Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie wycieraczek.

Gdy spryskam przednią szybę, wycieraczki wytrą ładnie przednią szybę, ale dwa ostatnie ruchy "szurają" po szybie. Tak jakby zdążyły wytrzeć szybę wcześniej i kilka ostatnich ruchów wykonują już na sucho.

To chyba nie jest normalne... Proszę o pomoc...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To chyba tylko wymiana wycieraczek? Można kupić same gumy w ASO, ja zawsze tak robię, nie bawię się w żadne Twiny itp.

Na aucie nie oszczędzam, ale w tym przypadku tanio znaczy najlepiej.

Opublikowano
Kurde, sęk w tym że wycieraczki niedawno były zmieniane. Mam wrażenie, że są "za dobre", że zdążą zbyt szybko zebrać brud a jeszcze pracują. Nie wiem, może gadam bzdury, ale takie mam wrażenia :)
Opublikowano

Wycieraczki są grafitowane / te nowe , ze sklepu .

Gdy się zużywają , to już pozostaje surowa guma , i nie ma poślizgu

Czyli wiesz już wszystko...

Pozdrowienia.

panta rei
Opublikowano

Witam,

Możliwe, że użyłeś niedawno specyfiku typu "niewidzialna wycieraczka" ( albo podobna nazwa). Takie specyfiki działają , owszem, tyle że później trzeba dobrze umyć szybę to problem zniknie.

Powodzenia. :cool2:

Opublikowano

Nie używałem takiego specyfiku.

Kurde, raz szura ta guma, raz nie szura, już sam nie wiem czy wymieniać.

Ewentualnie czy można wymienić same gumki w tych wycieraczkach? (bosch)

Opublikowano

witam

miałem cos podobnego i okazało sięże mechanizm wycieraczek miał luz i to było powodem dziwnych dzwięków, ramie wycieraczki w gore , na boki poruszaj , sprawdz czy nie ma luzu

Opublikowano

Jeśli masz wycieraczki starego typu (takie "klasyczne" z wyglądu, nie "płaskie"), to bez problemu. Ja sobie kupiłem kilometr gumy no-name za jakieś grosze i regularnie co 2-3 miesiące podmieniam. Jak zaczynają "pierdzieć" to pomaga też ich... przemycie/przetarcie - wilgotną szmatką etc.

Opublikowano

Mam coś takiego:

http://i56.tinypic.com/2eel8p3.jpg

http://i55.tinypic.com/316rwwl.jpg

W takich da się wymienić gumy? I ewentualnie gdzie można je kupić? (internet, Poznań)

Opublikowano

Jeśli masz wycieraczki starego typu (takie "klasyczne" z wyglądu, nie "płaskie"), to bez problemu. Ja sobie kupiłem kilometr gumy no-name za jakieś grosze i regularnie co 2-3 miesiące podmieniam. Jak zaczynają "pierdzieć" to pomaga też ich... przemycie/przetarcie - wilgotną szmatką etc.

kolego a powiedz tak z ciekawości gdzie kupiłeś taką gumę na metry? i ile Cię to kosztowało?

Opublikowano

szychoo, mam takie same - gume można wymienić bez problemu :) jest na takich aluminiowych prowadnicach - trzeba tylko wysunąć delikatnie z tej ramy. Najłatwiej jest zdjąć całą wycieraczkę (bez ramienia, rzecz jasna :mrgreen: )

kolego a powiedz tak z ciekawości gdzie kupiłeś taką gumę na metry? i ile Cię to kosztowało?

Źle się wyraziłem - nie kupiłem na metry, tylko najtańszą jaka jest - 8 kawałków. One nie do końca pasują na długość, więc trzeba je docinać :) sorki za zamęt - chodziło mi o to, że można za grosze mieć tego spory zapas ;) Ja moje kupowałem w Krk przy ul. Kapelanka :)

Opublikowano

No to super że taka sama :)

Musze się rozejrzeć w Poznaniu.

Chyba, że coś przez neta.

Różne wycieraczki różnią się kształtem gum? Żeby nie kupić przez przypadek czegoś co nie będzie pasować :)

Opublikowano
Nie mam pojęcia - najlepiej podjedź do jakiegokolwiek sklepu/hurtowni z częściami samochodowymi - ja podawalem kolesiowi dokładnie model, nie miał, więc mi dobrał coś co powinno pasować (i pasuje) :)
Opublikowano

Ok,

kumpel mi polecił dobrego magika, to i ja przekazuje tą informację dla potomnych :)

Otóż w Poznaniu na ul. Źródlanej 26 wymieniłem za 12 zł :) Jakieś gumki z Niemiec Pan sprowadza. Serdecznie polecam :)

EDIT: Po paru użyciach wycieraczki do wyrzucenia. Nie polecam wycieraczek od pana Dregera.