Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z przegrzanym silnikiem. Otóż jechałem sobie dziś w mieście oczywiście korek + klima na maxa. Silnik się przegrzał zaczęła się wylewać woda. Dolałem już płynu ale silnik dalej się przegrzewa dosłownie zrobię 2-3 km i już wskaźnik na czerwonym. Nie chcę już katować dziś silnika i jutro wczesnym rankiem spróbuje. Czy jest szansa, że da radę zrobić 20-25 km jak silnik ostygnie? I teraz kolejne pytanie co to może być? ;)

Opublikowano

Człowieku poszukaj sobie tematów z tym związanych a nie wstawiaj kolejnego::

1. viewtopic.php?f=72&t=152983&hilit=odpowietrzanie#p1092748

2. viewtopic.php?f=72&t=144000&p=1017188&hilit=odpowietrzanie#p1017188

Widze ze akrobata z ciebie dobry,piszesz że ujedziesz 2-3km i czerwone a chcesz po ostygnięciu przejechać 20-25,dosłowie kat i mordowanie z pemedytacją.Co się stało to ci nikt nie wywruży na forum,mogła usczelka walnąć,termostat padł,głowica walnęła itd.Poczytaj sobie te tematy i poszukaj odpowiedzi,ale ty wolałeś założyć kolejny temat.My ekspresem wyleczymy twoje bu-bu i możesz jeżdzić dalej.Szczerza to mówie ze takich tematów jest full-wpisz w szukajke :search:

Może nie działa ci wentylator klimy,zagotował się wywaliło płyn zapowietrzył się,dolałeś ale nie odpowietrzyłeś i dalej się grzeje.Jak mówiłem czytaj,bo jest obszerny ten link włącznie z poprawnym odpowietrzeniem.Zacznij od wentylatora :!:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem jaki to silnik,bo nie podałeś ale najpierw sprawdził bym pompę wody-lubi się rozpaśc lub ukręcic wirnik.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Silnik to 2.0 benzyna. Nie ryzykowałem z jazdą dalej. Auto już w warsztacie ale chyba dokładnie to co wy mówicie. Napiszę co i jak jutro. Pozdrawiam i dzięki
Opublikowano
Chyba jednak będzie coś poważniejszego ;( :mad2: Pompa ok. Termostat chyba też ale kazałem wymienić, bo przy tmp. około 100 stopni ledwo się otwierał więc może to. A jak nie to uszczelka, a w najgorszym przypadku głowica. Jak ta głowica się dokładnie nazywa, bo szukam i nigdzie nie mogę znaleźć, a chciałbym kupić oryginał. Na allegro nic nie ma.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymień pompę bo były takie przypadki,że po rozgrzaniu te plastikowe śmigło/wirnik stawał a wałek kręcił się w nim.Termostat powinien popuszczac przy ok. 80*C,jeżeli zaciął się i nie otworzył to miałeś wtedy mały obieg,czyli tylko silnik i dlatego chłodnicę powinieneś miec zimną.

Spróbuj narazie to i sprawdź nie ma co się od razu rzucac na wyciąganie głowicy itd.bo to są koszty.Co do głowicy to nie podpowiem.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Witam

Po wymianie pompy i chłodnicy wszystko wróciło do normy. Zrobiłem 7 km w mieście [klima na maxa] i nic się już nie grzeje. Mam nadzieję, że teraz już będę miał spokój. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jeszcze raz.

Panowie mam jeszcze takie pytanie. Jeśli nie mam w chłodnicy tego pływaka to świadczy o tym, że nie mam czujnika poziomu płynu chłodnicy? Niby jest wszystko ok. Wskazówka idealnie po środku, a cały czas pokazuje mi komunikat Kuhlwasser prufen. Na początku miałem trochę mało płynu to dolałem ale tak, że trochę przelałem. Po rozgrzaniu silnika płyn jest praktycznie na maxa u góry [brakuje 1-2cm do korka] Czy to może być przyczyna pojawiania się tego Kuhlwasser prufen czy raczej czujnik? Po rozgrzaniu silnika przewody są twarde i gorące.

Opublikowano
Niestety dalej to samo. Wlane jest idealnie do kreski. Dzis po 2 km znów komunikat. Innych problemów brak. A może po wymianie trzeba zrobic cos w komputerze?
Opublikowano
A może Panowie jak jest nowa chłodnica i czujnik to trzeba do komputera podłączyć ? Sam już nie wiem. Wskazówka dojdzie do środka i się po chwili wyświetla komunikat.
Opublikowano
Mechanik mówił, że odpowietrzał. Zrobiłem już ok. 500 km w cyklu mieszanym i nic się nie dzieje. Dmuchawy jak ustawię dmuchają na ciepło, klima działa tylko po rozgrzaniu silnika wyświetla się komunikat. Może dam radę dziś podjechać to podłącze pod komp.