Skocz do zawartości

330xd 204 PS - głośna praca viskozy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

od jakiegoś czasu mnie to nurtuję , bardzo głośno mi pracuje wentylator (nie od klimy tylko od silnika) był wymieniony na ori nowy i jest bardzo głośny na zewnątrz , jak miałem stare wentylatory to oceniam że conajmniej 2x ciszej chodziły

swojego czasu miałem małego dzwona z przodu , nawet poduchy nie wystrzeliły a szkody na pierwszy rzut oka nie były duże, szczęśliwie tak uderzyłem że ucierpiał sam środek nie naruszając w ogóle błotników i napęd , ale suma sumarum AC wypieli się zrobili mi szkodę całkowitą , wycenili wrak i różnicę wypłacili na konto - byłem mało z tego zadowolony bo chciałem żeby z AC mi zrobili to bezgotówkowo na orginalnych częściach , a tak sam musiałem z tym wszystkim się bujać przez 3 miesiące , wyszedłem na tym na sporym plusie ale nie o to w sumie chodzi - wykupuję AC żeby mieć spokój a tu po prostu oszustwo i 3 miesiące samochód stał w warsztacie a ja się bawiłem w skupywanie części :( ale to pewnie taka Polska rzeczywistość , w ASO to nie wiem czy połowę części bym kupił za to co mi dali :(

pytałem się swojego mechanika i mówi że to normalne że nowa viskoza tak głośno pracuje i z czasem się uciszy , dziwni mnie to też w BMW że nawet jak odpalam zimny silnik to viskoza praktycznie z takim samym natężeniem i głośnością dmucha - też się o to pytałem i "podobno" to tak musi być i tak to ma BMW

więc Pytam kolegów tutaj z forum czy to tak ma być ??? trochę mnie to denerwuję

Opublikowano
  • Autor
nikt viskozy nie wymieniał ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może byłoby dobrze gdybyś wrzucił filmik z pracy tej wiskozy, bo tak z twojego posta nie można wywnioskować czy wisko pracuje głośno czy nie?

Poza tym kupowałeś i zmieniałeś na jakie, ori czy zamiennik?

Być może zamiennik głośniej pracuje niż ori wisco. Wstaw filmik z pracy wiskozy i może ktoś coś pomoże.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
  • Autor

viskoza , chłodnica silnika , chłodnica klimy , wentylator klimy - wszystko ori z BMW - chyba że mnie ktoś oszukał z częściami , ale części miały wybite nr BMW zapakowane w opakowania BMW itd , znawcą nie jestem ale wydawały się dla mnie ori

spróbuje nagrać choć to trochę problematyczne , jak stoi to wiatrak nie chałasuje , jak jedziesz i zwiększają się obroty to i zwiększają się chyba obroty viskozy bo głośniej z obrotami chałasuje , zwłaszcza to na 1 biegu słychać , to mnie dziwi że na zimnym nie wiem po co viskoza tak chłodzi ,

z temperaturą silnika nie mam absolutnie żadnych problemów , przy -20 po 5 km wskazówka w pionie , i tak generalnie zero jakichkolwiek problemów - oprócz dla mnie denerwującego głośnego chodzenia viskozy - nie wiem może szukam dziury w całym , ale na starych wentylatorach viskoza conajmniej 2x ciszej chodziła

może jest tak jak mechanik mój mówi że przy nowej viskozie to normalne

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No to kolego ciekawe, bo właśnie mi się wydaje że mam chyba padniętą wiskozę bo u mnie tak jakby wcale jej nie słychać a jak w letnie upały w tamtym roku na niskich biegach jeździłem w korkach to wcale nie słyszałem charakterystycznego zwiększenia obrotów tak jak wcześniej miałem w swojej 325 E36. Nagraj filmik i wrzuć linka ocenimy pracę twojej wiskozy. Pozdro Mario.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
podepne się, również wymieniłem viskoze i rozumiem o co Ci chodzi bo mam to samo, pracuje dość głośno i w obroty się wkręca. Myślę że z czasem się uciszy??? Mi to nie przeszkadza, nawet lepiej że ja słyszę hehe
Opublikowano
  • Autor

u mnie sprawa się wyjaśniła na przeglądzie

okazało się że Viskoza była zblokowana i chodziła zawsze na maksymalnych obrotach - stąd ta właśnie bardzo głośna praca , musiałem wymienić całą

nie pamiętam ale albo kupiłem jakąś podróbę która miała być ori ale mialem niefart i się zblokowała od razu , poprzedni mechanik wprowadził mnie w błąd opowiadając bajki że nowa tak ma i się dotrze - dziwiło mnie to i dlatego się tu na forum pytałem czy to normalne by viskoza zawsze tak głośno chodziła , mechanika zmieniłem bo dał ciała w kilku kwestiach , stwierdził że świece mam oki i nie podjął się ich wymiany itp cały wątek opisałem na polecanych warsztatach jak ktoś zainteresowany

Pan Adam uratował sprawę , wymienił viskozę , wymienił świece (na 6 dwie działały więc nie dziwne że w zimę czasem mi źle zapalała)

obecnie viskoza chodzi tak jak powinna i tak jak miałem przed rozbicie autka :) czyli cichutko :)

może wam też się zblokowała , viskoza powinna zwiększać obroty przy przegrzewaniu się silnika a normalnie powinna chodzić cicho