Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zauważyłem ostatnio, że na wolnych obrotach jak wcisnę sprzęgło słyszę delikatny dźwięk cos jakby „terkotało”, jak puszczę to przestaje. Czasami tego dźwięku nie ma w ogóle. Nie jest to zbyt głośne, ale ja mam wyczulony słuch na takie różne sprawy w samochodzie. :mrgreen: Ktoś z Was miał podobny problem? Z góry dzięki.
Opublikowano
To mnie pocieszyłeś :cry2: , pewnie objaw będzie sie tylko pogarszał. Dużo taka przyjemność kosztuje? Tego sie nie wymienia przy wymianie sprzęgł? bo niedawno miałem je wymianiane.
Opublikowano

Naprawde nie chcialem Cie zdołować ale objawy na to wskazuja. Jesli wymieniałes sprzeglo to wymiana samego łozyska nie będzie bardzo "boleć". (wiekszy koszt robocizny niz częsci) Na pocieszenie, z takim objawem mozna dłuuuugo jezdzic, nic sie nie powinno wydarzyc a może okaże sie, że to cos innego.

http://www.fotoszok.pl/upload/d8e5dbbd.png

Opublikowano
Właśnie miałem Ci to pisać.U mnie w poprzedniej E90 zaczeło się przy 110000km i jak sprzedawałem to auto miało ok 180000km i sprzęgło tak samo dobrze działało mimo hałasu.
Kubica GO!
Opublikowano
Ok., dzięki za pomoc. Tak jak pisałem na razie hałas jest minimalny. Pojeżdżę jeszcze trochę i jak się nasili to wymienię.
Opublikowano
Pojechałem wczoraj do mechanika, który specjalizuje się w autach BMW i MINI. Stwierdził, że w moim przypadku to nie łożysko. Kompletne sprzęgło było wymienione jakieś 30 tyś. wcześniej w ASO. Poza tym to nie odgłos jego zużycia. Powodem może być olej w skrzyni biegów. Może być za mały stan, lub nadmiernie przerobiony. Zalecił wymianę oleju, choć serwis nie przewiduje wymiany :duh: . Miał podobne 4 przypadki i wymiana oleju pomogła. Umówiłem się w przyszłym tygodniu, dam znać czy pomogło.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dziwne, ale samo się naprawiło :norty: . Co do oleju to na pewno go wymienię w ciągu miesiąca. Koszt około 200 zł z wymianą, czas 30 minut. Z tego co mi mówił mechanik to przy tych temperaturach co były to na pewno były to objawy zużytego oleju.