Skocz do zawartości

:)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
trzeba było wyciąć .... lżej dla silnika .... a sprawdzaliście wtryski ....?

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor
Sprawdzał wtryski są jak nowe mowił ...
Opublikowano
  • Autor
Właśnie ta odma nie zostałą wymieniona mam ją zamiar wymienić może być ona przyczyną ??? w sumie zamowilem odem ale przyszla jakas inna nie pasowala no i wyczyścilem tamtą i spowrotem włożylismy ją ale zamowie nową .
Opublikowano
A wymieniales elektrozaworki egr czy agr??? Warto je wymienic. Kiedys mialem przypadek ze auto rowniez mi kopcilo na niebiesko mialem blad agr wymienilem zaworki i jak reka odjal :D
''Impossible is nothing''
Opublikowano
  • Autor
Niestety nie wymieniałem nic takiego . widać bede musial jeszcze zainwestować w to :P
Opublikowano
wydostający się olej zagnieździł się w katach i teraz się wypala... przegoń auto porządnie! szybciej wyeliminujesz intruza :wink: Najlepiej byłoby wyciąć i tak już uszkodzone katy i wpłynęłoby to jak najbardziej pozytywnie na pracę silnika. Naturalnie odpowietrznik jest przyczyną dymienia... przy pracującym silniku otwórz korek wlewu oleju i obserwuj czy silnik zmieni "styl" pracy, czy będzie głośniej, czy będzie zasysał lub buchał powietrzem.
Opublikowano
  • Autor
Odkręcałem korek oleju przy włączonym silniku i chodził on głośniej duzo ...
Opublikowano
a nie pamiętasz czy buchało szarym dymem ze środka?? chlapało olejem na zewnątrz??
Opublikowano
  • Autor
NIe buchało niczym a pare kropek oleju znalazlo sie na zabudowie silnika
Opublikowano
aha, czyli generalnie odpowietrznik jest OK. Tak jak napisałem wcześniej trzeba wypalić, albo WYWALIĆ katy :wink: W katalizatorach są bardzo małe kanaliki przelotowe, w których są katalizowane spaliny. Te z czasem ulegają zapychaniu się nagarem i sadzą. Teraz dodatkowo nasączyło się to olejem i dopóki tego nie wypalisz, lub nie wytniesz katów będzie dymić na biało/siwo/szaro/błękitno [dym olejowy].
Opublikowano
  • Autor
Mam nadzjeje ze tylko trzeba to wypalic :) chyba ze cos innego jeszcze ;(
Opublikowano
nie.. nic innego nie powinno się dziać. Ta olejowo-nagarowa maź blokuje prawidłowe przepłukiwanie komór, ponieważ występuje ogromne przeciwciśnienie między katem a turbiną nie dające prawidłowego przepływu strugi spalin. To również może być powodem tak słabych wyników prędkości max Twojego auta.
Opublikowano
wywal katy na pewno pomoże i lepiej będzie się jeździć :) a ile taki remoncik szarpnął kolegę po kieszeni?
Opublikowano

sprawdziłem u siebie przed chwila i gdy odkreciłem korek to dmucha na maxa ;/ czy to zbaczy ze odma do wymiany ? i moze to byc przyczyna nierownej mocy ? gubi moc w granicach 2800-3000 obr..

Opublikowano
gdy odkreciłem korek to dmucha na maxa ;/ czy to zbaczy ze odma do wymiany ? i moze to byc przyczyna nierownej mocy ?

dokładnie! nadciśnienie w skrzyni korbowej zakłóca cykl poprawnej pracy silnika, w komorach spalania pozostają produkty spalania przez to silnik nie ma możliwości stworzyć prawidłowej mieszanki, a tym samym obniża się jego sprawność.

Opublikowano
odma kupiona zabiera sie za wymiane wraz z wezykami podcisnienia 3m starczy ? gdzies czytalem ze tyle powinno sie kupic ;p Kolego yoshimura01 powiedz mi jeszcze czy slaba moc max 147 km gdzie przy 2 tys obrotow juz jest 100 km moze swiadczyc o zapchanym kacie ? sadze ze gdy odma zawalona to pewnie kat zapchany na maxa czy sie myle? Juz chyba wiem od czego spadki mocy z lewej strony przy IC wąż dziurawy ze palec mozna włożyć
Opublikowano

3m wystarczy. Przyczynę braku mocy już znalazłeś... brak doładowania, czyli dziura w IC. Aż dziwne, że nie zauważyłeś intensywnego dymienia na czarno :think: Katalizator do ODMY nie ma nic... na priv chyba Ci napisałem o diagnozie katów, a jeśli nie to tutaj napiszę :wink:

1.Wjechać na kanał lub podnieść auto i ostukać katalizator ręką. Jeśli będzie słyszalne klekotanie w obudowie tzn że kat uszkodzony.

2.Jedna osoba garuje na biegu jałowym, a druga bada dłonią w odległości ok 1m od rury wydechowej ciśnienie spalin. Powinno być wyraźnie odczuwalne z tej odległości. Jeśli jest zbyt niskie to katy zapchane i nadają się jedynie do wycinki.

3.Odrywający się monolit może "podróżować" i wpadać do muszli turbiny przez co może zasiać niezłe spustoszenie na wirniku turbiny.

Opublikowano
"Aż dziwne, że nie zauważyłeś intensywnego dymienia na czarno " wlasnie ze zauwazyłem ze kopci na czarno jak depłem do podłogi to na asfalcie zostawaly czarne slady ale stalo sie to po chipie i myslalem ze to dlatego i tak zostawiłem . 2 wymienilem przed chwila odme na nowa orginala i dalej dmucha w korek oleju. co to moze byc przyczyna ?
Opublikowano
a napisałeś o tym dymieniu na czarno wcześniej?? tak to by było wiadomo, że jest coś nie tak z powietrzem. Ciekaw jestem jak Ci zmierzyli AFR i w jaki sposób wyregulowali powietrze/paliwo?? [pytanie retoryczne]. No to coś jest nie tak z drożnością kanału odpowietrznika... czy to dmuchanie jest silne?? czy zmieniło się po wymianie na sprawną ODMĘ?? czy nadal jest takie samo jak było??
Opublikowano
Wąż skróciłem i załozyłem wiec juz dziury nie ma. akurat pekł na samym końcu wydaje mi sie ze lapiej sie zbiera :) co do tej odmy to dmucha mocno wczesniej to az korek podskakiwal teraz nie ale tak jakby bialy dym leciał..