Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jaka tempterature powinno posiadac auto podczas pracy na postoju z wyjetym termostatem ??

czy powinna tempteratura powoli rosnac nawet i ponad polowe wskaznika?? czy auto nie powinno przekraczac nominalnej temp??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczje wątpie by bez termostaty silnik osiągnął zakładaną temperaturę. Napewno bedze niższa, sporo niższa.
Opublikowano
Bez termostatu nie powinien osiągnąć temperatury roboczej. Chociaż mój silnik przed remontem się nawet przegrzewał bez termostatu, ale to w upał i w długim korku. Nie polecam jazdy bez termostatu, ma to negatywny wpływ na prawidłową pracę silnika. Jak się mylę to proszę mnie poprawić.
Opublikowano

no bo mam taki przypadek ze ta temperatura powoli wzrasta bez termostatu np w korkach, gdy juz jade temperatura spada.. co moze byc przyczyna? zaczelo tak sie dziac jak sie zrobilo cieplo.

Jak myslicie moze:

pompa wody malo wydajna?

do konca nie odpowietrzony uklad?

wisco przyspiesza podczas zwiekszonych obrotow

Opublikowano
chłodzenie powietrzem kolego podczas jazdy.. dlatego w zimie żeby szybciej się nagrzewał można zastawiać wloty na chłodnice
Opublikowano
no ja wiem ze chlodzenie powietrzem ale dlaczego lapie tak ta tempterature podczas postoju lub w korkach?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro mocno się gdzeje to może pompa wody do kitu lub chłodnica za....pakowana syfem i nie ma przepływu prze nią dobrego. Jak masz wszstko sprawne to z termostatem masz temp roboczą czyli wskażnik punkt 12. A jak bez termostay to nik huhu nie osiągnie pionu. A u ciebie, jeśli bez termostatu przekracza pion to ewidentnie coś nie tak. Podjedź najpier na kompa i sprawdź czy wskazania wskaźnika są identyczne jak komp podaje, bo może być wina walniętego wskaźnika. A jak tam bedzie dobrze to jak pisałem. Pompa albo chłodnica.