Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio robiłem serwis klimatyzacji tj. odgrzybianie ultradźwiękami, wymiana gazu i oleju w układzie. Moje pytanie jest takie, ile wchodzi czynnika R134a

w takim modelu ? Gość mi nabił 500g, bo taka informacja była w bazie danych maszyny, którą to robił. Nie jestem do tego jakoś przekonany, wydaje mi się mało (dla porównania w fordzie focusie wchodzi 740g).

Nie znalazłem takiej informacji na żadnej naklejce pod maską ani w żadnym post`cie w serii 1. Na pewno ktoś to już robił wcześniej więc jakby ktoś się orientował to proszę o info ;)

Pozdrawiam,

Adam

.

Opublikowano

Szczerze mówiąc to nie zwróciłem uwagi. Zadzwonię do niego jutro i się dowiem jeszcze :-)

Może mi nabił 590g tylko źle usłyszałem. Sprawdzę też czy mam naklejkę pod maską na masce :-D

Dzięki Hipo!

.

Opublikowano

dobrze wiedzieć ile wchodzi bo też robię porządki z klimatyzacją :wink:

chyba nie ma znaczenia wersja silnika? , jest ten sam układ ?

Opublikowano

Dziwna sprawa, dzisiaj zadzwoniłem jeszcze raz do gościa od klimy. Powiedziałem mu o swoich obawach, że

za mało nabił. Sprawdził dodatkowo w jakiejś książce swojej i tam było 485 +-15g.

To postanowiłem zadzwonić do ASO, pan poprosił mój VIN i sprawdził, że wchodzi 600. To pomyślałem, że Hubert miał rację

i muszę ponownie jechać na serwis żeby mi nabił tyle ile trzeba. Sprawdziłem jeszcze naklejkę pod maską (wcześniej jej nie zauważyłem, dzięki za to Hubert :)).

Na naklejce jest 500 +-15g. (Chyba "follmenge" to będzie to ;)). W takim razie zostawię tak jak jest.

Tutaj fotka:

IMG_0777.JPG

Pozdrawiam,

Adam

.

Opublikowano
Zakładam, że jak zrobię zgodnie z naklejką i zostawię 500g to chyba nic się po dłuższym czasie nie powinno stać?

.

• 5 tygodni później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

trzeba tyle ładować ile jest na naklejce. ktoś to chyba po coś naklejał

róznica +/- 50g nie robi róznicy. gdybyś miał 350 to odczułbyś że słabo mrozi.