Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wszystkich forumowiczow, jestem tutaj nowy jak i od nie dawna jestem posiadaczem bmki, mam nastepujacy problem, ktory nie moglem znalezsc na innych postach dokladnie takiego jak u mnie. otoz ostatnio wracajac z pracy zauwazylem,ze wskazowka temp zaczela piac sie w strone czerwonego pola, wiedzac o tym,zer w takim przaypadku powinno sie wlaczyc ogrzewanie na maxa zrobilem tak i dojechalem do domu omijajac jej wejscie na czwerwone pole, po zagladnieciui pod maske okazalo sie ,ze mam za malo plynu, dolalem go, odpowietrzylem uklad, pojechalem w miasto pojezdizlem troche ale po tym zagladajac w maske zauwazylem ze silnik jak i obudwuie rury sa tak gorace ,ze az nei mozna bylo ich dotknac, caly czas jezdzilem na ogrzewaniu na maxa mimo to ,ze jest juz cieplo, dodam ,ze stajac na swiatlach powietrze dmuchane jest zimne a gdy ruszam spowrotem robi sie gorace, pomozcie mi co to moze byc bo obecnie siedze za granica w niemczech i gdy pojde do pierwszego lepszego fachowca to mnie skasuje jak za zboze, wiec wolalbym sie dowiedziec czy nei da sie to jakos samemu rozwiazac, z gore dziekuje za odp i pozdrawiam
Opublikowano
Moja rada na początek ogarnij swoją pisownię a co do problemu to wynień termostat i odpowietrz dobrze układ chłodzenia
Opublikowano

Sebek, Polak zagranica ma problem a Ty o pisowni ;D

Czyli po dolaniu płynu i odpowietrzeniu sama wskazówka też krąży przy czerownym??

Obydwie rury gorące czyli termostat otwiera... hmm... zabita chłodnica? mało realne, aczkolwiek, niedawno kupiona może masz coś przed chłodnice włożone? poprzedni własciciel może ja wspierał zima w ten sposób. a pompa daje ciśnienie? może visco.. musisz kombinować i sprawdzać po kolei eliminować.

Opublikowano

Moze termostat otwiera ale nie do konca.

Moze kolega zle odpowietrzyl, albo cos blokuje przeplyw, ale wtedy by pewnie nie odpowietrzyl lub nie zrobil tego wlasciwie.

Co do goracych wezy... jesli byl w nich plyn to w koncu sie nagrzal od silnika, z doswiadczenia wiem ze w wezach moze plynu nie byc a w koncu i tak sie nagrzeja.

2 pytania:

1 Jestes pewien ze dobrze odpowietrzyles?

2 Czy czesto dolewasz plynu, czy moze nie jestes w stanie tego stwierdzic? Moze masz nieszczelny uklad i plyn nadal sobie ucieka.

Opublikowano
zapomnialem napisac wczoraj najwazniejszego,ze plyn po 2 dniach praktycznie spadl mi do minimum, visco dziala bo probowalem zatrzymac reka, a jak sprawdzic czy chlodnica nie jest walnieta?? no i teraz wskazowka jzu jest w normie czyli w pionie i nei wariuje, ale o wiele szybciej sie nagrzewa jak przedtem
Opublikowano
Wynika z tego że wszystko jest w porządku, poza wyciekiem płynu. Na razie pilnuj właściwego poziomu w układzie chłodzenia, a jak będziesz miał możliwość, to musisz znaleźć którędy ubywa płyn.