Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam problem z moja piątka,a mianowicie bardzo dymi na czarno lecz silnik nie stracił mocy, wtryski sprawdzałem i mechanik stwierdził, że są dobre.

Z góry dziękuje za odpowiedzi:)

Opublikowano

Równie dobrze możesz mieć gdzieś nieszczelność na wężach - trzeba sprawdzić dokładnie odcinek turbo - intercooler - kolektor ssący (najczęściej na kolankach gumowych się coś obluzowuje 0 cybanty, guma parcieje). Do tego podpięcie pod kompa i sprawdzenia jakie parametry mają wtryski - czy nie leje któryś). Sprawdzenie parametrów przepływomierza także nie zaszkodzi. Do tego jeszcze sprawdzenie wężyków podciśnienia (przy turbo, zaworek koło turbo, zaworek pod kolektorem ssącym, wężyki idące pod silnik do poduszek gumowych, nie zaszkodzi też zajrzeć do zaworu EGR bo może jest tak zasyfiony, że w ogóle sie nie otwiera. Trochę zabawek jest więc do roboty.

Pzdr.

Opublikowano

Bardzo duże znaczenie ma jeszcze zabity filtr powietrza... potrafi mocno przez to kopcić.

pozdrawiam

Opublikowano

Przy sprawnej przepływce nie powinien kopcić jesli jest nieszczelność, ale może mam jakies luki w wiedzy.

Generalnie ECU dostosowuje dawke paliwa na podstawie masy powietrza jaką zmierzyła przepływka, tak, zeby nie przelać. (czarny dym to nadmiar nieprzepalonego paliwa jak ktoś już wyżej wspomniał).

Czyli jesli jest nieszczelnosc, silnik nie kopci, ale mocy brakuje.

Jak dla mnie - albo przepływka, albo wtrysk lub wtryski leją.

Sprawdzić szczelność dolotu tez nie zawadzi.

Pozd.