Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Mam dziwny problem z szybami z przodu + dach. Otóż jadę sobie szyby trochę w dół dach uchylony , chcę podnieść a tu NIC ani dach ani szyby nie reagują. po jakimś czasie wszystko wraca do normy. Ale jak zgaszę samochód i skorzystam z domykania to nie ma żadnych problemów. Myślałem że to bezpiecznik ale wtedy by chyba nie działało przy opcji domykania. Jak macie pomysły to jestem otwarty . Edytowane przez malpi004
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam dziwny problem z szybami z przodu + dach. Otóż jadę sobie szyby trochę w dół dach uchylony , chcę podnieść a tu NIC ani dach ani szyby nie reagują. po jakimś czasie wszystko wraca do normy. Ale jak zgaszę samochód i skorzystam z domykania to nie ma żadnych problemów. Myślałem że to bezpiecznik ale wtedy by chyba nie działało przy opcji domykania. Jak macie pomysły to jestem otwarty .

Przyczyną takich dziwnych zachowań szyb w e34 jest uszkodzony przycisk od szyberdachu, czy rozbierałeś przełącznik? wymieniałeś w nim diode itp? jezeli tak to najprawdopodobniej cos naknociłeś. Wyciągnij na jakiś czas przełącznik od szyberdachu i pobaw się szybami, jeżeli bedzie wszystko ok, to masz postawioną diagnoze. Miałem to samo i rozebrałem pół auta, po dłuższym czasie okazao się że przełącznik od szyberdachu jest walnięty, acha szyby wariują tylko przy odpalonym silniku, przy zgaszonym tego nie sprawdzisz....

Opublikowano
Zobacz czy działają przy otwartych drzwiach?

[OO==[][]==OO]

Kiedyś: E30 325 '86, E30 318 '89, E30 320 '90, E34 520 '92, E28 528 '81, E32 735 '90, E32 735 '89, E30 320 '89, E32 730 '90, E30 320 '87, E30 320 '89, E30 320 '89. Teraz: E30 320 '90, E34 525 '89

Opublikowano
Przyczyną takich dziwnych zachowań szyb w e34 jest uszkodzony przycisk od szyberdachu

Do przełącznika jeszcze się nie dotykałem, na dobrą sprawę nie wiedziałem jak się do tego zabrać i od czego zacząć.

Zobacz czy działają przy otwartych drzwiach?

patent z drzwiami był w sumie jedyny który mi przychodził do głowy (po sprawdzeniu bezpiecznika) ale nie pomogło

nadchodzi weekend to się pobawię Dzięki

Opublikowano
dziś wyjąłem przełącznik od szyberdachu ale wygląda całkiem nieźle, dla pewności wyczyściłem go PCC jutro wyjmę przełączniki szyb i zobaczymy czy będzie lepiej.
Opublikowano
wychodzi na to że winny był przełącznik szyb (po wyjęciu dachowego nic sie nie polepszył). Właśnie skończyłem czyszczenie i jutro zamontuje wszystko. Przy okazji wyjąłem zegary żeby poprawić taśmę i mam nadzieję że mi się wszystko dziś udało :)
Opublikowano
Niestety nic nie pomogło. Zastanawiam się teraz co może być przyczyną problemu, jak myślicie czy to może być wina "modułu komfortu" ?
Opublikowano
Już się cieszyłem że wszystko wróci do normy, w module komfortu znalazłem zaśniedziały pin - wyczyściłem wszystko z zewnątrz i w środku (w środku nie było śniedzi) ale po paru chwilach znów szyby i dach odmówiły posłuszeństwa. Myślę że gdzieś musi być jeszcze jakiś przekaźnik który się nie przełącza ( ok 10 minut czyli tak jak po zgaszeniu silnika domykanie szyb). Niestety nie mam schematu elektrycznego do sterowania szybami i dachem, jeżeli ktoś takowy posiada to uśmiecham się żeby móc go zobaczyć.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ostatnio trochę padało (piękne lato) a ja trochę jeździłem i od tej pory wszystko wróciło do normy :mad2: póki co sprawę zostawiam żeby nie popsuć lecz nadal mnie męczy pytanie CO TO BYŁO ?