Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie znalazłem nic na temat, który jest mi potrzebny. Już jakiś czas temu pojawił mi się dosyć wkurzający problem. Przy rozruchu silnika resetuje mi zegar i date w aucie mam duży BC, od czau do czasu zresetuje mi również licznik przejechanych kilometrów. Podejrzewam że pojawił się pewnie jakiś "zimny lut". Tylko w tym problem, że nie wiem gdzie go szukać lub też jaki modół wymienić. A i na wyświetlaczu przy liczniku podczas odpalania czasem wyskakuje mi komunikat EEPROM-KI. Proszę o pomoc bo normalnie opadają ręce.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdz akumulator, moze za mocno siada napiecie przy rozruchu.

Popieram wypowiedź kolegi.Podstawa to bateria,przy dużym poborze prądu kiedy bateria już niedomaga dzieją się właśnie cyrki z zegarami.

A może kolega przymontował sobie jakiś lewy xenonik?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Aku mam roczne BOSCH SILVER S5. Xenonik mam ori i żarniki mam też ori philipsa. Tak więc myślę że moge to wykluczyć ale sprawdze dla pewności.
Opublikowano
No i tak jak podejrzewałem aku jest ok. Podłączyłem specjalnie aku kolegi 3 miesięczne i również to samo. Zaobserwowałem również, że reset nie występuje jak startuje silnik z pozycji 1 czyli jak słucham radia po zgaszeniu auta i chce je odpalić po jakimś czasie. Generalnie nie wiem co może być.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jak zachowuje się rozrusznik?

Generalnie w ten sposób zachowują się zegary przy dużym spadku prądu.Dlatego pisałem o aku,że byc może słaby,a może ten prąd coś zabiera?

Spróbuj jeszcze poprawic kostki instalacji na wskaźnikach,może przyśniedziały i dlatego,po prostu wyjmnij i włóż(rozłącz przedtym aku,bo potrafi nazbierac błędów)

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Rozrusznik kręci jak dziki. Nie zauważyłem żeby coś się zmulił czy ciężko chodził. Ok sprawdzę połączenia przy najbliższej wolnej chwili.