Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Koledzy ma takie pytanko: czy można odczytać rok produkcji z szyb w BMW e46 :?: ? Miałem okazje oglądać ostatnio takie BMW i byłem ciekawy czy wszystkie szyby są z tego samego roku i czy zgadza się z rokiem produkcji samochodu. Pozdrawiam!

[MOD EDIT] NIe ten dział - przenoszę do E46

Opublikowano
Bmw podaje rok produkcji ale z tego co zauwazylem tylko na szybach bocznych i zeby go sprawdzic to trzeba wymontowac szybe bo data jest ponizej lini drzwi - data jest podana przez cyfre (rok) i kropki (miesiac)
Opublikowano
Generalnie z BMW problem jest taki, że nawet z VIN-u nie odczytasz daty produkcji. Najlepszym sposobem na określenie (w przybliżeniu nieco) daty produkcji jest : obejrzenie plastików w komorze silnka ( na każdym jest data produkcji),pasy bezpieczeństwa posiadają daty, popielniczki, plastikowe zaślepki, elementy w bagażniku - wszystko co jest plastikowe ma tłoczoną datę produkcji. Jeśli ktoś chciałby ukryć/zmienić datę produkcji auta - to byłaby to robota, że ho ho :duh: . Oczywiście te tłoczone daty będą od 1 do 3 miesięcy młodsze niż samo auto, ale wtedy masz jakieś pojęcie. Oczywiście nie mówiąc o podłączeniu do kompa, wtedy dowiesz się o dacie produkcji pozostałych rzeczy ( tych, z kolei, które mają coś wspólnego z szeroko pojętą elektryką). Tyle. Pozdrawiam :cool2: .
Opublikowano
albo w teście zegarów test 1.4 data produkcji, tydzień i rok.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Generalnie z BMW problem jest taki, że nawet z VIN-u nie odczytasz daty produkcji.

witam

http://www.realoem.com/bmw/select.do

wpisujesz 7 ostatnich cyfr vin-u i masz sporo informacji o autku nawet z datą produkcji

Wszystko prawda, Bolo, mi chodziło jednak o to, że ktoś np. przerabiając VIN nie może pozostać bezpieczny, bo reszta (to co napisalemo plastikach) może powiedzieć prawdę.

Pozdrawiam :cool2: .

• 5 lat później...
Opublikowano

Odkopuję trochę kotleta.

Nie jestem pewien, ale wydaję mi się, że dla autora wątku chodziło bardziej o rocznik szyby niż samego auta. Chodzi o to, że jak są roczniki na szybach "normalnie" oznaczone, to jest takie auto z 2002r, a na przedniej szybie jest np. 2010r to szyba jest wymieniana, co daje przesłankę o możliwym dzwonie. I właśnie jak rozpoznać taką niefabryczną szybę w BMW?

bmw.jpg