Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam założoną instalację LPG STAG 300 od jakiegoś roku. Od poczatku smigal niesamowicie dobrze. Jak sie juz cieplo zrobilo od jakiegoś czasu zaczą nie równo pracowac w przedziale od wolnych obrotów do okolo 3-3,5tyś. Później jest ok. Przy plynnym i delikatnym przyspieszaniu nie ma tego problemu, może inaczej, wystepuje sporadycznie. Najcześciej wystepuje przy opciążeniu silnika i gwałtownym wcisnieciu gazu. Byłem u gazowników i z instalacja jest ok. Gazownik na 99 procent stawia na cewki (świece z niewielkim przebiegiem, okolo 1tyś. standardowe). Teraz pytanie jak sprawdzić cewki?? Kupić na allegro używane?? Co o tym sądzicie?? Aha na benzie chodzi idealnie.

Opublikowano
Wedlug Mnie padly Ci fajki lub swiece,ale rownie dobrze moze to byc sonda lambda-choc to raczej malo prawdopodobne,bo wtedy zaczalby nierowno pracowac na wolnych obrotach.Wymien fajki-koszto od 22zl-34zl/szt. Jezeli moge dodac,to ja zawsze wkladam BERU i nie mam problemow.
Opublikowano
Zacznij może od sprawdzenia świec, u mnie kiedyś jedna padła po 2tyś. Jeżeli się nie mylę to co do sprawdzenia cewek to chyba gdzieś na forum było jak to sprawdzić.
Opublikowano
W srode jade do braciaka i bedziemy auto na hamowni mordowac, do tego sondy, monitory, wyswietlacze itp. Zobacze czy da sie cos zdjagnozowac i napisze.
Opublikowano
Skoro na benzynie chodzi dobrze to nie jest wina swiec czy fajek. Szukaj problemu w instalcji LPG. Moze filtr od gazu masz zapchany, albo cos takiego.
Opublikowano

Hymm, zgadza sie ale nie do konca. Jezeli chodzi o strone gazu to gazownik twierdzi ze tam wszystko tyka jak trzeba. Co do cewek mialem z nimi problem i zostaly wymienione na dwie uzywki i jedna nowa.

Jezeli pojezdze na gazie, zgasze silnik i ponownie odpale na benzie to silnik zaskoczy poczym przydlawi sie i zgasnie, jak po uruchomieniu nie przygazuje to gasnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I zrobione, a bylo to tak...

Bylem u braciaka, auto na hamowni i mordowanie wszystkiego po koleii - mapsensor-ok, wtryskiwacze gazowe-ok, wtryski benzynowe-ok, sonda lambda-ok. Nastepnie oscyloskop i kazda cewka z osobna na uruchomionym silniku - diagnoza cewa na 2 garze siedzi ;/ Nie bylo juz czasu zeby obejrzec swiece bo to juz po 22 bylo a do domu jeszcze 80km.

Zakupilem na wszelki wypadek dwie sztuki uzywanych, podmienilem i jak reka odja.

Stara dobra szkola - laptop za 500zl (z jedbym USB :)) ) do tego windows 98 bo na takim oscyloskop dziala najlepiej i wszystko zdjagnozowane.

Teraz wiem ze jak cos z bunia nie tak bedzie to trzeba do brachola jechac :]

Szczesliwie zamykam temat ;]