Skocz do zawartości

INPA - co, jak i dlaczego nie działa???!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Szanowni forumowicze czy koś z Was miał doczynienia z programem INPA?

Za namową kumpla, stałem się posiadaczem kabla :D do diagnostyki mojej "buni" i tegoż, wspomnianego powyżej programu :oops:

Instalacja przebiegła bezproblemowo, zgodnie z instrukcjami, podłączenie pod samochód, następnie do laptopa i... :duh: (jak w reklamie - TATO!!! - kuuuupaaaaa!!! :lol: )

Mogę sobie jedynie inspekcję skasować i mniejsze bździnki posprawdzać (AIRBAG, klima czy dmucha, radio itp) ale na innych rzeczach wywala się (całkowity brak możliwości diagnozy silnika, skrzyni biegów i innych).

I moje pytanie: czy ktoś z Was ma instrukcję do tego programu? (nawet w języku angielskim) albo może proponujecie jakiś inny program diagnostyczny co :cool2:

Aha - w tej INP-ie nie wiem np. jak mogę sobie aktywować (włączyć) pewne rzeczy ot choćby aby przy zamykaniu auta, kiedy uzbraja się alarm prócz migania kierunków był też sygnał dźwiękowy itp. :norty:

Serdecznie pozdrawiam i czekam na porady.

Serwus.

Opublikowano

Troche kolego wybrałes złe miejsce na temat inpy,ale nie będe pluł na ciebie.To jest stosowne miejsce:

viewforum.php?f=48

Natomiast poniższe linki pomogą ci w 100%,wszystko o inpie,dis,gt1 itd:

1. viewtopic.php?f=97&t=74640

2. viewtopic.php?f=97&t=124062

3. viewtopic.php?f=97&t=110215

4. viewtopic.php?f=97&t=112762

5. viewtopic.php?f=97&t=108481

6. viewtopic.php?f=97&t=65259

Poczytaj sobie te posty i znajdziesz wszystkie odpowiedzi.POzdr

PS w przyszłości poszukaj :search: na stronie głównej.

Opublikowano

A ja od siebie dodam tylko tyle, że najlepiej użytkować inpe na włączonym silniku, ewentualnie na zapłonie (pozycja 2).

Możesz mieć problem z odczytem danych przez zmienne środowiskowe, bo jak sobie wyobrażam to masz kabel okrągły OBDI.

Naciśnij:

prawym klawiszem myszki na Mój Komputer > właściwości > szczegóły > zmienne środowiskowe > znajdź pathc > wciśnij edytuj > na końcu wiersza dopisz EDIABAS/Bin

Opublikowano
A ja od siebie dodam tylko tyle, że najlepiej użytkować inpe na włączonym silniku, ewentualnie na zapłonie (pozycja 2).

Tzn. są moduły jak. np silnik, czy ABS, które mogą być diagnozowane tylko na minimum zapłonie, ale jest też duża część modułów (większość), która prawidłowo funkcjonuje na pozycji 1.

Aha - w tej INP-ie nie wiem np. jak mogę sobie aktywować (włączyć) pewne rzeczy ot choćby aby przy zamykaniu auta, kiedy uzbraja się alarm prócz migania kierunków był też sygnał dźwiękowy itp. :norty:

Serdecznie pozdrawiam i czekam na porady.

Serwus.

W INPA się tego nie robi. Do tego celu używa się np. NCS Expert, który jest w pakiecie z INPA. INPA służy do diagnozowania, NCS do kodowania.

Opublikowano
Mimo wszystko, powinien być dostęp przynajmniej do 80% funkcji. Sprawdź zmienne środowiskowe tak jak napisałem w poście wyżej, i uruchom ponownie komputer, myślę że pomoże.
Opublikowano

Serdeczne dzięki za podpowiedzi i porady.

dani3011czapla - wielkie SORRY, jeśli w jakikolwiek sposób Cie uraziłem zamieszczając ten wątek na tym forum. :cry2:

Uwierz mi - niem to zrobiłem to "polatałem" po necie i owszem o INP-ie znalazłem wiele rzeczy ale nie to co mnie interesowało a tu padły konkretne porady (przynajmniej dla mnie są konkretne).

To są moje początki z kablami i diagnostyką komputerową więc się dopytuję :roll:

Pozdrawiam a jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki to śmiało niech je poda.

:cool2:

Opublikowano
Nie musisz mnie wcale przepraszać,podałem ci linki i wskazówke na przyszłość.Wszystko jest gitara-od tego jest forum zeby można się wtajemniczyć w wiele kwestii związanych z buńką. :handshake: POzdr