Skocz do zawartości

316i Coupe Problem z centralnym... (nie zamyka)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam nietypowy problem ze swoim centralnym zamkiem. Chodzi o to, że za cholerę nie chce mi zaryglować drzwi pasażera. W ogóle zero reakcji na pilota. Zarówno przy zamykaniu jak i przy otwieraniu. Nic sie nie dzieje... Natomiast gdy wcisnę grzyba w drzwiach pasażera, na sekundę zamykają mi sie wszystkie dzwi po czym otwierają. Zamknięte pozostają tylko te w których wcisnąłem grzyba (drzwi pasażera) Coś dziwnego dzieje sie tez przy otwieraniu/zamykaniu z pilota... Gdy wcisnę guzik drzwi sie otwierają, po czym zamykaja. Dopiero za 2 razem sie otworzą i tak samo z zamykaniem. Szlak by to ... Jak kupowałem auto było wszystko ok. Teraz zaczynają pojawiać sie usterki. Wie ktoś co to może być ? Z góry dzieki.

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie. mattiss

Edytowane przez keray69
Opublikowano

Rzuć też okiem [nic nie kosztuje a mało roboty] na wiązkę przewodów idącą do klapy bagażnika [jak otworzysz to po lewej stronie w gumowej otulinie].

Często przecierają się tam przewody od centralnego i objawia się to "zamykaniem na 2 razy" [w sumie to już jest usterka-legenda].

Opublikowano

w mojej becie bylo tak ze musialem krecic ze 10x zeby sie zamknoł zamkek az w koncu pojechałem do mechanika od kazal mi przekrecic drzwi i nagle zaczeły działać .

on na to mi ze mogły byc któreś drzwi nie domkniete albo bagaznik albo cos tam . !

Opublikowano
Rzuć też okiem [nic nie kosztuje a mało roboty] na wiązkę przewodów idącą do klapy bagażnika [jak otworzysz to po lewej stronie w gumowej otulinie].

A coś w tym może być ... Ponieważ ostatnio miałem coś takiego, że po wyłączeniu świateł dalej mi się paliło oświetlenie deski wnętrza itp... I problem też był właśnie tam w tym miejscu. Poruszałem kablami i przeszło. Tylko tu moje pytanie jak sie tam dostać ? Rozciąć ta gumowa otulinę porostu ? A potem jak to zrobić by było ładnie i estetycznie wyglądało ?

Opublikowano
A coś w tym może być ...

Bo jest. :mrgreen:

Niejedna awaria związana z centralnym jest przez to spowodowana, praktycznie w każdej e36. Dodatkowo często dochodzi do tego tzw. "krańcówka". Zerknij na szukajkę ile osób o tym pisze. Zresztą i u mnie swego czasu był z tym problem.

Opublikowano
No i dobrałem się do tej wiązki kabli i to co tam ujrzałem to tragedia. Wszystkie kable (a było ich około 12) Były poprzecierane i gołymi przewodami dotykały innych przewodów co na pewno powodowało zwarcie. Wszystkie po izolowałem i niestety, ale nic to nie pomogło... Drzwi dalej nie reagują na pilota. Wiec rozebrałem boczek drzwi. Znalazłem tam 2 odpięte żółte kostki. Połączyłem je ze sobą i niestety, ale dalej zero reakcji. Chciałem obejrzeć jeszcze centralny zamek, ale za cholerę nie mogłem go znaleźć. I tu mam kilka pytań: Od czego mogą być te 2 odpięte kostki ? Jak wygląda i w którym miejscu jest umieszczony ten centralny zamek ? A może w ogóle szukać przyczyny gdzie indziej ?
Opublikowano

Co masz na myśli mówiąc "centralny zamek"?

Jeśli pytasz o sterownik, to jest za schowkiem na rękawiczki.

Jeśli o siłownik to jest to taki mały prostopadłościan [poszukaj na alledrogo] założony bezpośrednio na zamku - może być ciężko go wypatrzyć.

Co do żółtej kostki, mogę się mylić i dobrze by było, jakby ktoś to sprostował, ale po stronie kierowcy jest żółta kostka podpinana pod zamek i ona bodajże śle sygnały do modułu komfortu [np. o trzymaniu kluczyka w pozycji zamknięcia]. Nie mam wkładki po stronie pasażera, ale żółtą kostkę mam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Co masz na myśli mówiąc "centralny zamek"?

Miałem na mysli sam siłownik. Co do sterownika. To jak sie do niego można dostać dużo to jest roboty ?

Dziś zauważyłem też, że jak nie jest wciśnięty rygiel w tych drzwiach. Po zamknięciu drzwi z pilota. Za pierwszym razem zamknie i po sek. otworzy. Gdy go wcisnę to dzieje się tak przy otwieraniu.