Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem z rozrusznikiem motor 1.8i nie zazebia z kokem zebatym :?: na zimnym lapie za pierwszym razem jak cieply trzeba duzo cierpliwosci.prosze o rady i czy moge wymienic go na drugi z innego chodzi mi o poj.czy to ma jakies znaczenie.dzieka pozdrawiam
Opublikowano
Siema,ja mam 318 i rozrusznik od chyba 316 pasuje,sam wymieniałem,z dojściem tam to szału nie ma,lepiej od góry,pozdro.
Opublikowano

nie zazębia , to patrz niżej :

" ...Re: 318ti - problem z rozruchem

przez e36mf » Nie Maj 01, 2011 6:32 pm

Do

reaper89 ,

przechodziłem to ..., i wtedy nikt nie wiedział o co chodzi .

Nigdy nie wiedziałem kiedy "zawarczy" . Przeważnie odpalał .

Po iluś razach , bylem nawet w tym celu w zakładzie elektromechnicznym .

Zdemontował rozrusznik , sprawdzaŁ - mówi , jest OK . Za sprawdzenie zapłaciłem ok. 60zł.

Ale .... zdarzało się dalej , to samo ...

W końcu sam się za to zabrałem :

1. rozrusznik ma przykręcony bendix / takie coś wielkości pięśći...

2.bendix zajmuje się przyciąganiem wirnika/środka/ rozrusznika do koła zębatego

po to aby zakręcić tym kołem zamachowym / czyli zapalić auto .

3. gdy "warczy" to znaczy zazębienie jest niedokładne

4.wystarczy nasmarować osie w bendixie i koniec problemów/...wystarczy na kolejnych 10-lat...

5.co niektórzy kupują nowy bendix / ... wystarczy na kolejnych 10-lat...

I koniec problemów z "warczeniem" przy zapalaniu auta. ..."

panta rei
Opublikowano
Ile razy można powtarzac że BENDIX to zespól sprzęgający zamontowany na osi wirnika .Jego zadaniem jest przekazanie napędu z rozrusznika na koło zamachowe silnika .To urządzenie ''wielkości pięści ''- he...he... małe te pięści macie :8) to elektromagnes i spełnia dwie funkcje jest przekażnikiem załączającym prąd dla rozrusznika i przesuwa za pomocą widełek bendix po osi wirnika umożliwiając jego zazębienie z kołem zamachowym.Jeśli bendix przepuszcza to pomaga jego wymiana .
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...