Skocz do zawartości

316 compact - Plama pod autem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj jak wyszedłem z pracy to pod autem zobaczyłem plame. Po zaglądnięciu pod maske widać że silnik zaolejony jak zawsze :) ale chyba olej albo nie wiem co jest, poszło z takiego plastikowego czarnego pojemnika (a dokładniej z rurek idacych do niego) z nakrętką, z przodu auta koło chłodnicy. Co to za płyn i co to za pojemnik? płyn/olej jest czarny jak stary olej i rzadki.

Tak przy okazji żeby nie robić tematu w pytaniem o pierdółke: Co to jest, jak sie otworzy maske to po lewej pod lampą jest pojemnik chyba aluminiowy, do ktorego idzie rurka osłonieta aluminiową osłoną od wnętrza auta. Z tej puszki idzie też rurka do góry i na końcu tej rurki jest taka jak by nakretka/ zatyczka czarna (odpowietrznik? czego?).

Opublikowano (edytowane)
Jeżeli chodzi o pierwsze pytanie to się nazywa zbiorniczek od wspomagania .Ta plama to płyn od wspomagania.Jeżeli chodzi o drugie pytanie pewnie masz klimę co :?: Edytowane przez ŁYSY.BMW.E36
Opublikowano

klime mam ale nie działa. Czyli to jest od klimy :)

Jesli chodzi o wspomaganie to coś dziś to wspomaganie dziwnie działało. Wiecie moze jak to naprawić, takie wężyki specjalne trzeba kupić czy co? bo najprawdpodobniej leje z węzyków. Tych co idą z tego pojemnika do silnika.

Opublikowano
klime mam ale nie działa. Czyli to jest od klimy :)

Jesli chodzi o wspomaganie to coś dziś to wspomaganie dziwnie działało. Wiecie moze jak to naprawić, takie wężyki specjalne trzeba kupić czy co? bo najprawdpodobniej leje z węzyków. Tych co idą z tego pojemnika do silnika.

te wężyki bardzo często puszczają olej, z biegiem czasu parcieją one pod wpływem właściwości oleju. wymień i będzie po kłopocie:)

:duh: On juz o tym wie, dlatego pyta jakie węże są potrzebne...

Opublikowano
Co to jest, jak sie otworzy maske to po lewej pod lampą jest pojemnik chyba aluminiowy,

Prościej by było napisać że pod prawym reflektorem . To się nazywa filtr odwadniający (osuszacz)

Opublikowano

O rurki zapytam dzis w sklepie, mam nadzieje że sprzedawca bedzie wiedzial o co chodzi bo ostatnio byly problemy z znalezieniem w sklepie ktora to rurka od odmy.

A co z płynem? czarny to popsuty czy jest ok ? wymienić czy nei trzeba ? ile tem trzeba wlać ? itp. co musze wiedzieć ?

Opublikowano

dzieki reaper.

Powinieneś dodać do tej listy jeszcze jedno z najważniejszych rzeczy :)

to - viewtopic.php?f=68&t=27428&p=206394&hilit=wymienic+olej+w+wspomaganiu#p206394

Edit: i co z tymi węzykami ? do pojemnika są na opaskach załozone ale do silnika to albo żle widziałem albo końcówka jest metalowa i jakos dziwnie przymocowane. Jak to ogarnąć ? czyli wymiane wężyków.

Opublikowano
wie ktoś jak wymienć węzyki od wspomagania ? DO zbiornika są przymocowane na opaskach ale od strony silniką są w jakiś metalowych obejmach. Jak to sie rozbiera ?