Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam panowie mam do wymiany dlugi sworzeń wiem ze zdemontowac trzeba caly wahacz i teraz nasuwa sie pytanie czy trzeba robic zbieżność bo w koncu tylko sforzen jest wymieniany a koncowki nie sa w ogole ruszane czytalem ze jada na ustawienie zbieżności inni ze nie bo po co jakie jest wasze zdanie??? Edytowane przez supersupe
Opublikowano
Ja nigdy nie robiłem geometrii po zmianie sworzni bo w praktyce nic się nie zmienia, co innego przy wymianie tuleji na nie centryczne itp. Według mnie niema potrzeby przy samych sworzniach.
Opublikowano

Zależy jak zmieniasz sworznie. Jeśli zdejmujesz wahacz z auta, to i wypadało by ustawić. Jeśli wybijasz sworzeń i jakoś wprasowujesz, to raczej nie. Tylko nie bardzo sobie wyobrażam taką wymianę sworzni krótkich, ale wiem, że się da. :) Nic nie szkodzi sprawdzić, przecież to nie kosztuje majątku. Samo sprawdzenie w większości stacji jest za darmo.

Tak, to nie jest forum o ortografii i itp. Jak Cię czytają tak o tobie myślą. Jeśli ktoś pisze niedbale, nie estetycznie i z błędami, to taki post źle się czyta i można go błędnie zinterpretować. Wg mnie to jest najważniejszy powód trzymania się poprawnych norm językowych. Zresztą, większość przeglądarek ma możliwość sprawdzenia błędów na bieżąco - w czym problem kliknąć parę razy prawym przyciskiem myszy? Jeśli ktoś do mnie podchodzi lekceważąco (a pisanie z błędami tak odbieram), to i ja mam takie podejście do autora postu. supersupe nie kieruję tego postu bezpośrednio do Ciebie, ot tak ogólnie.

BTW, wiem co to jest dysortografia, dysleksja, dysgrafia, dyskalkulia. I co w związku z tym? Ciężko jest tak kliknąć, wspomnianym już, prawym przyciskiem myszy?

Opublikowano
jeżeli pisząc edytorze nic ci nie wyskakuje to masz świadomość ze jest dobrze nie bylem orłem z ortografii i naprawdę nie interesuje mnie ona bo mam na to wyłożone a i jeżeli pisze na forum to mam nóż na gardle i nawet nie chce mi sie ogarniać całego tego bajzlu z pisownia i regolkami i jezeli mysli ze jest to ze cie lekce warze to jesteś w błędzie uważam ze to słuszna uwaga co do pisowni tylko nie każdy siedzi przed kompem ileś tam godzin na necie jeżeli jesteś urażony pisownia przepraszam co do rady dziękuje bo mnie interesuje wynik postu i rozwiązanie problemu
Opublikowano
Nic nie szkodzi sprawdzić, przecież to nie kosztuje majątku. Samo sprawdzenie w większości stacji jest za darmo.

Nieznam żadnej stacji w której sprawdzenie zbieżności jest za darmo

Oczywiście sprawdzić nie zaszkodzi

Opublikowano

supersupe, tak jak pisałem nie bierz tego do siebie. Przyjąłeś krytykę na klatę, odpowiednio wyłożyłeś swoje argumenty. I myślę, że temat o ortografii powinien być zamknięty, aby nie robić OT. A napisałem tak, bo niestety coraz więcej ludzi tłumaczy swoje lenistwo problemami i zaświadczeniami. A cierpią na tym najbardziej zainteresowani.

darek K to nawet w moim zapyziałym Chełmie swego czasu miałem dwie kontrole zbieżności za free. Były to różne zakłady i w różnym odstępie czasu, bez promocji i tym podobnych zabiegów marketingowych. :mrgreen: Podkreślam, że to było tylko sprawdzenie. Było OK, podziękowałem i pojechałem. Nie, nie uciekałem. ;)

Opublikowano
supersupe, tak jak pisałem nie bierz tego do siebie. Przyjąłeś krytykę na klatę, odpowiednio wyłożyłeś swoje argumenty. I myślę, że temat o ortografii powinien być zamknięty, aby nie robić OT. A napisałem tak, bo niestety coraz więcej ludzi tłumaczy swoje lenistwo problemami i zaświadczeniami. A cierpią na tym najbardziej zainteresowani.

darek K to nawet w moim zapyziałym Chełmie swego czasu miałem dwie kontrole zbieżności za free. Były to różne zakłady i w różnym odstępie czasu, bez promocji i tym podobnych zabiegów marketingowych. :mrgreen: Podkreślam, że to było tylko sprawdzenie. Było OK, podziękowałem i pojechałem. Nie, nie uciekałem. ;)

ostatnio mialem problem bo samochod sciagalo wiec pomyslalem wpadne na diagnostyke niech mi sprawdza bez zadnego ustawiania prosze 30zl zenada

Opublikowano
ostatnio mialem problem bo samochod sciagalo wiec pomyslalem wpadne na diagnostyke niech mi sprawdza bez zadnego ustawiania prosze 30zl zenada

Niestety tak to często bywa. Czasami wystarczy dobra wola diagnostyka, ale w tym momencie taki zakład robi sobie reklamę.

Za jakiś czas będę zmieniał łożyska z przodu to i zobaczę końcówki drążków. Prawdopodobnie będą do wymiany, to przekonam się ile kosztuje ustawienie zbieżności. A z czystej ciekawości będę się pytał ile za samo sprawdzenie. :D

Wracając do tematu. Ja bym jednak dla świętego spokoju sprawdził geometrię po wymianie. ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
dzisiaj zmieniłem sworzeń i zaczęło ściągać samochód na prawo muszę ustawić zbieżność tylko dziwi mnie to ze wszystko zostało idealnie tak samo zamontowane wiec z skąd ten problem???
Opublikowano
Może końcówka stabilizatora inaczej się ustawiła przy montażu. Po wymianie sworznia mi się zbieżność nie przestawiała ale po wymianie tych końcówek robiłem sobie sam zbieżność bo się koła rozjechały na zewnątrz patrząc od przodu wozu.
Opublikowano
Może końcówka stabilizatora inaczej się ustawiła przy montażu. Po wymianie sworznia mi się zbieżność nie przestawiała ale po wymianie tych końcówek robiłem sobie sam zbieżność bo się koła rozjechały na zewnątrz patrząc od przodu wozu.

mówisz o łącznikach??? w nich za bardzo nie ma co sie przestwaiac

Opublikowano
możesz je pod innym kontem przykręcić śrubką do wahacza, że będą trochę obrócone względem stabilizatora bądź obróci ci się ta guma w której jest tulejka którą mocujesz do stabilizatora, niby nie wiele a robi sporą robotę.
Opublikowano
bylem dzisiaj na geometrii i powiedział mi szpecjalista ze mieści sie w normie norma odchylenia wynosi 3 i mowi ze jest git a mnie wkurwia to ze żeby jechać prostom usze mieć leciutko skręconą kierownice chyba sam wejdę pod auto i odkręcę pól zwoju co o tym myslicie?
Opublikowano
To weź sobie sam ustaw na sznurki zbierzność. ja nie raz ustawiałem u typów którzy laserami mi ustawiali i auto na boki latało jak chciało, sam ustawiasz i jedzie jak powinno, nikomu więcej nie dam zbieżności ustawiać.
Opublikowano
Jedź do gości, którzy Ci to ustawiali i poproś niech poprawią, bo Cię coś strzela. I tyle. ;)

lucass bylem dzisiaj mowilem a oni sie parametrami łosie zastawiaja uwierz mi w większym mieście by sie tak nie zapierali tylko zrobili a ja mieszkam niedaleko wsi o nazwie wolin i prawda jest taka ze jak sam sobie dobrze nie zrobisz to nie pojedziesz hehehe

a co do sznurków czytałem o tym sposobie tylko za bardzo nie wiem jak na tej podstawie można odczytać te 3 minuty kata

jeżeli ściąga na prawo to znaczy ze kolo jest odchylone na zewnątrz chyba ze się mylę to poprawcie

Opublikowano
w większym mieście by sie tak nie zapierali tylko zrobili a ja mieszkam niedaleko wsi [...]

a co do sznurków czytałem o tym sposobie tylko za bardzo nie wiem jak na tej podstawie można odczytać te 3 minuty kata

jeżeli ściąga na prawo to znaczy ze kolo jest odchylone na zewnątrz chyba ze się mylę to poprawcie

Taa, a Chełm to wielka metropolia!! ;) :mrgreen: Ech, znam to, na kliencie nie zależy, bo i tak przyjedzie. To po co przekręcić końcówkę o parę stopni. :roll:

Ej, opiszcie o tej metodzie na sznurki ;) coś dokładniej. Nie słyszałem o tym. :mrgreen:

Opublikowano
Ja ustawiałem samą zbieżność bez kątów (bo jak się nie mylę to z przodu takiej możliwości niema). Zapomniałem cyknąć jakieś zdjęcia z ustawiania zbieżności na sznurki :D ale jak przyjdę z pracy to nabazgram coś i powiem o co chodzi, metoda dość prosta i przy odrobinie staranności ustawia się zbieżność praktycznie idealnie.
Opublikowano
ufo u mnie wydaje mi się ze muszę poprawić tylko ta po prawej stronie tam gdzie była wymieniana cześć. czy jedna i druga stronę ??? czekamy na ta metode na sznurki:D:D:D:D jestem bardzo ciekaw jak to z tym
Opublikowano
Kurde nie dałem rady dzisiaj tego narysować bo za dużo pracy było, jutro narysuję. Możesz na jednej końcówce regulować ale kierownica będzie skręcona podczas jazdy na wprost, wtedy trzeba by przestawić na wieloklinie o parę ząbków, lepiej na dwóch ustawiać. Ja ustawiałem na jednej bo jeden cały drążek mam nowy a drugi zapieczony tak że trzeba by było grzać by puściła a mi się nie chciało :P
Opublikowano
ufo ona już jest skręcona podczas jazdy na prosto wiec jak się to zrobi to będzie prosto tak mi się wydaje:D ps dzisiaj za jąłem się ręcznym hamulcem he heh e bo prawie go nie było :D