminem to proszę o usunięcie.

Opublikowano

haha, lost in translation. nie patent tylko trademark, czyli zastrzezenie znaku towarowego, to po pierwsze, patent to zupelnie co innego. po drugie, nie wiem skad on dotworzyl ten 5d hatch, bo seria 2 (wg tego co mowia na 1-addicts i bmwblog, a jak na razie stamtad przyszedl ten news) to ma byc wyodrebnienie coupety i cabrio z jedynek. M2 - wiadomo - wersje M wymienionych. czyli jedynka to hatch, a dwojka coupe/cabrio, reszta bez zmian.

http://f20.1addicts.com/forums/showthread.php?t=537789

http://www.bmwblog.com/2011/06/01/bmw-m2-trademark-filled/

Opublikowano

dzięki za wyjaśnienie :)

Szukałem trochę na ten temat, na worldcarfans też jest coś o 5d M2. Widać jak się robią plotki

Opublikowano

wcf maja w zwyczaju dopowiadac swoje wymysly. tzn powiem tak - kto wie czy tak nie bedzie, ale zwazajac ze to projekt ktory zadebiutuje w 2015 a jedyna informacja to to, ze zarejestrowano nazwe i to w dodatku dzisiaj - troche za wczesnie na robienie sensacji.

co do oznaczen, wbrew pozorom byloby to calkiem naturalne (6 - coupe/cabrio, 8 - coupe, z4 - coupe/roadster, z8 - roadster) - parzyste to sportowe, a nieparzyste to salony. juz kilka lat temu chodzily ploty ze 3 coupe maja byc seria 4, ale chyba prestiz oznaczenia M3 ich przed tym powstrzymuje.

Opublikowano

M4 dziwnie by brzmiało, może to kwestia przyzwyczajenia ale dla mnie napis M3 jest sam w sobie kultowy, łatwo do M4 bym się nie przekonał

Chyba muszę zmienić portal, tylko na jaki? O poziomie większości polskich stron nie będę wspominał :?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To może ja rozjaśnię co i jak. Seria 2 i 4 to oczywiście wersje coupe 1 i 3ki.

F32 - 4ka coupe (następca E92 czyli 3ki coupe), wejdzie w 2013 roku

F33 - 4ka cabrio (następca E93 czyli 3ki cabrio), wejdzie w 2014 roku

F35 - 4ka coupe w wersji 4 drzwiowej (odpowiednik Audi A5 4d), wejdzie w 2015 roku

F30 - nowa 3ka limuzyna, 2012

F31 - nowa 3ka kombi, 2012

F34 - nowa 3ka w wersji GT, 2013

F20 - nowa 1ka 3-drzwiowa, napęd tył, 2011

F21 - nowa 1ka 5-drzwiowa, napęd tył, 2011

F22 - 2ka coupe (następca 1ki coupe), napęd tył, 2013

F23 - 2ka cabrio (następca 1ki cabrio), napęd tył, 2014

F44 - 1ka GT, przedni napęd/4x4, 2014

F45 - 1ka kombi, przedni napęd/4x4, 2014

F46 - 1ka City, napęd przedni, 2015

Opublikowano
Z tego co się dowiedziałem to nie będzie jedynki z napędem na tył, jeśli jedynka to tylko FWD(ewentualnie awd). Dwójka RWD
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz zrodlo tego jakies? bo kilku z twojej listy nie znalem (choc przyznam, ze ostatnio nie poszukiwalem)

Źródłem jest najnowszy Auto Bild niemiecki. Dane pochodzą z BMW więc są w 100% pewne i nie jest to gdybanie tylko precyzyjne plany produkcyjne.