Skocz do zawartości

Problem z licznikiem poraz kolejny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

juz mi rece opadaja . niewiem co jest grane z tym licznikiem.

robertbmw powiedzial ze mam sprawdzic wtyczkeprzy czujniku i wyczyscic. wtyczka byla i jest czysciutka, jest tam sucho, kable tez ok. wiec czemu to ustrojstwo raz dziala a raz nie?

jak pojezdze troche i odstawie samochod np. na 2 lub 3 godziny to wskazowka wmiare normalnie dziala, ale jak juz postoi dluzej np z 6 godzin i jest mroz to znowu nie dziala? grrrrr

aha licznik normalnie zlicza kilometry pozostale wskazniki dzialaja tylko wskazowka od predkosciomierza jakos niechce.

wiec co moze byc zepsute? licznik czy moze czujnik?

Opublikowano
mam dokładnie ten sam problem. ruszam licznik stoi po chwili sie bujnie gdzieś na 40km i znowu stoi. Robiłem juz inspekcje zegarów w tym momencie i odzwo licznik kręci sie od 0 do konca. Mechanik mówil mi że to moze byc wina czujnika lub zbyt gęstego oleju w moście. Prawde mowiąc latem mi się to nie robiło.
Opublikowano

Ja bym stawial na czujnik. Skoro licznik podczas testu dziala OK to znaczy ze raczej nie jest to jego wina. Najprostszy sposob to zalac czujnik woda i zobaczyc czy bedzie wtedy wskazywal.

Jak nie to sprawa jasna.

Natomiast jezeli chodzi o to ze w lecie dzialal normalnie to jest wina tego ze w zimie metal sie bardziej kurczy pod wplywem temperatury niz w lecie.

Olej w dyfrze nie powinien stanowic problemu poniewaz nie on jest przez czujnik mierzony tylko obroty

Pozdro

Opublikowano
mam dokładnie ten sam problem. ruszam licznik stoi po chwili sie bujnie gdzieś na 40km i znowu stoi. Robiłem juz inspekcje zegarów w tym momencie i odzwo licznik kręci sie od 0 do konca. Mechanik mówil mi że to moze byc wina czujnika lub zbyt gęstego oleju w moście. Prawde mowiąc latem mi się to nie robiło.

Widze ze nie jestem sam :)

Wczoraj zrobilem maly test. Postawilem ja na kilka godzin do garazu zeby sie ogrzala. Po kilku godzinach wziolem ja na przejazdzke, i okazalo sie ze licznik dziala plynie. :dance: Wiec to chyba czujnik?? :norty:

Opublikowano

Czujnik wymienilem na jakas uzywke zobacze jak sie teraz bedzie spisywal.

Jak wyciaglem stary czujnik to na nim byly opilki metalu. :shock: To jest normalne?

pozdrawiam:)

Opublikowano

opilki sa oznaką zuzycia elemantu i w przypadku samochodu uzywanego jest to jak najbardziej normalne, a [przykleiły sie do niego bo czujnik dziala na zasadzie indukcji elektromagnetycznej..

pozdr

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Szczecin ul.Mieszka I 61a

Tel.692377209

Opublikowano
Tez mi zaczą liczniczek kiedyś szwankowac jak wam wszystkim i odpiołem wtyczke z czujnika w tylnim moscie i popryskałem preparatem do styków i pomogło chodzi do dziś bez zarzutu :D
Opublikowano

Impulsator w moście to nic innego jak magnes z jednej strony i kontaktron z drugiej. W momencie kiedy przez środek czujnika przechodzi metalowa blaszka, która powoduje zwiększenie pola magnetycznego, kontaktron reaguje na nie i powoduje chwilowy styk czyli zamknięcie obwodu (zwarcie).

Dlatego czujnik wyłapuje drobne opiłki, które zawsze będą w mechanizmach zębatych wytwarzane.

Brak styku kontaktrona lub stały styk powoduje jego niesprawność i problemy ze wzkazywaniem. Zimno sprawia, że czasem magnes traci swoją moc magnetyczną lub ma ją większą co bardziej bym rozumiał (spałem na tych lekcjach, lub jak zawsze rozwiązywałem krzyżówki :D )

I wówczas styk jest stały. Można by wymienić czujnik ale po sprawdzeniu instalacji czy nie ma zwarć lub przerw na przewodach.

Proponuję jeszcze w E32 i E34 sprawdzić łącze pod tylnim siedzeniem i obejrzeć instalację nad tylnią belką, bo tam przechodzi instalacja w karoserii czy nie jest przetarta o belkę tylnią.

Opublikowano

czujnik wymienilem i dalej ten licznik nie dziala. :evil:

zrobilem rano test zegarow tak z ciekawosci czy wszystko dziala. okazalo sie ze wskazowka od predkosciomierza sie przycina a reszta chodzi plynnie.

Wydaje mi sie ze licznik mam do wymiany chyba ze macie jakies inne propozycje? Mozna to jakos nasmarowac albo jakos naprawic??