Skocz do zawartości

E 60-problem z wycieraczkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sytuacja ma się następująco. Wczoraj jadę sobie z włączonymi wycieraczkami i po chwili wycieraczki zatrzymały się na środku szyby. Następnie włączyłem je ponownie zaczeły chodzić i znów po kilku machnięciach zatrzymały się ponownie już trochę niżej. Dojechałem do domu i na postoju je załączyłem i nie można ich wyłączyć manetką przy kierownicy tylko trzeba zgasić kluczyk i dopier się zatrzymają w dowolnym miejscu nie wracają do punktu zero. I zauważyłem że niedośc że ich nie mogę wyłączyć to nie zmieniają,się biegi wycieraczek chodzą z tą samą prędkością. Załączam je tym np czujnikiem deszczu chodzą z jedną prędkością, biorę manetką na dół żeby je wyłączyć a one chodzą i nie wyłączają się a po chwili stają w dowolnym miejscu.Próbę robiłęm na postoju. Pomóżcie Panowie bo jak sobie poczytałem o serwisach i kosztach to jestem przerażony. Samochód dopiero kupiłem i już problem. jeszcze jeno gdzie są bezpieczniki w tym bmw e 60 z 2004r.. Bo czytałem o jakimś przekaźniku od wycieraczeki i module. Może mi ktoś coś doradzi bo nie wiem do kogo się udać. Pozdrawiam i oczekuję na pomoc.
Opublikowano
Sytuacja ma się następująco. Wczoraj jadę sobie z włączonymi wycieraczkami i po chwili wycieraczki zatrzymały się na środku szyby. Następnie włączyłem je ponownie zaczeły chodzić i znów po kilku machnięciach zatrzymały się ponownie już trochę niżej. Dojechałem do domu i na postoju je załączyłem i nie można ich wyłączyć manetką przy kierownicy tylko trzeba zgasić kluczyk i dopier się zatrzymają w dowolnym miejscu nie wracają do punktu zero. I zauważyłem że niedośc że ich nie mogę wyłączyć to nie zmieniają,się biegi wycieraczek chodzą z tą samą prędkością. Załączam je tym np czujnikiem deszczu chodzą z jedną prędkością, biorę manetką na dół żeby je wyłączyć a one chodzą i nie wyłączają się a po chwili stają w dowolnym miejscu.Próbę robiłęm na postoju. Pomóżcie Panowie bo jak sobie poczytałem o serwisach i kosztach to jestem przerażony. Samochód dopiero kupiłem i już problem. jeszcze jeno gdzie są bezpieczniki w tym bmw e 60 z 2004r.. Bo czytałem o jakimś przekaźniku od wycieraczeki i module. Może mi ktoś coś doradzi bo nie wiem do kogo się udać. Pozdrawiam i oczekuję na pomoc.

sprawdź mechanizm wycieraczek

auto trochę latek już ma, mógł skorodować i opory są zbyt wielkie

przerabiałem ten temat w innym aucie

jakiś czas temu na forum ktoś miał problem z wycieraczkami i problemem okazał się właśnie skorodowany mechanizm

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za zainteresowanie moim problemem, mam tylko dylemat czy usterka jest mechaniczna czy elektroniczna.
Opublikowano
Dzięki za zainteresowanie moim problemem, mam tylko dylemat czy usterka jest mechaniczna czy elektroniczna.

ja stawiam na mechaniczną

a co się dzieje gdy włączysz wycieraczki na pierwszy bieg ?

pozdrawiam

Opublikowano

Mechanizm wycieraczek - a dokładniej regulator silniczka :)

Przerabiałem ten temat dwa miesiące temu z IDENTYCZNYMI objawami .

Pomaga jedynie wymiana mechanizmu - znajdź na Allledrogo w miarę młody (ja znalazłem z 2008 r.) za 280PLN z przesyłką.

Tylko zwróć uwagę na poprawny montaż - zapamiętaj jak były ustawione stare w pozycji zero i tak samo mają być ustawione nowe - gdyż przy złym ustawieniu może zabrać 1cm powierzchni szyby i nie będziesz wszystkiego widział.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
  • Autor
odpowiem jutro bo dziś jadę do mechanika zobaczymy co stwierdzi. Od wczoraj nie włączam wycieraczek bo spoczeły w punkcie zero i tak je zostawiłem. jak poznam przyczynę to napiszę.
Opublikowano
  • Autor
Naprawione. Urwał się jakiś kabel przy mechaniźmie wycieraczek.